Mandić: Nakon Nove godine trebalo bi da uslijedi rekonstrukcija Vlade

"Vrlo su precizno određena minsitarstva koja treba da dobije ZBCG", rekao je Mandić

47622 pregleda 377 reakcija 212 komentar(a)
Mandić, Foto: Screenshot/Youtube/TanjugTV
Mandić, Foto: Screenshot/Youtube/TanjugTV

Za nekoliko mjeseci nakon Nove godine trebalo bi da uslijedi rekonstrukcija Vlade Crne Gore, vrlo su precizno određena minsitarstva koja treba da dobije koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), saopštio je Andrija Mandić, predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD).

On je govoreći o rekonstrukciji Vlade, podsjetio na potpisani sporazum i kaže da postoji čvrst dogovor.

"Za nekolika mjeseca nakon Nove godine trebalo bi da uslijedi rekonstrukcija Vlade, vrlo su precizno određena minsitarstva koja treba da dobije ZBCG. Očekujem da će naši ministri kada preuzmu dužnost nastaviti da rade ovaj posao koji mi radimo već godinama, ali ne kao opozicija nego kao vlast, da obezbijedimo potpunu stabilnost u Crnoj Gori a potom da izgradimo odnose sa Srbijom kakve zaslužuje i Crna Gora i Srbija", kazao je Mandić u intervjuu za Tanjug, poručujući da je cilj ekonomsko umrežavanje sa Srbijom.

Poslanik DNP Milun Zogović rekao je za Dan da je moguće da do rekonstrukcije kabineta premijera Milojka Spajića dođe odmah nakon novogodišnjih praznika ili u prvoj polovini naredne godine.

Tekstom finalnog sporazuma o formiranju nove vlasti koji su Vijesti objavile 19. oktobra, predviđena je rekonstrukcija vlade.

U tom sporazumu se navodi da u skladu sa dosljednim i potpunim poštovanjem svih odredaba ovog Sporazuma, Predsjednik Vlade se obavezuje da predloži, a potpisnici Sporazuma da podrže rekonstrukciju 44. Vlade Crne Gore najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025. godinu.

Rekonstrukcija Vlade podrazumijeva da politički subjekti Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP) (koje su dio ZBCG) predlože kandidate za sljedeće članove Vlade:

Potpredsjednika Vlade za infrastrukturu

Ministra saobraćaja,

Ministra prosvjete,

Ministra turizma i

Ministra prostornog planiranja i urbanizma.

"U cilju što jednostavnije tranzicije resora koji treba da pripadnu političkim subjektima NSD i DNP nakon rekonstrukcije vlade, a shodno poglavlju VI Sporazuma, navedeni subjekti će predložiti državne sekretare u ministarstvima koja će nakon rekonstrukcije biti podijeljena i gdje će predmetni subjekti preuzeti odgovornost za upravljanje njima:

- jednog državnog sekretara u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, zaduženog za saobraćaj

- jednog državnog sekretara u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, zaduženog za prosvjetu

- jednog državnog sekretara u Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja Sjevera, zaduženog za turizam

- jednog državnog sekretara u Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, zaduženog za prostornog planiranja i urbanizma", piše u sporazumu.

Bonus video: