Knežević i Milačić potpisali sporazum: Traže izmjene Ustava u vezi jezika i sporazum o dvojnom državljanstvu sa Srbijom

"Mislim da na političkoj sceni ne postoje dvije sličnije partije"

16392 pregleda 78 reakcija 78 komentar(a)
Milačić i Knežević, Foto: Biljana Matijašević
Milačić i Knežević, Foto: Biljana Matijašević

Predsjednici Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević i Prave Crne Gore Marko Milačić danas su potpisali sporazum o organizacionoj saradnji i jedinstvenom politčkom djelovanju.

"Mislim da na političkoj sceni ne postoje dvije sličnije partije. Borićemo se protiv diskriminacije srpskog naroda koja i dalje postoji. Donijeli smo dobru političku odluku da u narednom periodu zajedno nastupamo", rekao je Milačić.

Istakao je da je ponosan što će biti rame uz rame s Kneževićem.

"Biće ovo godina velikih izazova. Ovo je nešto što pokazuje zrelost i odgovornost na političkoj sceni", rekao je Milačić.

Knežević je pojasnio da je ideja sporazuma da se radi "na ukrupnjavanju njihovog ideološkog bloka".

"Kako nam se ne bi ponovila ucjenjivanja iz prethodnog perioda. Cilj je da stvorimo osobu za sve druge pokrete koji su spremni da se na ovaj način organizujemo. Politički ambijent je od 30. avgusta još konfuzan, još nije došlo do demontaže Đukanovićevog režima".

Kazao je da će insistirati u narednom periodu na normiranju srpskog jezika kao službenog, rg.

"Pritom, ne želimo da na bilo koji način dovedemo u pitanje status crnogorskog jezika, niti želimo da mijenjamo Ustav već kroz dodatke Ustava, izjednačimo srpski kao većinski jezik u Crnoj Gori sa crnogorskim koji je službeni jezik i ispravimo jednu nepravdu nastalu 2007. godine, na čijoj osnovi leži i zakon o državnim simbolima iz 2004. godine, kada su državni simboli u parlamentu Crne Gore doneseni bez učešća opozicije".

Najavio je i pokrentanje kampanje o donošenju sporazuma između Crne Gore i Srbije o dvojnom državljanstvu, odmah nakon usvajanja budžeta.

Dodao je da je "ono što je jedna diskriminatorska crta nakon 2006. je činjenica da je najmanje jedna Crna Gora ako ne i dvije ostala u Srbiji".

"Odričemo se naših građana, a na popisu će se pokazati da nas je sve manje. Ovo se ne kosi sa koalicionim sporazumom kojeg smo potpisali sa Spajićem i očekujemo podršku ostalih kolega iz parlamentarne većine. Uvjeren sam da ćemo za nekoliko nedjelje imati još političkih subjekata koji će nam se pridružiti", rekao je Knežević.

Bonus video: