Spajić sa Rejndersom: Imenovanja u pravosuđu su odličan signal iz Crne Gore i odraz uspješne saradnje Vlade i Parlamenta

Jedna od tema razgovora je bila i etička i disciplinska odgovornost sudija i državnih tužioca, i modeli za alternativno rješavanje sporova

4354 pregleda 0 komentar(a)
Spajić i Rejnders, Foto: Vlada CG
Spajić i Rejnders, Foto: Vlada CG

Imenovanja u pravosuđu su odličan signal iz Crne Gore i odraz uspješne saradnje Vlade i Parlamenta, kazao je komesar za pravdu Didier Rejnders koji se sastao sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milojkom Spajićem u Briselu.

Iz Vlade je saopšteno da je Rejnders pozdravio rezultate koji su ostvareni u prvim sedmicama mandata 44. Vlade i kazao da se dobar politički dijalog odražava na reformske procese što je, prema njegovim riječima, najbolji pristup kako za društveni napredak tako i za rezultate u pogledu vladavine prava.

"Napredak u oblasti vladavine prava predstavlja okosnicu daljeg procesa. Vjerujemo da smo na tom planu u saradnji sa Parlamentom napravili značajne pomake, a očekujemo i još dobrih vijesti” kazao je Spajić.

Iz Vlade su napomenuli da je Spajić upoznao Rejndersa sa planovima na snaženju zakonske regulative i da su u pripremi brojna rješenja koja će, kako je kazao, ojačati nezavisnost pravosuđa i doprinijeti efikasnosti u pogledu postupanja u predmetima i brzini donošenja odluka.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Vlada CG

"Naš cilj je da ojačamo pravnu sigurnost jer je to najbolji oslonac pravnom društvu i stabilnom poslovnom ambijentu. U tom smislu odlučni smo da unaprijedimo i saradnju sa Venecijanskom komisijom kako bi se ključne reforme u pravosuđu desile na željeni način i u očekivanom roku” kazao je Spajić.

Iz kabineta predsjednika su naglasili da je jedna od tema razgovora bila i etička i disciplinska odgovornost sudija i državnih tužioca, i modeli za alternativno rješavanje sporova, što bi, kako su kazali, bila dobra poruka potencijalnim investitorima.

"Sagovornici su iskazali opredijeljenje da i na tom planu intenziviraju saradnju Vlade Crne Gore i Evropske komisije kako bi se zajedničkim naporima došlo do rješenja koja su na liniji najboljih evropskih praksi", kazali su iz Vlade, i dodali da su Spajić i Rejnders saglasni da je to najbolja priprema za, kako kažu, buduće članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji.

Bonus video: