Rekonstrukcija Vlade i dalje samo slovo na papiru - PES i ZBCG nisu razgovarali o proširenju Spajićevog kabineta

Izvor “Vijesti” iz vrha PES-a kaže da je osvježenje Vlade izvjesno tokom 2024, kad se o tome dogovore svi konstituenti vladajuće većine, na osnovu sporazuma o vlasti. Sagovornik iz ZBCG navodi da poruke njihovih funkcionera o rekonstrukciji predstavljaju "testiranje", ali moguće i neku vrstu pritiska

41580 pregleda 75 reakcija 29 komentar(a)
Je li rano za promjene: Mandić i Knežević tokom ljetošnjeg sastanka sa Spajićem, Foto: BORIS PEJOVIC
Je li rano za promjene: Mandić i Knežević tokom ljetošnjeg sastanka sa Spajićem, Foto: BORIS PEJOVIC

Pokret Evropa sad (PES) i koalicija “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) nisu razgovarali o rekonstrukciji Vlade, iako iz ZBCG poručuju da bi taj proces trebalo da uslijedi nakon novogodišnjih praznika, nekoliko mjeseci nakon toga ili u prvoj polovini 2024. godine.

“Vijestima” su iz PES-a nezvanično kazali da sa ZBCG nije bilo nikakvog govora o rekonstrukciji, ali da je ona izvjesna tokom 2024, kad se, kako je objasnio izvor iz vrha te partije, o tome dogovore svi konstituenti skupštinske većine, na osnovu koalicionog sporazuma o vlasti.

Tim dokumentom predviđeno je proširenje Vlade Milojka Spajića (PES) ulaskom predstavnika ZBCG u nju, do kraja 2024. Tu koaliciju čine Nova srpska demokratija (NSD) Andrije Mandića i Demokratska narodna partija (DNP) Milana Kneževića.

Izvor iz jedne od tih stranaka rekao je nezvanično “Vijestima” da do vikenda, kad su funkcioneri ZBCG poslali poruke o rekonstrukciji, nije bilo razgovora s PES-om o tome. Navodi da nema informacija da je drugi konstituent ZBCG imao tim povodom kontakte s najjačom vladajućom partijom.

Taj sagovornik kaže da istupi njihovih funkcionera o rekonstrukciji vjerovatno predstavljaju “testiranje” partnera u vlasti, ali moguće i pritisak da bi došlo da promjena u Spajićevom kabinetu, koji je izabran prije nepuna dva mjeseca.

Izvor Vijesti iz vrha Demokratske Crne Gore rekao je da u “vladajućoj većini nije bilo priče” o rekonstrukciji Vlade

Predsjednik NSD-a i jedan od lidera ZBCG Andrija Mandić rekao je proteklog vikenda da bi “za nekolika mjeseca nakon Nove godine” trebalo da uslijedi rekonstrukcija Vlade.

“Vrlo su precizno određena ministarstva koja treba da dobije ZBCG. Očekujem da će naši ministri, kad preuzmu dužnost, nastaviti da rade posao koji mi radimo već godinama, ali ne kao opozicija nego kao vlast, da obezbijedimo potpunu stabilnost u Crnoj Gori, a potom da izgradimo odnose sa Srbijom, kakve zaslužuju i Crna Gora i Srbija”, saopštio je on u intervjuu “Tanjugu”.

Njegov kolega iz DNP-a Milun Zogović poručio je da je, “nakon odličnih rezultata koje je 44. Vlada postigla u veoma kratkom roku”, moguće da do rekonstrukcije dođe odmah nakon novogodišnjih praznika ili u prvoj polovini naredne godine.

On je u intervjuu “Danu”, objavljenom u nedjelju, kazao da je jasno da u sporazumu stoji krajnji rok za sprovođenje rekonstrukcije, ali da to ne znači “da već nije zrelo da odmah dođe do nje”.

“Skupština na čelu s Andrijom Mandićem napravila je rezultate koje nije mogla da ima vlast koju je predvodila Demokratska partija socijalista. Zato i ne vidim zbog čega ne bismo dobili priliku da kroz rekonstrukciju Vlade doprinesemo rješavanju svih onih izazova pred kojima se nalazi 44. Vlada”, istakao je.

Koalicionim sporazumom o vlasti predviđeno je da koaliciji ZBCG nakon rekonstrukcije pripadne pet mjesta u Vladi. Tom savezu je namijenjeno potpredsjedničko mjesto za infrastrukturu, kao i resori saobraćaja, prosvjete, turizma i prostornog planiranja i urbanizma. Ti resori sad su u sklopi širih ministarstava, što znači da će, ako dođe do rekonstrukcije, morati da budu izdvojeni iz njih.

U dokumentu piše da je rekonstrukcija planirana najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025, što bi trebalo da znači - do kraja sljedeće godine. Navedeno je da se, “u skladu s dosljednim i potpunim poštovanjem svih odredbi sporazuma”, premijer obavezuje da će se ona sprovesti.

Dok ne dođe do nje, konstituenti ZBCG predložiće “u cilju što jednostavnije tranzicije resora” državne sekretare u ministarstvima koje treba da dobiju. Državni sekretari iz te koalicije su Dragan Bojović (Ministarstvo prosvjete), Aleksandar Sekulić (Ministarstvo zdravlja) i Zoran Đukić (Ministarstvo saobraćaja). Sva trojica su predstavnici DNP-a.

Spajićeva Vlada trenutno ima 19 ministarstava i 23 člana. Ako dođe do rekonstrukcije, imaće 23 ministarstva i 28 članova.

Đukić: Ispipavanje terena ili pravo vrijeme za rekonstrukciju

Građanski aktivista Stefan Đukić ocijenio je da se ne može naći logika u rekonstrukciji Vlade nakon ovako kratkog perioda njenog funkcionisanja. S druge strane, kaže on, logika koja postoji je partijska, “a ona uvijek prevazilazi sve druge logike kad gledamo našu realnost”.

Đukić
Đukićfoto: Đorđe Cmiljanić/PR Centar

Đukić navodi da su moguća dva tumačenja - da koalicija ZBCG, koja želi da uzme i neke direktne poluge moći, ispipava teren ili da su prvi učinci nove Vlade dobri u očima EU, da je i ZBCG percipiran kao kooperativan partner, te da se pokazala prilika da se sad izvrši rekonstrukcija izvršne vlasti.

“U narednim danima ćemo i saznati koji od ova dva scenarija je tačan. I jedni i drugi imaju mogućnosti uticaja na svoje koalicione partnere, pa ćemo vidjeti ko će u toj borbi preovladati. Treba istaći da nisu u pitanju nikakve dramatične ili nezapamćene stvari i da je ovako nešto sasvim normalno”, dodaje sagovornik.

Bonus video: