Milović tražio da reaguje SDT zbog razlike u zaradama sudija Osnovnog suda u Podgorici

Predsjednica građanskog odjeljenja Dijana Rovčanin u obraćanju Ministarstvu pravde navela je da postoje drastične razlike u zaradi između sudija parničara u odnosu na sudije krivičnog odjeljenja, koja u prosjeku iznosi od 300 pa do preko 1.000 eura

11287 pregleda 13 komentar(a)
Milović, Foto: Boris Pejović
Milović, Foto: Boris Pejović

Ministar pravde Andrej Milović dostavio je glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću informaciju o postojanju osnova sumnje o izvršenom krivičnom djelu u vezi sa određivanjem zarada sudija građanskog u odnosu na kolege iz krivičnog odjeljenja Osnovnog suda u Podgorici.

Milović je u informaciji naveo da je Ministarstvo pravde još, 24. oktobra 2023. godine, dobilo dopis od predsjednice građanskog odjeljenja Osnovnog suda u Podgorici Dijane Rovčanin, a u kome je ukazala na postojanje "očigledne nesrazmjere prilikom određivanja zarada sudija građanskog odjeljenja u odnosu na sudije krivičnog odjeljenja uprkos činjenici da i jedni i drugi imaju isti koeficijent za obračun zarada".

Rovčanin je navela i da su sudije građanskog odjeljenja mnogo više opterećene predmetima u odnosu na krivičare.

"Dostavljamo Vam akt na dalje postupanje zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno neko od krivičnih djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, a koja se tiču nesrazmjerne raspodjele finansijskih sredstava od strane predsjednice i/ili službe za finansijske poslove Osnovnog suda u Podgorici, kao i drugih krivičnih djela za koja se gonjenje preuzima po službenoj dužnosti", napisao je ministar pravde.

On je naveo i da je Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama propisano da sudije ostvaruju pravo na zaradu i druga prava iz rada i po osnovu rada u skladu sa zakonom, pa je s tim u vezi za "nezavisno, nepristrasno i efikasno postupanje svih sudija neophodno obezbijediti da se njihova finansijska nezavisnost ostvaruje pod jednakim uslovima, a u skladu sa obimom posla i ostvarenim rezultatima rada".

Predsjednica građanskog odjeljenja Dijana Rovčanin u obraćanju Ministarstvu pravde navela je da postoje drastične razlike u zaradi između sudija parničara u odnosu na sudije krivičnog odjeljenja, koja u prosjeku iznosi od 300 pa do preko 1.000 eura.

"Postavlja se pitanje šta može opravdati ovolike razlike u zaradama sudija istog suda i suda istog stepena, te da li je na ovaj način sudija građanskog odjeljenja diskriminisan. Na bazi obračunskih lista zarada sudija Osnovnog suda u Podgorici, može se utvrditi da sud raspolaže sredstvima koja se na svakomjesečnom nivou usmjeravaju sudijama krivičnog odjeljenja, dok sudije građanskog odjeljenja konstantno primaju samo osnovnu zaradu, a ne plaća im se za stvarno obavljeni rad. Pozivamo Vas da izvršite kontrolu pravilnosti raspodjele finansijskih sredstava na nivou suda, te provjeru koji su to konkretni poslovi koji iziskuju pripravnost sudija, te zašto te poslove obavljaju samo sudije krivičnog odjeljenja", piše u dopisu Rovčanin.

"Vijesti" su još u septembru pisale da su se sudije građanskog odjeljenja obratile predsjednici Osnovnog suda Željki Jovović, a nakon što je Vladinim Predlogom predviđeno povećanje koeficijenta zarada sudija u osnovnim sudovima, zbog toga što smatraju da bi moglo doći do još velikog raskoraka u platama među nosiocima sudijske funkcije.

Parničari su tada negodovali i zbog toga što je njima plata u prosjeku 1.200 eura, dok prema platnim listama "vide da neke sudije / krivičari imaju mnogo veće zarade".

Predsjednica suda Željka Jovović tada je pojasnila za “Vijesti” da se i prije obraćanja sudija koji postupaju u građanskom odjeljenju, više puta u cilju obezbjeđenja zarada, koje odgovaraju dostojanstvu sudijske profesije i teretu odgovornosti, obraćala relevantnim institucijama.

Tokom 2023. godine sudije krivičari su u radu imali 2.013 predmeta, što u prosjeku po sudiji iznosi 287 predmeta, a sudije koje postupaju u “kri referatu” su bili zaduženi sa još 456 predmeta. Sudije parničari su u radu imali ukupno 10.293 predmeta, što u prosjeku po sudiji iznosi 312 predmeta, a sudije koje postupaju u “ip referatu” su bili zaduženi sa još 924 predmeta...

Bonus video: