Stoltenberg uoči sastanka s Đukanovićem: CG se dokazala kao veoma čvrsta i pouzdana saveznica

Stoltenberg je poručio i da Podgorica može računati na podršku svih saveznica, a da je primjer evroatlanske solidarnosti to što će grčki i italijanski avioni čuvati vazdušni prostor Crne Gore
55 pregleda 2 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.06.2018. 15:34h

Crna Gora se dokazala kao veoma čvrsta i pouzdana saveznica, poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uoči susreta sa predsjednikom Milom Đukanovićem u ponedjeljak.

"Prije godinu dana stajao sam pored predsjednika Vujanovića kada je 28 saveznica dočekalo Crnu Goru u NATO porodicu. To je bio istorijski dan za Crnu Goru i za NATO. Sljedeće nedjelje se radujem susretu sa predsjednikom Đukanovićem kada budemo obilježavali prvu godišnjicu crnogorskog članstva u NATO," kazao je Stoltenberg u saopštenju.

Vujanović je 7. juna prošle godine bio u Briselu, kada je u društvu Stoltenberga prisustvovao podizanju crnogorske zastave ispred sjedišta NATO u Briselu.

Dva dana ranije Crna Gora je postala članica NATO.

Stoltenberg je poručio i da Podgorica može računati na podršku svih saveznica, a da je primjer evroatlanske solidarnosti to što će grčki i italijanski avioni čuvati vazdušni prostor Crne Gore.

"U isto vrijeme, sve saveznice znaju da mogu računati na Crnu Goru. Crna Gora je doprinijela evroatlanstkoj bezbjednosti kao partner, a danas nastavlja da to radi kao NATO saveznica. U Avganistanu crnogorske trupe izvrsno služe u našoj misiji Odlučna podrška za obuku, savjetovanje i pomoć avganistanskim snagama bezbjednosti i institucijama. Crna Gora takođe doprinosi našoj finansijskoj podršci za avganistanske bezbjednosne snage kroz fond. Takođe pohvaljujem Crnu Goru za njen doprinos stabilnosti na zapadnom Balkanu i zato što je objavila jasan plan da potroši dva procenta BDP na odbranu, kao što su se saveznice dogovorile na Samitu u Veslu 2014", kazao je generalni sekretar.

Stoltenberg je na kraju poručio da prijem Crne gore u NATO pokazao da je na snazi politika otvorenih vrata i da ta politika predstavlja istorijski uspeh.

"Ona je donijela stabilnost, mir i prosperitet milionima širom evroatlanskog regiona i izgradila je veću saradnju. Ona pokazuje da smo mi Alijnsa od 29 zemalja koje stoje zajedno i štite jedna drugu", zaključio je on.

Bonus video: