Bošnjačko vijeće: Amandmanski izmijeniti Predlog zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti

“Za njih ne važe ista pravila i mogućnost da konačno ostvare simbolične nadoknade u vidu mjesečnih primanja i socijalne podrške”, rekli su iz BV

5497 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Bošnjačko Vijeće
Foto: Bošnjačko Vijeće

Bošnjačko vijeće (BV) pozvalo je poslanike u Supštini da Predlog zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti amandmanski izmijene u interesu ostvarivanja minimuma pravičnosti za sve stradale i porodice žrtava.

Iz BV su rekli da protestuju zbog najavljene zakonodavne selektivnosti prema civilnim žrtavama ratova 1991-2001.godine.

Oni su rekli da Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, propisuje institut “civilne žrtve rata”, koji podrazumijeva, sasvim opravdano, pravo na novčanu naknadu.

“Ali "zakonodavac" selektivno precizira da će se civilnim žrtvama rata smatrati samo žrtve oružanog sukoba sa NATO snagama u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Time je, kako su naveli iz BV, isključena mogućnost da porodice stradalih nakon otmice iz voza na relaciji Beograd-Bar, deportacije izbjeglica i drugih zločina ostvare pravo koje čekaju punih 30 godina.

“Za njih ne važe ista pravila i mogućnost da konačno ostvare simbolične nadoknade u vidu mjesečnih primanja i socijalne podrške”, rekli su iz BV.

Oni su kazali da je takvo rješenje u suprotnosti i sa preporukama Komiteta za prinudne nestanke i radne grupe Ujedinjenih nacija za prinudne nestanke.

Kako se dodaje, oni su još 2015. godine zahtjevali od Crne Gore da obezbijedi brzu, pravičnu i adekvatnu kompenzaciju svim osobama koje su pretrpjele štetu kao direktan rezultat prisilnih nestanaka, bez obzira na to kada je on izvršen.

Navodi se da je i naglašeno da njihova prava treba da budu garantovana na nediskriminatoran način.

“Za svakog pravdoljubivog čovjeka, selektivna pravda je gotova nepravda, posebno ako se zna da su žrtve zločina i porodice stradalih suočene sa višedecenijskim ignorisanjem državnih organa i nadležnih institucija, kako u pogledu traganja za istinom, posmrtnim ostacima tako i za osnovnim elemenima socijalne podrške”, rekli su iz BV.

Prema njihovim riječima, na takav nehuman i diskriminatorski odnos godinama upozoravaju ne samo žrtve njihova udruženja, nego i domaće i međunarodne organizacije civilnog društva.

“Pa je krajnje vrijeme da Skupština progovori glasom pravde a ne da se najavljenim izmjenama zakona pridružuje ideologiji ratnih devedesetih kada nijesu važila ista pravila za pripadnike različitih naroda”, smatraju u BV.

Oni su apelovali na poslanike da zaustave podjelu među žrtvama i ne glasaju za selektivni Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, već da obezbijede jednako pravo na naknadu svim porodicama civilnih žrtava ratova 1991-2001.

“U tom smjeru neophodno je poći od normativne konstatacije da se pod civilnim žrtvama rata podrazumijevaju civilni invalidi i članovi porodica nestalog lica, odnosno lica koje je poginulo u vezi sa ratnim događajima”, kaže se u saopštenju.

Iz BV su naveli da samo tako koncipiran smisao i svrha pravne norme Zakona može otkloniti pripremljenu nepravdu.

“I biti pravedan mehanizam za dodjelu statusa civilnih žrtava rata porodicama stradalih kao izraz solidarnosti i moralne podrške na koju se naša država obavezna i po domaćem i međunarodnom pravu”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: