U partijama deset odsto građana Crne Gore

Pokret Evropa sad ima oko 5.000 članova, Nova srpska demokratija oko 10.100, Demokrate i DPS po 20.000, Demokratska narodna partija (DNP) oko tri hiljade, Bošnjačka stranka oko šest hiljada. Koliko je procenat učlanjenih u partije veliki, pokazuje primjer Njemačke gdje pet najvećih partija ima oko milion članova, što je oko 1,2 odsto ukupne populacije

33977 pregleda 63 reakcija 37 komentar(a)
Članarina u PES-u deset eura godišnje, ali je još ne naplaćuju: Spajić, Foto: BORIS PEJOVIC
Članarina u PES-u deset eura godišnje, ali je još ne naplaćuju: Spajić, Foto: BORIS PEJOVIC

Najjače parlamentarne partije, njih šest, imaju oko 64 hiljade članova, što znači da partijske knjižice ima najmanje deset odsto punoljetnih građana Crne Gore.

U Crnoj Gori je u toku novi popis stanovništva, pa bi, prema najavama iz Monstata, ukupan broj od 620.000 stanovnika (popis iz 2011. godine) mogao biti i manji, što bi značilo da je procenat učlanjenih u partije i veći.

Koliko je procenat učlanjenih u partije veliki, pokazuje primjer Njemačke gdje pet najvećih partija (Hrišćansko-demokratska unija, Socijaldemokratska partija, Stranka slobodnih demokrata, Alternativa, Ljevica i Zeleni) ima oko milion članova, što je u odnosu na ukupan broj stanovnika (83,2 miliona), oko 1,2 odsto.

Podatke o broju članova “Vijestima” su dostavile partije vladajuće većine: Pokret Evropa sad (PES), Demokrate, Demokratska narodna partija (DNP), Nova srpska demokratija (NSD), kao i opoziciona Bošnjačka stranka (BS).

Iz PES-a, čiji je lider premijer Milojko Spajić, “Vijestima” su rekli da imaju oko 5.000 članova, a iz NSD-a, na čijem je čelu predsjednik Skupštine Andrija Mandić, oko 10.100.

Demokrate Alekse Bečića, kako su kazali “Vijestima” iz te partije, imaju oko 20.000 članova, koliko i opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS), prema ranije saopštenim podacima.

Iz DNP-a, čiji je lider Milan Knežević, “Vijestima” su kazali da imaju između 2,5 hiljada i tri hiljade članova i napominju da reevidenciju nijesu radili od 2020. godine.

Prema evidenciji Generalnog sekretarijata, Bošnjačka stranka ima oko šest hiljada članova.

“Ono što bilježimo kao trend jeste povećanje broja članova, posebno mladih, što je za nas važna poruka u pravcu kreiranja politika za naredni period”, rekli su “Vijestima” iz BS-a na čijem je čelu Ervin Ibrahimović.

Ibrahimović
Ibrahimovićfoto: Boris Pejović

Statutima crnogorskih partija propisano je da član partije može biti svaki punoljetni građanin Crne Gore koji prihvata program i statut partije i nije član neke druge političke stranke.. Članstvo se stiče dobrovoljnim potpisivanjem pristupnice.

Statutima je predviđeno da članovi imaju pravo da učestvuju u ostvarivanju programa i ciljeva partije, u kreiranju i sprovođenju politike, da biraju i budu birani u organe partije, da ravnopravno učestvuju u partijskim aktivnostima, da slobodno izražava svoje mišljenje na svim nivoima organizovanja...

Prema Zakonu o političkim partijama, partiju može osnovati najmanje 200 građana sa biračkim pravom u Crnoj Gori, koji svojevoljno potpišu izjavu o osnivanju partije. Nosioci sudijske i tužilačke funkcije, zaštitnici ljudskih prava i sloboda, profesionalni pripadnici policije i vojske ne mogu biti osnivači partije.

Ne naplaćuju svi članarinu

Sve parlamentarne partije ne naplaćuju članarine, a kod nekih variraju, pa su za partijske funkcionere one veće u odnosu na građane.

Iz PES-a su kazali da članarina iznosi deset eura godišnje, ali je shodno odluci Predsjedništva neće naplaćivati u prvim godinama rada.

Državna revizorska institucija (DRI) je u izvještaju o reviziji godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja PES-a navela da partija u 2022. godini nije ostvarivala prihode od članarina iako je 17. avgusta 2022. donijela odluku kojom se reguliše plaćanje članarine i način utvrđivanja visine članarine.

U BS-u članarina iznosi od jednog do pet eura.

“Za članove BS-a ona iznosi jedan euro, članovi opštinskih odbora plaćaju dva eura, članovi Glavnog odbora tri eura, dok članovi Predsjedništva, plaćaju pet eura. Statutom je predviđeno da su plaćanja članarine oslobođeni penzioneri, učenici i studenti, koji su članovi BS”, kazali su iz te partije.

Prema finansijskom izvještaju BS-a za 2022. godinu, prihodi od članarine iznosili su oko 39,4 hiljade eura.

Poslanik i direktor Demokrata, Momčilo Leković rekao je da je Predsjedništvo u julu ove godine donijelo je Odluku o uvođenju članarine kao dijela finansiranja te partije.

“Ovom odlukom propisano je da su članovi Demokrata koji su na državnom i lokalnom nivou javni funkcioneri, koje kandiduje partija, saglasno Zakonu o sprečavanju korupcije (podnose godišnje izvještaje o prihodima i imovini Agenciji za sprečavanje korupcije) u obavezi plaćati članarinu u iznosu 2,5 odsto mjesečnog primanja po osnovu obavljanja javne funkcije, a gdje ukupni iznos članarine na mjesečnom nivou ne može preći iznos od 10 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori za prethodnu godinu”, kazao je.

On je pojasnio da članarinu u Demokratskoj Crnoj Gori plaćaju isključivo članovi koji istovremeno obavljaju javnu funkciju, koje kandiduje partija, na državnom ili lokalnom nivou, dok su svi ostali oslobođeni plaćanja članarine.

Članarinu u Demokratskoj Crnoj Gori plaćaju isključivo partijski funkcioneri: Momčilo Leković
Članarinu u Demokratskoj Crnoj Gori plaćaju isključivo partijski funkcioneri: Momčilo Lekovićfoto: Demokratska Crna Gora

“Po osnovu plaćanja članarine, Demokrate u skladu sa Zakonom, na mjesečnom nivou u prosjeku prihoduju 2.000 eura”, rekao je Leković “Vijestima”.

DPS je 2022. godine ima prihod od članarine od oko 144,4 hiljade eura, pokazuju podaci iz finansijskog izvještaja te partije.

Članstvo u DPS-u, koji nakon ostavke dugogodišnjeg predsjednika Mila Đukanovića sada ima vršioca dužnosti predsjednika (Danijel Živković) ne plaćaju penzioneri, studenti i nezaposleni, dok ona iznosi jedan euro mjesečno za članove koji su u stalnom radnom odnosu.

Prema Odluci o utvrđivanju članarine, koja je objavljena na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), dva odsto od primanja za članstvo u DPS-u mjesečno izdvajaju zaposleni u Generalnom sekretarijatu partije, pet odsto izabrani funkcioneri na državnom i lokalnom nivou, a sedam odsto funkcioneri u organima upravljanja.

Članarinu ne naplaćuju DNP i Nova srpska demokratija, članice koalicije Za budućnost Crne Gore.

DNP i NSD ne naplaćuju članarine: Mandić i Knežević
DNP i NSD ne naplaćuju članarine: Mandić i Kneževićfoto: Boris Pejović

Reevidencija članstva DNP-a nakon kongresa

Iz DNP-a su najavili da će reevidenciju članstva raditi nakon partijskog kongresa koji je zakazan za 23. decembar. Na Kongresu će biti biran predsjednik partije, a za tu funkciju sve opštinske organizacije predložile su Kneževića, saopšteno je nedavno iz te partije.

Na Kongresu će osim imenovanja predsjednika biti usvojena i posebna deklaracija koja će definisati načela djelovanja partije u narednom periodu.

Za kraj decembra najavljen je i redovni kongres Demokrata, dok će kongres DPS-a biti u januaru. Na kongresu DPS-a biraće se novi predsjednik partije.

Bonus video: