Ministarstvo odbrane i dalje analizira formalne i druge okolnosti u vezi sa postavljanjem ploče u Morinju

"Izgleda rogobatno, neprimjereno da se državni organi sudaraju, da jedan organ Vlade shodno zakonu i nalazima ukloni spomen ploču, a MOD i Vojska, kao dio Ministarstva, takvo nešto ne dozvoljava. Nema nikakvog govora o pozivu na pobunu"

8312 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Ministarstvo odbrane (MOD) još analizira formalne i druge okolnosti u vezi sa postavljanjem ploče u Morinju, a čije je uklanjanje naložila nadležna inspekcija. To je na sjednici Odbora za bezbjednost rekao ministar odbrane Dragan Krapović.

"Još u Ministarstvu analiziramo cjelokupne okolnosti i formalne i svake druge vezane za ovaj događaj. Izgleda rogobatno, neprimjereno da se državni organi sudaraju, da jedan organ Vlade shodno zakonu i nalazima ukloni spomen ploču, a MOD i Vojska, kao dio Ministarstva, takvo nešto ne dozvoljava. Nema nikakvog govora o pozivu na pobunu", kazao je Krapović odgovarajući na pitanje poslanika Nove srpske demokratije Jovana Vučurovića.

Vučurović je rekao da "taj čuveni slučaj lažne spomen ploče u Morinju" već sljedeće godine ulazi u treću godinu, a ne rješava se.

"Imamo odluku Uprave za inspekcijske poslove (UIP) da se ona ukloni, međutim Vojska to ne želi da uradi, čak smo imali izjavu gradonačelnika Kotora Vladimira Jokića da ne želi da se sukobljava sa Vojskom. Slučaj je poprimio taj oblik, da je gradonačelnik došao do jednog takvog utiska, što je veoma opasno jer kada Vojska ne ispunjava naredbe nadležnih državnih organa, onda se to u svakoj pravnoj državi zove poziv na pobunu", istakao je Vučurović.

Ministarstvo vanjskih poslova, odnosno MOD Crne Gore koje su tada vodili u međuvremenu razriješeni ministri iz SDP-a Ranko Krivokapić i Raško Konjević, 10. oktobra 2022. su ovdje postavili spomen-ploču, u društvu hrvatskih kolega – ministra vanjskih i evropskih poslova Gorana Grlića Radmana i ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda.

To je urađeno mimo zakonske procedure predviđene Zakonom o spomen-obilježjima i bez odluke Vlade Crne Gore, odnosno zakonom neophodne saglasnosti Opštine Kotor. Zbog toga je UIP nekoliko dana kasnije donio rješenje o uklanjanju nelegalne spomen-table i obavezao Opštinu Kotor da ga sprovede u djelo, ali je intervenciju Komunalne inspekcije i Komunalne policije Kotora 24. oktobra spriječila Vojska Crne Gore čiji pripadnici od postavljanja spomen-table, čuvaju do tada potpuno napušteni bivši vojni objekat u Morinju i nikome ne dozvoljavaju da uđe u njegov krug.

Krapović je rekao da Crna Gora treba da postupa maksimalno odgovorno prema susjedima i njihovim ranama, "ali i maksimalno odgovorno prema nama samima i da ne opterećujemo nas same više od onoga što su pravosnažne presude".

"U tom smislu mislim da je napravljena velika greška tokom rad 43. Vlade postavljenjem spomen ploče, zato što su to uradila dva ministra, mimo ostatka Vlade. Mislim da je objekat u kojem je postavljena ploča kao neperspektivan proglašen davno za Vojsku i da ono što je natpis na ploči takođe ne odgovara činjenicama. Mislim da nije bilo mjesta pominjanju bilo koje nacije u Crnoj Gori", ocijenio je.

Poručio je da apsolutno afirmiše pravosnažne sudske presude, da li su se slične stvari vrednovale u drugim državama kako treba, ostavlja, kako kaže, javnosti da sudi.

"Za mene je to bilo nešto što je posljedica rata u bivšoj Jugoslaviji, ne nikakve velikosrpske ili velikocrnogorske ili bilo koje druge agresije, nego rata u bivšoj Jugoslaviji. Mislim da je cijela stvar nesretno sprovdena u djelo činjenicom da su pored gospode Krivokapića i Konjevića, događaju prsisutvovao jedan broj zvaničnika iz Hrvatske".

On je dodao da smatra, da u cilju od očuvanja državnog dostojanstva, nije bilo mjesta da Medved prisustvuje tom događaju, s obzirom na ono što je govorio na otkrivanju spomenika "jednom od atentatora na čuvenog crnogorskog ambasadora i antifašiste Vladimira Rolovića.

Podsjetio je da Medved govorio na otkrivanju spomenikua Miru Barešiću koji je, kako navdi, "nakon što su pucali na Rolovića zajedno sa svojim saučesnikom urinirao po Roloviću dok je bio živ".

"To nije trebalo da se desi u Crnoj Gori, mislim da mi trebamo da vodimo računa o sebi i svom dostojastvu i da štitimo i dostojanstvo naših susjeda", poručio je Krapović.

On je pojasnio da postoji i formalna dimenzija problema ploče u Morinju i postoji kolizija (među propisima).

"Koliko sam informisan ne postoji nikakvo decidno pisano naređenje da vojnici čuvaju ploću. Ploča je shodno nekim mišljenjima, postavljena na osnovu zakona o odbrani, Vojsci, itd. Ovamo opet postoje drugi propisi o postavljanju spomen obilježja, itd. U ovom momentu sveoubuhvatna analiza je u toku.. mi nećemo uklanjati ploče, nije to naša nadležnost, ali ćemo zauzeti stav o onome što je aktuelna činjenica da Vojska čuva objekat, a samim tim i spomen ploču".

Ukazao je da su pripadnici Vojske tamo angažovani bez osnovnih ljudskih elementarnih potreba – bez toaleta, po suncu, kiši, u džipovima.

"Mogu vam garantovati da će se postupiti do slova u skladu sa zakonim Crne Gore, da će se pristupiti sa posebnim senzibiltetom za ono što su rane naših susjeda i u odnosu na ono što je dostojanstvo države. Vrlo brzo ćete, vjerovatno, vidjeti epilog cijele te stvari, onda kada sve okolnostu budu do kraja anlizirane i pravilno sagledane", poručio je Krapović.

Vučurović je rekao da su Konjević i Krivokapić ploču postavili sa jasnim ciljem da ispovociraju i mještane Morinja i srpski narod, "dakle da ponize državu Crnu Goru".

"Oni su imali svoje političke motive, ali se radilo o čistoj provokaciju u koju su nažalost upali i zvaničnici Hrvatske. Posebna priča je što u tom tzv. logoru niko nije stradao, nijesu zabilježeni zločini. Uglavnom ta spomen ploča sa falsifikatom je postavljena, a ono što je najvažnije, Uprava za inspekcijeks poslove je naložila da se ona ukloni, ali mi evo od oktobra 2022. godine čekamo da se ta naredba izvrši...Srećom, ta politika koja je postavila tu ploču poražena je u Crnoj Gori i to je politika koja je zaboravila svoje ljude, svoje mučenike iz u splitskom logoru Lora, nije se sjetila da ode na ispraćaj tim ljudima u Nikšiću, nije se sjetila da podigne spomen ploču“, kazao je Vučurović.

Predsjednik Odbora Miodrag Laković (PES) apelovao je da se poslanici suzdrže od ocjena kada se govori o ratnim zločinima.

Poslanik GP URA Filip Adžić kazao je da je sve urađeno na nefer način, zloupotrijebljeni su dobri međususjedski odnosi sa Hrvatskom.

"Moramo voditi računa kako će se bilo kakva aktivnost u vezi te ploče odraziti na odnose Crne Gore G i Hrvatske“, upozorio je.

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Kotoru odbacilo je krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića i bivšeg ministra odbrane Raška Konjevića, zbog nezakonitog postavljanja spomen-ploče u Morinju.

Bonus video: