Berlinski sporazumi opet pred poslanicima

Crna Gora i BiH jedine u regionu ih nijesu ratifikovale

11114 pregleda 2 komentar(a)
Sporazumi treba da počnu da se primjenjuju u maju naredne godine: Skupština, Foto: Skupstina Crne
Sporazumi treba da počnu da se primjenjuju u maju naredne godine: Skupština, Foto: Skupstina Crne

Skupština će danas ponovo razmatrati predloge zakona o potvrđivanju tri sporazuma o mobilnosti iz Berlinskog procesa.

Riječ je o sporazumima o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, doktore stomatologije i arhitekte u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, o priznavanju kvalifikacija u oblasti visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu i o slobodi kretanja na zapadnom Balkanu sa ličnom kartom.

Sporazumi su potpisani 3. novembra na samitu Berlinskog procesa.

Skupština Crne Gore je na sjednici 4. aprila ratifikovala sva tri sporazuma, ali ih nije potpisao bivši predsjednik države Milo Đukanović jer su usvojeni nakon donošenja ukaza o raspuštanju parlamenta.

Da bi ovi sporazumi stupili na snagu potrebno je da ih ratifikuju parlamenti svih šest država zapadnog Balkana (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Albanija).

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez rekla je nedavno “Vijestima” da je do sada sporazume ratifikovala Albanija, Srbija, Sjeverna Makedonija i Kosovo i ostalo je da to urade BiH i Crna Gora.

“Potpuna implementacija sporazuma je predviđena 18 mjeseci nakon potpisivanja sporazuma”, rekla je Pisonero Hernandez.

To znači da bi sporazumi trebalo da počnu da se primjenjuju u maju naredne godine.

U BiH je sporan Sporazum o slobodi kretanja na zapadnom Balkanu sa ličnom kartom, jer se tome protivi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranka kojom rukovodi Milorad Dodik. Građanima Kosova za ulazak u BiH je potrebna viza, jer ta zemlja ne priznaje nezavisnost Kosova, ali priznaje pasoš kao važeći dokument. Takođe, državljanima BiH je od 2014. potrebna viza da dođu na Kosovo, jer su tada uvedene recipročne mjere na vizni režim.

Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je Vlada Njemačke inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana konferencija o zapadnom Balkanu. Njegov cilj je jačanje saradnje Evropske unije sa zapadnim Balkanom, kooperacije unutar regiona i ubrzanje njegove integracije u EU.

Bonus video: