Plate crnogorskih gradonačelnika: Više od kolega iz Srbije, manje od onih iz Hrvatske

“Vijesti” su uporedile zarade gradonačelnika Podgorice, Nikšića, Pljevalja i Bijelog Polja, sa platama njihovih kolega iz četiri najveća hrvatska grada (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek) i četiri najveća srpska grada (Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac)

47800 pregleda 65 reakcija 42 komentar(a)
Novembarska plata 1.796 eura: Olivera Injac, Foto: Luka Zekovic
Novembarska plata 1.796 eura: Olivera Injac, Foto: Luka Zekovic

Gradonačelnici četiri najveća grada u Crnoj Gori imaju plate od 1.200 do 1.800 eura, što je više od prosječne zarade u državi, ali ipak manje nego njihove kolege u susjednoj Hrvatskoj. S druge strane, plate crnogorskih predsjednika opština su nešto veće u odnosu na kolege iz Srbije.

“Vijesti” su uporedile zarade gradonačelnice Podgorice Olivere Injac i predsjednika opština Nikšić, Pljevlja i Bijelo Polje, sa platama njihovih kolega iz četiri najveća hrvatska grada (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek) i četiri najveća srpska grada (Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac).

Upoređivanjem njihovih zarada može se zaključiti da predsjednici najvećih opština u Crnoj Gori i Srbiji sa platom “kaskaju” za kolegama iz Hrvatske, od kojih pojedini mjesečno zarađuju i do 1.000 eura više od njih, iako to zavisi i od veličine grada, lokalnih propisa o zaradama itd.

Ta razlika u platama vjerovatno pokazuje razlike u životnom standardu u ove tri države.

U Hrvatskoj je, u odnosu na Crnu Goru i Srbiju, najveći bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku, koji je prošle godine iznosio, prema zvaničnim podacima, oko 17,4 hiljade eura. BDP u Crnoj Gori je po stanovniku u prošloj godini iznosio 9,6 hiljada eura, a u Srbiji oko 9.100 eura, pokazuju podaci državnih statističkih uprava.

Od čelnika četiri najveća crnogorska grada najveću platu ima gradonačelnica Podgorice, Olivera Injac, koja je u novembru primila platu 1.796 eura, pokazuju podaci koje je dostavila Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK),

Injac je funkcionerka vladajućeg Pokreta Evropa sad (PES), a na toj poziciji gradonačelnice Podgorice je od aprila ove godine.

Prvi čovjek Opštine Pljevlja, Dario Vraneš, u kartonu koji je ASK objavio u maju, naveo je da mu je mjesečna plata 1.498 eura. Vraneš je kadar Nove srpske demokratije i na toj funkciji je od aprila ove godine.

Predsjednik Opštine Nikšić, kadar Nove srpske demokratije (NSD), Marko Kovačević mjesečno zarađuje 1.380 eura. Prema podacima koje je Agenciji za sprečavanje korupcije dostavio u martu, po tom osnovu je prošle godine prihodovao 16.563 eura. Na poziciji predsjednika Opštine Nikšić je od maja 2021. godine.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović mjesečno zarađuje po 1.207 eura. U njegovom imovinskom kartonu koji je ASK objavio u martu, navedeno je da mu je to bila plata u januaru i februaru ove godine, dok je prošle godine primao nešto veći iznos, 1.383 eura, odnosno, 15.218 eura godišnje.

Smolović, koji je kadar Demokratske partije socijalista (DPS), reizabran je na tu funkciju na sjednici lokalnog parlamenta u januaru ove godine.

Kada je riječ o Srbiji, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je krajem septembra podnio ostavku, ali će, kako je saopštio, nastaviti da vodi Beograd do “izbora i konačne provjere poverenja Beograđana”. U Srpskoj naprednoj stranci (SNS), kako su saopštili njihovi zvaničnici, očekuju da njihov kandidat Šapić bude ponovo gradonačelnik Beograda, jer je, kako tvrde, na nedavnim izborima u toj zemlji, “lista okupljena oko SNS pobijedila u Beogradu”. Šapić je do odlaska sa funkcije mjesečno zarađivao po 1.403 eura.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, prema podacima iz imovinskog kartona iz novembra poršle godine, za obavljanje te funkcije mjesečno zarađuje 1.100 eura. Takođe kadar SNS-a, Đurić je gradonačelnik od oktobra prošle godine.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, prema podacima iz njenog imovinskog kartona iz aprila ove godine, mjesečno zarađuje 1.058 eura. Ona je na tu funkciju izabrana u avgustu 2020. godine i time je postala prva gradonačelnica u istoriji tog grada. Ona je takođe kadar Srpske napredne stranke.

I gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić (SNS) podnio je ostavku uoči izbora u toj državi. Za obavljanje funkcije gradonačelnika Kragujevca Dašić je primao 944 eura.

Kada je riječ o susjednoj Hrvatskoj, prvi čovjek Zagreba Tomislav Tomašević, prema podacima o imovinskom stanju koje je podnio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, mjesečno prima 2.318 eura.

Mjesečno zarađuje 2.318 eura: Tomislav Tomašević
Mjesečno zarađuje 2.318 eura: Tomislav Tomaševićfoto: BETAPHOTO

On je na tu funkciju došao kao kandidat zeleno-lijeve koalicije “Možemo” i u mandatu je od juna 2021. godine, kada su održani lokalni izbori u toj zemlji.

Gradonačelnik drugog grada sa najvećim brojem stanovnika u Hrvatskoj – Splita, Ivica Puljak po tom osnovu mjesečno zarađuje 2.439 eura. Predsjednik liberalne stranke Centar je na toj funkciji od juna 2021. godine.

Prvi čovjek Rijeke Marko Filipović za obavljanje funkcije gradonačelnika mjesečno prima 1.994 eura. Gradonačelnik iz redova Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske na toj poziciji je od juna 2021. godine.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić mjesečno zarađuje 2.317 eura. Radić, koji je predstavnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) izabran je za prvog čovjeka Osijeka na izborima 2021. godine.

Prosječna plata u Hrvatskoj 1.178 eura

Prosječna plata bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori je, prema podacima Monstata, u oktobru iznosila 803 eura, a u Srbiji, prema posljednjim podacima za septembar oko 560 eura.

Prosječna plata u Hrvatskoj za oktobar iznosila je 1.178 eura.

Bonus video: