Popisano 618.351 stanovnika, raskinut ugovor sa popisivačima koji su koristili piši briši olovke

Pejović je istakao da pojedini popisivači nisu znali da koriste piši briši olovke, ali i da je vjerodstojnost tih podataka u potpunosti tačna

30492 pregleda 28 reakcija 26 komentar(a)
Sa današnje sjednice Odbora, Foto: Printscreen/Youtube
Sa današnje sjednice Odbora, Foto: Printscreen/Youtube
Ažurirano: 26.12.2023. 09:37h

Na današnji dan popisano je 618.351 lice, 199.081 domaćinstvo i 356.464 stana, rekao je direktor Uprave za statistiku (Monstat) Miroslav Pejović.

On je Odboru za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa kazao da vjeruje da će do 28. decembra popis biti kompletiran.

Pejović je kazao da je do sada potvrđeno 69 slučajeva odbijanja i 152 slučaja gdje će popisna komisija "iskomunicirati" sa građanima.

On je rekao da posljednjih par dana dobijaju dosta poziva od onih građana koji nisu ranije uspjeli da usklade svoje vrijeme sa popisivačem.

Poslanik Demokrata Nikola Rovčanin pitao je da li Monstat ima projekcije koliko je stranih državljana popisano, napomenuvši da je na prošlom popisu popisano bilo osam odsto stranaca od ukupnog broja.

Zamjenica direktora Monstata Snežana Remiković kazala je da je preuranjeno govoriti o analizama povećanja ili smanjenja broja stanovništva.

Ona je dodala da će se moći identifikovati broj stranaca koji imaju uobičajeno mjesto boravka, ali da je dublja analiza moguća tek kada rezultati budu gotovi.

Poslanik NSD-a Jovan Vučurović pitao je da li će se u roku od 30 dana objaviti preliminarni podaci o broju popisanih lica, stanova i domaćinstava, a u roku od 90 dana podaci o broju lica, kao i nacionalnoj odnosno etničkoj pripadnosti, strukturi vjeroispovijesti i jeziku, kao što je bio slučaj na prethodnom popisu 2011.

Remiković je odgovorila da je Zakonom predviđeno da preliminarni podaci budu objavljeni u roku od 30 dana, ali da vjeruje da rok od 90 dana neće moći da se ispoštuje. Istakla je da će kontrola podataka preko softvera produžiti objavljivanje za mjesec dana i da se nada da će šest mjeseci od završetka terenskog rada cijeli proces popisa biti gotov.

Poslanik Bošnjačke stranke Damir Gutić pitao je da li su tačni navodi da nekim popisivačima nisu produženi ugovori, na šta je Remiković kazala da je popis u preko pola opština završen, i da određenom broju popisivača zbog toga ugovor nije bio produžen.

Jevto Eraković (DPS) konstatovao je da je dinamika popisa uobičajena, i dodao da misli da treba poseban fokus da se obrati na Podgoricu, navodeći da je njihov kol-centar dobio veliki broj poziva od građana koji nisu popisani.

On je pitao da li postoji mogućnost prolongiranja popisa.

Miroslav Pejović je ponovio da vjeruje da će se popis obaviti u predviđenom roku, ali da je u slučaju "posebnih slučajeva" i nekih naknadnih telefonskih poziva Monstat spreman, te da su oni sve svoje kapacitet usmjerili prema Podgorici, Budvi i Kotoru.

Nikola Camaj (AF) kazao je da ima informacije da su popisivači u selu Vusanje, blizu Gusinja odbijali da popisuju članove domaćinstva koji nisu u datom trenutku bili prisutni.

Remiković je odgovorila da je svjesna problema u Vusanju, i da će provjeriti kako napreduje proces popisa i da će obavijestiti Camaja o tome na narednoj sjednici Odbora.

Vladislav Bojović (DNP) pitao je koliko se napredovala u izradi softvera, na šta je Pejović kazao da je izrada softvera planirana u Budžetu za narednu godinu, i da će u januaru biti raspisan tender.

Pejović: Raskinut ugovor sa popisivačima koji su koristili piši briši olovke, vjerodostojnost podataka u potpunosti tačna

Pejović je kazao da je su popisivači koji su koristili piši birši olovke u Podgorici procesuirani, a da će u toku dana materijal iz ostalih opština biti proslijeđeni Upravi policije.

On je istakao da pojedini popisivači nisu znali da koriste piši briši olovke, ali i da je vjerodstojnost tih podataka u potpunosti tačna i da je sa tim popisivačima raskinut ugovor.

Bonus video: