Odbor za politički sistem podržao formiranje Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu

Predlog je podnijela grupa poslanika: Vasilije Čarapić (PES), Andrija Nikolić (DPS), Slaven Radunović (NSD), Boris Bogdanović (Demokrate), Amer Smailović (BS), Milan Knežević (DNP), Miloš Konatar (GP URA), Bogdan Božović (SNP-CIVIS), Boris Mugoša (SD), Nikola Camaj (Albanski forum), Adrijan Vuksanović (HGI) i Jevrosima Pejović (Nezavisni klub)

7893 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Printscreen YouTube
Sa sjednice, Foto: Printscreen YouTube

Odbor za politički sistem jednoglasno je danas na sjednici podržao Predlog odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Predlog je 19. decembra podnijela grupa poslanika, predstavmika svih poslaničkih klubova - Vasilije Čarapić (PES), Andrija Nikolić (DPS), Slaven Radunović (NSD), Boris Bogdanović (Demokrate), Amer Smailović (BS), Milan Knežević (DNP), Miloš Konatar (GP URA), Bogdan Božović (SNP-CIVIS), Boris Mugoša (SD), Nikola Camaj (Albanski forum), Adrijan Vuksanović (HGI) i Jevrosima Pejović (Nezavisni klub).

"Odbor se obrazuje radi sljedećih ciljeva - sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva i uspostavijanje punog povjerenja javnosti u izborni proces", piše u Predlogu.

Slaven Radunović je na sjednici Odbora kazao da je u pitanju procedura koju su dogovorili svi u parlamentu.

"Potrebno je da donesemo ovu odluku kako bi se formirao odbor", rekao je. Predsjednik Odbora Milun Zogović podsjetio je na nekoliko neuspješnih pokušaja pravljenja ovog privremenog tijela Skupštine.

"Očekujem da će se ovo radno tijelo, za razliku od prethodna dva pokušaja zaista profunkcionisati i opravdati cilj i svrhu konstitusianja", kazao je.

Odbor će, kako piše u Predlogu, imati 14 članova – po sedam iz parlamentarne većine i opozicije.

Odbor se formira na paritetnoj osnovi vlasti i opozicije sa kopredsjedavajućim načinom predsjedavanja.

"Sastav Odbora, ukijučujući i kopredsjednike odbora, konstituiše se na način da svakom klubu poslanika pripada najmanje jedan član odbora, a preostali dio proporcionaino broju poslanika u klubu. Izuzetno, klub poslanika koji je u Odboru zastupljen sa dva ili vise članova, ima pravo da drugom klubu poslanika ustupi pravo na jos jednog člana u Odboru. Kopredsjednike i članove Odbora, na predlog radnog tijela nadležnog za izbor i imenovanja bira Skupština", piše u Predlogu.

U radu Odbora u statusu pridruženog člana mogu učestvovati i predstavnici nevladinog sektora i akademske zajednice - univerziteta, bez prava odlučivanja.

Bonus video: