DNP: Đukanović se kiti bizarnim priznanjem

"Nažalost, za vrijeme vladavine Đukanovića Crna Gora je u svijetu prepoznata najviše kao uspješna mafijaška priča, oaza državnog šverca i kriminala, sukoba mafijaških klanova, uličnih ubistava pri kojim su stradali čak i nedužni građani..."

12977 pregleda 27 reakcija 26 komentar(a)
Foto: DNP
Foto: DNP

Demokratska narodna partija (DNP) ocijenila je da se bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović "kiti priznanjem", međunarodnom nagradom "Zlatni lav za životno djelo", koju mu je dodijelio Komitet za Orden Zlatnog venecijanskog lava, a za koju navode da je "bizarna".

Iz DNP-a navoe i da prvi put čuju da takva nagrad postoji.

"I pritom trijumfalno ističe da nagrada nije samo njegova, nego i svih naših građana koji su doprinijeli da Crna Gora postane 'uspješna evropska priča'", piše u saopštenju DNP-a.

Iz kabineta bivšeg predsjednika Crne Gore, saopšteno je da je Đukanoviću 15. decembra u palati regije Veneto u Veneciji uručena međunarodna nagrada “Zlatni lav za životno djelo”, koju mu je dodijelio Komitet za Orden Zlatnog venecijanskog lava.

"Nažalost, za vrijeme vladavine Đukanovića Crna Gora je u svijetu prepoznata najviše kao uspješna mafijaška priča, oaza državnog šverca i kriminala, sukoba mafijaških klanova, uličnih ubistava pri kojim su stradali čak i nedužni građani, zemlja u kojoj je tokom režima Đukanovića poginuo veliki borac za pravdu Duško Jovanović, a indicije ukazuju i da smrt Iva Pukanića ima veze se Montenegrom. Sjećamo se i prijetnji i prebijanja nekoliko novinara, kao i ranjavanja novinarke Olivere Lakić...", navodi se u saopštenju

Dodaju i da je Crna Gora u vremenu Đukanovića "prepoznata i po kriminalnoj udruzi sudstva, policije i režima".

"U kojoj je privatizovano sudstvo odrađivalo poslove za svog šefa i kroz jeftinu montažu državnog udara ne bi li se uklonili glavni politički protivnici i osvjedočeni borci za pravednu Crnu Goru. Đukanović je dao bizaran pečat imidžu Crne Gore, u kojoj su afere godinama zataškavane bez sudskih epiloga, ali će u vremenu pred nama biti reaktivirane, a među njima su i: afera SČ, 'Telekom', 'Limenka', 'Listing', 'Kombinat aluminijuma', 'Abu Dabi fond' i transakcije preko Prve banke brata Đukanovića, kao i 'Klap', 'Vardar', 'Boksiti', 'Plantaže', 'Željezara', 'Ničija kuća..."

Iz DNP-a navode da je "režimsko tužilaštvo" sve afere smještalo u faze istrage bez konca i kraja.

"Pa je Crna Gora i zato postajala sve veće leglo korupcije, nepotizma, mafijaških sukoba i ubistava uz tranzit cigareta i droge... Ako je Đukanović za sve ove afere dobio nagradu, onda je to dokaz više za dvostruke aršine Zapada i krivljenje slike o Crnoj Gori kad se šef režima tokom tri decenije rotirao bivajući čas predsjednik, čas premijer".

Iz DNP-a, između ostalog, navode i da "uz sva lakiranja svoje biografije putem zvučnih nagrada, i pokušaje pravljenja lažnog sjaja, Đukanović neće moći obmanuti i izblefirati crnogorsku javnost da je izmontirana nagrada pravi dokaz njegove moći i zasluga za narod".

"A ona slijedi upravo onda kad je svrgnut s prestola i otišao u političku penziju u znak stava Crne Gore da je njegove diktature dosta, pa nagrada djeluje kao providna namjera i jeftina glazura, jer narod sve dobro vidi i pamti, pa je bivši šef režima prvo 'nagrađen' silaskom s vlasti jer Crna Gora mora naprijed. A glamurozno uručena nagrada u nekoj tamo regiji u Italiji prije djeluje kao vidan znak i Đukanovićevog i zapadnjačkog licemjerja", saopšteno je iz DNP-a.

Bonus video: