MUP: Jokić izjavio da nije državljanin Srbije, provjerićemo prikupljene dokaze

Iz MUP navode da će u upravnom postupku u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu i Zakonom o upravnom postupku izvršiti provjere autentičnosti prikupljenih dokaza u postupku, kao i druge radnje propisane zakonom, potrebne za donošenje odluke
79 pregleda 40 komentar(a)
Vladimir Jokić, Foto: Privatna arhiva
Vladimir Jokić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.08.2017. 14:43h

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić u kotorskoj filijali MUP-a izjavio da nije srpski državljanin i da je dostavio kopiju potvrde Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u kojoj se navodi da se ne nalazi u evidenciji državljana Srbije.

Iz MUP navode da će u upravnom postupku u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu i Zakonom o upravnom postupku izvršiti provjere autentičnosti prikupljenih dokaza u postupku, kao i druge radnje propisane zakonom, potrebne za donošenje odluke.

"Aktom Uprave policije- Sektor kriminalističke policije od 05.07.2017. godine obavješteni smo da je lice Vladimir Jokić, rođen 24.01.1988. godine u Kotoru, upisan u evidenciju državljana Republike Srbije za matično područje Novi Beograd, za 2013. godinu, pod rednim brojem 1661, a na osnovu rešenja Ministarstva unutrašnjih poslova R. Srbije Tom prilikom su nam dostavili kopiju uvjerenja za Jokić Vladimira o državljanstvu Republike Srbije, izdato 12.05.2017. godine, nakon čega je ovo Ministarstvo 07.07.2017. godine pokrenulo postupak, po službenoj dužnosti, gubitka crnogorskog državljanstva po sili zakona, shodno članu 24 stav 1 tačka 1 Zakona o crnogorskom državljanstvu (,,Sl. list Crne Gore'', broj 13/08, 40/10, 28/11, 46/11, 20/14 i 54/16).

Ministarstvo je, shodno članu 31 stav 3 Zakona o crnogorskom državljanstvu, uputilo poziv, u cilju daljeg vođenja upravnog postupka, preko Filijale za građanska stanja i lične isprave Kotor, imenovanom da se izjasni o činjenicama i okolnostima iz člana 24 ovog Zakona, odnosno na činjenicu da punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države, kao i da da izjavu koje državljanstvo želi da zadrži, crnogorsko ili državljanstvo druge države, u konkretnom slučaju Republike Srbije.

Imenovani se odazvao na poziv Filijale za građanska stanja i lične isprave Kotor, dana 03.08.2017. godine, i izjavio da nije državljanin Republike Srbije, niti bilo koje države i uz izjavu dostavio kopiju potvrde Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije - Direkcija policije, od 04.07.2017. godine, u kojoj se navodi da se ne nalazi u evidenciji državljana R. Srbije.

U daljem upravnom postupku, Ministarstvo će u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu i Zakonom o upravnom postupku izvršiti provjere autentičnosti prikupljenih dokaza u postupku, kao i druge radnje propisane zakonom, potrebne za donošenje odluke", navodi se u saopštenju MUP.

MUP dodaje i da je uvidom u u evidencije crnogorskih državljan utvrdio da je Jokić upisan u registar crnogorskih državljana, po porijeklu, za matično područje Kotor, dana 12.02.1988. godine.

"Ovaj organ je, uvidom u dokaze pribavljene po službenoj dužnosti, utvrdio da je imenovani državljanstvo Republike Srbije stekao 2013. godine. Crnogorsko državljanstvo po osnovu porijekla imenovani je po sili zakona stekao rođenjem, na osnovu državljanstva roditelja. Članom 24 Zakona o crnogorskom državljanstvu je propisano da punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države. Crnogorsko državljanstvo po osnovu porijekla imenovani je po sili zakona stekao rođenjem, na osnovu državljanstva roditelja, što je u skladu sa Zakonom o državljanstvu Socijalističke Republike Crne Gore („Službeni list SRCG“, br. 26/75) koji je bio važeći u trenutku rođenja imenovanog", zaključuju iz MUP.

Bonus video: