"Za budućnost Zete": Blokade ako se ne obezbijedi funkionisanje Opštine u punom kapacitetu

Iz koalicije pozvali Spajića da reaguje, podsjećaju i da su ranije poručili da vlasti u Podgorici neće biti ako ne bude razgraničenja

4924 pregleda 6 komentar(a)
Zeta (ilustracija), Foto: Shutterstock
Zeta (ilustracija), Foto: Shutterstock

Koalicija "Za budućnost Zete" saopštila je da će blokirati asfaltnu bazu firme "Putevi", a zatim i ostala preduzeća koja su bila u zajedničkom vlasništvu sa Glavnim gradom, ako se, kako kažu, ne obezbijedi funkcionisanje Opštine Zeta u punom kapacitetu.

Podsjećaju i da su ranije poručili da vlasti u Podgorici neće biti ako ne bude razgraničenja i rekli da bi za takav slijed događaja isključivi krivac bio zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević.

"Netačne su informacije koje je iznio Luka Rakčević da je nudio nespornu teritoriju opštini Zeta, a evo ako je spreman to da uradi (vidjeli smo da se samo on pita u Podgorici i izigrava šerifa kao nekad Miomir Mugoša), odmah ćemo se sjutra dogovoriti, a da KO Dajbabe ide na arbitražu, jer smo upravo to nudili na svakom prethodnom sastanku. Sad smo došli u situaciju da ono što je uradila Dritanova vlada i zakinula jedan ogroman dio zetske teritorije zbog čega su građani protestovali upravo zbog njega da bi bio gradonačelnik Podgorice jer je bio nosilac liste Ure i decidno je ta vlada navela što pripada Zeti, dok gospodin Rakčević ni to ne prihvata, već želi dio Cijevne i dio Botuna i ne poštuje odluke vlade ciji je najvažniji konstituent bila upravo njegova Ura", navodi se u saopštenju.

"Evo mu poštena i javna ponuda da ono što pripada opštini Zeta po Zakonu o teritorijalnoj organizaciji izglasanim u avgustu 2022. godine ispoštuje, a da ukoliko ne možemo da dogovorimo KO Dajbabe, da za nju idemo na arbitražu, pri čemu treba napomenuti da smo oštećeni za dobar dio teritorije koju treba da prevedemo na opštinu Zeta kako bismo mogli da funkcionišemo u narednom periodu. Da građanima bude jasnije, gospodinu Rakčeviću je sporno ono na šta smo mi ove godine naplatili porez na nepokretnost u skladu sa zakonom, i tu je jasno da je njegov permanentni zadatak opstrukcija razvoja Zete i investicije koje nas očekuju. Tražili smo im popis imovine koje posjeduju Glavni grad i njihova preduzeća u 2022. godini, kažu da je nemaju, a hoće da je podijelimo. Bukvalno nailazimo na opstrukcije od strane Rakčevića koji nije ni član Odbora za razgraničenje i navodno je tu radi lakšeg dogovora, a upravo on predstavlja kočnicu za dogovor između nas i Glavnog grada, jer jedino on priča ispred njihovog organizacionog odbora, što je lako vidjeti na osnovu zapisnika sa prethodnih sastanaka", dodaju iz koalicije.

Pozvali su premijera Milojka Spajića i Vladu da se pozabave njihovim pitanjem i, kako navode, "nepoštovanjem zakona od strane Podgorice, odnosno pojedinaca na njenom čelu, gdje ne žele da prepišu nespornu teritoriju zakonom definisanu kroz Zakon o teritorijalnoj organizaciji i novoformiranoj opštini Zeta dozvole da uknjiži tu teritoriju".

Spajića su pozvali da reaguje i "obezbijedi funkcionisanje jedne opštine u punom kapacitetu".

"Ukoliko do ovoga ne dođe, bićemo primorani na radikalizaciju, prvi naš potez će biti blokada asfaltne baze firme 'Putevi' koja se nalazi upravo na teritoriji koja je za Rakčevića sporna, a zatim i ostalih preduzeća koja su bila u zajedničkom vlasništvu, jer nam samo to preostaje. I na kraju, neka gospodin Rakčević dobro pozabavi računa o našim programima još iz izborne kampanje jer smo i tada rekli da, ukoliko ne bude razgraničenja, vlasti u Podgorici više neće biti, a isključivi krivac za takav slijed događaja će biti jedino Luka Rakčević", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: