Iković glavni koordinator Preokreta, Perić se nije kandidovao

Iković je pozvao građane na politički aktivizam, "da bi Crnu Goru vodili najbolji od nas"

9643 pregleda 11 komentar(a)
Iković, Foto: Preokret
Iković, Foto: Preokret

Koordinacioni tim izabrao je Vuka Ikovića za glavnog koordinatora Preokreta, koji je na konvenciji u Podgorici, u nedjelju, predstavio rezultate direktnih unutrašnjih izbora i novi vizuelni identitet.

Srđan Perić, koji je predvodio izbornu listu Preokreta na parlamentarnim izborima, nije se kandidovao za fu funkciju.

Na unutrašnjim izborima je, kako je saopšteno, izabrano šest koordinatora i to: biolog Vuk Iković (koordinator za Program), ekonomista Mirza Krnić (koordinator logistike), preduzetnik Mirko Perović (koordinator za medije i kreativu), politikolog Nemanja Draganić (koordinator za infrastrukturu), ekonomista Fikret Kuč (koordinator za međunarodnu saradnju) i profesor književnosti Srđan Perić (koordinator Savjeta Preokreta).

Koordinacioni tim čine još i politikološkinja Andrijana Radović, pravnica Vera Banović, menadžer Darko Zarubica i građanski aktivista Dino Ramović.

Preokret konvencija
foto: Preokret

Perić je, otvarajući skup, kazao da je Preokret u prethodnom periodu uspio da stekne prepoznatljivost na političkoj sceni, da je na lokalnim izborima u Danilovgradu ostvaren parlamentarni status, dok je na državnim u Podgorici dupliran rezultat u odnosu na lokalne izbore.

Ipak, naveo je, cilj za taj period u kome je predvodio izbornu listu Preokreta nije ostvaren - nije postignut državni parlamentarni status i da on iz toga razloga preuzima odgovornost za izborni rezultat i nije se kandidovao za mjesto glavnog koordinatora. "On će u narednom periodu koordinirati Savjetom Preokreta i aktivno raditi na daljem razvoju ideje i organizacije Preokreta", navodi se u saopštenju.

Preokret konvencija
foto: Preokret

Iković, koga je izabrao koordinacioni tim za glavnog koordinatora, predstavio je novi vizuelni identitet Preokreta, istakao je glavne smjernice djelovanja i pozvao građane na politički aktivizam, "da bi Crnu Goru vodili najbolji od nas". Dobra politika, kako je naveo, "upravo priprema ljude za ostvarivanje vlastitih mogućnosti", a loša politika ih priprema "na poslušnost i partisjko prilagođavanje ili ih priprema da napušte domovinu".

"Zato, ako aktivni i zabrinuti građanin oduzima sebi pravo da se bavi politikom, onda zapravo prepušta naše društvo najgorim od nas. A ako svako da, onoliko koliko može onda je napredak tu, na korak od nas jer smo usmjerili energiju ka istom cilju. Ne govorim o fikciji niti i naučnoj fantastici nego o stvarima koje su moguće za Crnu Goru koja ima stanovnika poput jednog evropskog prosječnog grada", zaključio je Iković.

Preokret konvencija
foto: Preokret

Najavljen je razvoj infrastrukture Preokreta koji će "pratiti inovirani modeli uključivanja ljudi", osnivanje novih podružnica u gradovima Crne Gore, a za 12 mjeseci će biti realizovani novi unustrašnji izbori za vođstvo Preokreta sa četvorogodišnjim mandatom, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: