Borovinić Bojović: Prošlo je vrijeme privilegovanih

Odbornici nastavljaju raspravu o 38 tačka dnevnog reda

24480 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić
Ažurirano: 27.12.2023. 18:27h
Završeno
18:10h

Zbog nedostatka kvoruma Skupštine Glavnog grada, glasanje o tačkama dnevnog reda održaće se sjutra. 

17:59h

Stefan Ćulafić (DPS) je kazao da Marko Čađenović zaslužuje da bude smijenjen.

Aleksandar Saša Zeković je kazao da je odbornicima neophodna etička komisija. 

"Kada to tijelo zaključi da je došlo do povrede kodeksa, onda odbornici imaju snažniji osnov da se, u parlamentu, može diskutovati i o odgovornosti izabranih funkcionera. Primarni zadatak opozicije treba da bude da mi moramo što prije da imamo etičku komisiju koja će pratiti rad emitera. Moramo da imamo etički kodeks", rekao je Zeković. 

On je apelovao da se, prije formiranja etičkog odbora, odustanje od predloga za razrešenje bilo kojih vršitelja dužnosti. 

Borovinić Bojović je istakla da će nastojati da etički odbor bude formiran iduće godine. 

17:43h

Miloš Mašković (SD) kazao je da je javnost "poprilično upoznata sa svim što se dešavalo u ustanovi 'Kakaricka gora'.

"Dvoje je konzumiralo marihuanu, a dvoje kokain. To je bila inicijalna kapisla koja otkrila mnogo toga što se događa u toj ustanovi. Nakon moje intervencije, uslijedilo je javno istupanje direktora te ustanove Čađenovića koji je objelodanio imena tri nekadašnja štićenika te ustanove i time povrijedio zakonske norme... Čađenović je podnio prijave protiv nekoliko predstavnika NVO i te prijave su odbačena. Podnio je prijavu i protiv mene. Činjenica da je direktor jedne ustanove podnio prijavu protiv odbornika, dovoljno da isti bude razriješen sa te funkcije...", kazao je Mašković. 

Naglasio je da se mora snositi odgovornost ukoliko je u sistemu napravljen propust. Misli da Čađenović neće biti smijenjen jer, kako kaže, ne postoji volja, već i strah. 

Vasilije Čarapić (Evropa sad) kazao je da je "direktor 'Kakaricke gore' podlegao pritisku javnosti". 

"Po mom sudu, direktor je neprimjereno reagovao kada je podnio krivične prijave protiv svakog ko je ukazao na propuste njegove institucije. Ovakve situacije se često dešavaju. Svaki direktor mora da trpi pritisak, i Čađenović mora da bude svjestan toga...", ocijenio je odbornik Evrope sad. 

Jelena Borovinić Bojović je kazala da je dobro što odbornici i javnost razumiju da direktorska pozicija iziskuje odgovornost, a ne samo moć.

"Procesi kojima svjedočimo u posljednje vrijeme, govore da nam je svaka javna funkcija više breme, nego privilegija kakav je slučaj ranije bio. Parlamentu Glavnog grada je cilj da poboljša život građana, ima nultu toleranciju za korupciju i da vodi borbu protiv nepravdi i ponašanja koji nijesu pravi. Prema tome, prošlo je vrijeme privilegovanih", kazala je predsjednica Skupštine Glavnog grada. 

17:18h

Aida Batilović (KIC "Budo Tomović") kazala je da su želje jedno, a prostorni kapaciteti i mogućnosti sasvim drugo.

"Svake godine ćemo se truditi da građanima Podgorice priuštimo što bolji i kvalitetniji program. Nama fali, u KIC-u, da se otvorimo i za tu alternativnu scenu i ja se nadam da će nam to biti jedan od prioriteta u budućnosti", istakla je Batilović. 

17:12h

Slavica Ilinčić (Narodna biblioteka "Radosav Ljumović") kazala je da je njeno ustavno pravo da koristi "nejotovanu formu". 

"Program se morao malo preciznije pročitati... Jedino sa čime se slažem sa Vama Maškoviću je zabrinutost za biblioteku. I ja se brinem, ali zbog drugih razloga. Sistem grijanja i hlađenja priključen je na cijevi stare nekoliko decenija koje su toliko trule da nas je bilo strah i da je pipnemo. Protivpožarni sistem koristi vodu što je pogubno za više od 200.000 primjeraka knjiga koje su biblioteci... Na više mjesta prokišnjava krov... Zbog toga se brinem za biblioteku, a ne zbog onoga što joj ja mogu nanijeti kad je njen ugled u pitanju", kazala je Ilinčić. 

17:02h

Direktor "Dječijeg saveza" Aleksandar Milošević kazao je da je to ozbilja ustanova, ali da svi treba da se zapitamo "na kojem su nam mjestu, u našem radu, naša djeca". 

"Mi se kao Dječiji savez često osjećamo kao siročad u svom gradu. Informisaću vas da je 2019, 2022. i 2024. kapitalni budžet kojim se svi dičimo za Dječiji savez slovom i brojem - nula eura. Svi se kunemo u djecu, a kada treba da se izdvoje sredstva za njih tu falimo. Kao Podgoričanin se radujem svemu dobrom za grad. Imali smo apel da ove godine riješimo naše probleme, jer se tiču sve djece našeg grada", kazao je Milošević. 

16:52h

Saša Zeković naglašava da treba da se oda poštovanje ljudima koji rade u kulturi decenijama.

"Tamo su ljudi koji su na usluzi svim građanima, predano rade na kulturi u glavnom gradu... Ne treba da se fokusiramo na to ko je na čelu", ocijenio je nezavisni odbornik. 

Kazao je da oprašta "negativne istupe koje je Ilinčić imala prema njemu". 

"Posebno je važno da se osigura odgovorno djelovanje kada se stupi na neku dužnost. Neko ko je slobodan građanin ima pravo da komentariše. Ima pravo i da mu se ne dopada određeno aktivističko djelovanje. Ljudska prava su integrativna, univerzalna, nedjeljiva i kao takva se prihvataju u odnosu na sve", istakao je Zeković.

Nađa Liljanić (Evropa sad) istakla je da je kultura jako bitna za građane Podgorice i pohvalila rad svih ustanova o kojima su danas odbornici raspravljali. 

"Ti programi su bili u kalupu, samo su se dodavale neke stvari koje su potrebne za bolji razvoj. Pohvaljujem izdavanje knjige Pekića, to je velika stvar za Podgoricu. Pohvaljujem program KIC-a. Nadam se da će on biti unaprijeđen i da će se nakon prelaska Gradskog pozorišta, KIC biti još bolji...", rekla je odbornica Evrope sad. 

16:36h

Aleksandra Saša Zeković kazao je da u programu biblioteke "Radosav Ljumović" nigdje ne piše da će LGBTIQ zajednica biti isključena. 

"Ilinčić je uočila potrebe marginalizovanih grupa i uključila ih u rad. Isključite tu dozu cinizma, jer ja kao pripadnik zajednice, ne vidim diskriminatorne elemente. Tačno je da Ilinčić govorila neprimjereno o meni, ali važno je da se držimo programa koji je kvalitetan, jer ne isključuje bilo koga. Ovo je koncept otvorene kulture", kazao je Zeković.

Slađana Vujačić (DPS) kazala je da su skorašnja dešavanja sa "Kakarickom gorom" bacila sjenku na njen kvalitetan rad. 

Odbornica DPS-a Žaklina Oštir čestitala je Dan Gradskog pozorišta.

"Moram da ga pohvalim. Napravili su odličan godišnji plan i to svako tako i treba da radi. Znamo svi u kojim uslovima radi ta ustanova i ovo je za svaku pohvalu. Sve ostale institucije kulture, kada je Podgorica u pitanju, valjalo bi da se ugledaju na njih", kazala je Oštir. 

Dragan Radović je kazao da KIC-u "Budo Tomović" fali strip manifestacija, rok i drugih muzičkih festivala.

"Što se tiče biblioteke, za razliku od kolege Maškovića vidim jedan sadržajan program. Možda bih se složio u dijelu da nije precizno određeno uvećanje knjižnog fonda za sljedeću godinu, ali to ne možemo predvijeti. Pozitivno je što u ovom programu vidim aktiviranje Kuće Stojanovića", rekao je Radović. 

16:19h

Odbornici će razmatrati tačke koje se tiču rada crnogorskih ustanova najednom. 

Ana Medigović je kazala da su svi programi uslovljeni presjekom postojećih kapaciteta i budžetskih smjernica. 

Miloš Mašković (SD) fokusirao se na rad Narodne biblioteke "Radosav Ljumović".

"Kada je riječ o radu ove ustanove, on je uopšte, previše neozbiljan i pun kojekakvih maštarija, ali štamparskih i gramatičkih grešaka. Ovim putem apelujem na službu Skupštine da nam, ubuduće, ovakve materijale ne dostavljaju", rekao je Mašković. 

On je kazao da dosta stavki u programu rada ove javne ustanove ima puno nedorečenosti. 

"Morate nas uputiti na konkurse biblioteke, gospođo Ilinčić. Nadam se da nisu poput programa rada", rekao je Mašković.

Borovinić Bojović je upozorila Maškovića da ne "ulazi u lične stavove v.d. direktorice Narodne biblioteke 'Radosav Ljumović' i objave na Fejsbuku koji nemaju veze sa temom sjednice". 

On je kazao da njegov klub neće podržati program rada biblioteke za narednu godinu.

15:55h

Stefan Vešović je kazao da će on i njegov klub glasati protiv Ćulafićevog predloga. 

Budimir Mugoša (SDP) kazao je da odbornici odlučuju gdje će nešto biti napravljeno.

"Lokacija je industrijska zona i ona je jedna od rijetkih državnih prostora u gradu. Ako bude granica Zete kako zagovaraju pojedini lideri političkih partija, da opština Dajbabe pripadne njoj, onda će i ta lokacija... Mislim da je ova lokacija dobra", kazao je Mugoša. 

Vešović je kazao da ne može da razumije da "opozicija želi da pravi okvire za upravljanje gradom".

"Time direktno ulaze u poslovanje preduzeća", istakao je Vešović.

Nezavisni odbornik Aleksandar Saša Zeković istakao je da je Ćulafićeva incijativa blagovremena i podsticajna. 

15:40h

Stefan Ćulafić (DPS) kazao je da Glavni grad treba da ustupi na korišćenje parcele 29G i 30G preduzeću "Putevi". 

"One bi trebale da se bave linijskim prevozom putnika. Ona bi trebala da sadrži niz pratećih objekata - radionicu, stanicu... Imamo najave o kupovini novih autobusa, a ona se najavljuje kroz amandmane na budžet za iduću godinu. Opravdan je strah da dođemo u situaciju da imamo dovoljan broj autobusa, ali da nemamo dovoljno prostora na kojim ćemo ih skladištiti i servisirati...", kazao je Ćulafić. 

On je kazao da se ove dvije parcele nalaze u neposrednoj blizini Kombinata aluminijuma. 

15:09h

Vladan Arsović (DPS) je pitao u kojoj fazi je izrada postrojenja za prečišćenje otpadnih voda. 

Aleksandar Nišavić (Vodovod) kazao je da će se već narednog mjeseca izraditi elaborat uticaja na životnu sredinu, a o toj temi će se, prema njegovim riječima, javno raspravljati. 

Arsović je upitao službu Glavnog grada i gradonačelnicu koliko će Podgoricu koštati kašnjenje sa realizacijom ovog projekta. 

Nišavić je kazao da isplata zimnice nije obavezna kada firma ima neizmirene obaveze ili kada je u novčanom gubitku.

14:49h

Jelena Borovinić Bojović uručila je poklon najstarijem odborniku Mitru Vukoviću, ali i najmlađem Milošu Maškoviću.

"Bez obzira na to što sam ja ovdje prva među jednakima, želim da doprinesem osjećaju zajedništva...", kazala je ona. 

13:51h

Skupština Glavnog grada usvojila je predlog da se više tačka o programu rada crnogorskih preduzeća razmatra odjednom zbog efikasnosti rada. 

Odbornici su trenutno na pauzi. 

13:41h

Klikovac je kazao da će rješenje inspekcije proizvesti štetu službi Glavnog grada. 

Nađa Ljiljanić (Evropa sad) kazala je Klikovcu da bi on morao da procesuira kadrove DPS-a koji su bili u prethodnoj službi Glavnoj grada.

"Planovi su od ključne važnosti da se donesu na nivou Podgorice. Ne znamo kakve okolnosti se mogu desiti...", rekla je Ljiljanić. 

Stefan Vešović je naglasio da su zakoni tu da se mijenjaju i prilagođavaju. 

13:08h

Odbornici raspravljaju o planovima zaštite i spašavanja Podgorice. 

Biljana Ćulafić (DPS) kazala je da joj nije jasno ko donosi preduzetne planove.

"Je li moguće da neko ko nije iz struke treba da donese tu vrstu plana. U nekim ustanovama vidim planove za evakuaciju... Smatram da plan ne treba da radi neko ko nije stručan", ocijenila je Ćulafić, dodajući da katastrofe "ne diskriminišu" i da se o tome mora povesti računa. 

Vršilac dužnosti Komandira službe zaštite i spašavanja Glavnog grada Zdravko Blečić kazao je da je nužna potreba da se reguliša pravna oblast.

"Naredne godine će se raditi na izradi novog zakona zaštite i spašavanja. Nadam se da će biti uvedene procedure po pitanju preventivnih mjera koje su neophodne za zaštitu našeg stanovništva", objasnio je Blečić. 

12:39h

Klikovac neargumentovano optužuje "Vijesti" i CIN da se u njima "može svašta pročitati".  

"Savjetujem Vam da ih malo manje čitate", kazao je DPS odbornik. 

Ranka Otašević (Evropa sad) kazala je da je poslovanje firme "Plodovi" "pravi primjer nedomaćinskog postupanja". 

"Firma je bila osmišljena sa ciljem da se vrši otkup i prerada poljoprivrednih proizvoda. Krajnji cilj nam je da unaprijedimo proizvodnju domaćih proizvoda...", rekla je Otašević. 

12:32h

Abdić (DPS) upozorio je odbornika Radevića da se pristojno ponaša i ne upire prst u druge.

"Ako imate neke informacije o odbornicima DPS-a slobodno ih procesuirajte. Sa ponosom sam član DPS-a i tako će ostati. Ne spadam u grupu partijskih preletača. 

Mitar Vuković pitao je Abdića kako komentariše to "što je jednom poslaniku DPS-a uplaćena milionska suma". 

Abdić je kazao Vukoviću da je "poput fudbalera Mesija promijenio mnogo partijskih klubova". 

Miloš Mašković (SD-LP) istakao je da se procedura mora poštovati. 

12:10h

Mitar Vuković (Demokrate) podržao je inicijativu da se zaštiti korito rijeke Zete. 

"Apelujem još napora i inicijativa da spasimo našu planetu i zemlju, a i sve ono što nam je ostalo do naših predaka", istakao je odbornik Demokrata. 

Andrija Klikovac smatra da nije dobro da se donosi izmjena cjenovnika održavanja pijaca jer "odbornici ne znaju kakva je sudbina ovog preduzeća". 

"Pogrešna je odluka da preduzeće 'Plodovi' ostvaruje prihod umjesto preduzeća 'Pijaca'. Kada gledamo kamionsku 'Pijacu' ona je vrlo profitabilna. Ima dosta problema, a u političke ne želim da zalazim. Cjenovnik treba povući. U prethodnom periodu menadžment 'Pijaca' je napravio izuzetne rezultate. O tome ne trebamo mi da govorimo, već poljoprivrednici koji to najbolje uočavaju...", rekao je Klikovac. 

Budimir Mugoša (SDP) kazao je da se pitanje "Tržnica i pijaca" što prije riješiti na korektan način. 

Nermin Abdić je kazao da je prostor gdje se nalazi kamionska pijaca atraktivna "za neke od tajkuna trenutne vlasti". 

11:42h

Slađana Anđušić je kazala je da bi NVO trebale da imaju bolje uslove za rad i donošenje odluka. 

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović poslala je poruku osnaženja predstavnicima svih nevladinih organizacija da učestvuju u javnim raspravama.

Miloš Mašković (SD-LP) kazao je da ima potrebu da se oglašava o temama koje se tiču mladih jer je "najmlađi odbornik u Skupštini Podgorice". 

"Ne slažem se da prostor za omladinski aktivizam treba da ima 50 metara kvadratnih. Oni treba da se dodatno prošire. Riječ je o glavnom gradu koji ima veliki broj mladih ljudi. To je neadekvatno za jedan glavni grad, pogotovo kada uzmemo u obzir značaj aktivnosti koje se realizuju u tim prostorima. 

Predsjednik Mreže za omladinski aktivizam (MOACG) David Vukićević kazao je da ta organizacija ima dobru saradnju sa glavnim gradom.

"Omladinski klub služi kao mjesto za okupljanje mladih i razvijanje svijesti. On okuplje više stotina aktivista širom države. Od osnivanja bilježimo više od 700 mladih... Raduje nas što Glavni grad radi na unapređenju omladinske politike", kazao je on, dodajući da svi imaju zajedničku obavezu da obezbijede bolji život mladih. 

Bonus video: