Glasanje za VDT-a nema veze s foteljama - iz ZBCG tvrde da ni na jedan način ne uslovljavaju rekonstrukciju Vlade

Izvori "Vijesti" iz ZBCG kažu da izbor šefa tužilaštva nema veze s rekonstrukcijom, i da su priču o kadrovskom "osvježenju" Spajićevog kabineta pokrenuli zato što je brzo obavljen dio izbora u pravosuđu. Koalicionim sporazumom o vlasti rekonstrukcija je predviđena do kraja 2024. godine, ali to ne znači da se ona mora obaviti na kraju te godine, već da je moguća i ranije, rekao je jedan od sagovornika

47162 pregleda 45 reakcija 20 komentar(a)
Još se ne zna kad će rekonstrukcija: Andrija Mandić i Milojko Spajić, Foto: Boris Pejović
Još se ne zna kad će rekonstrukcija: Andrija Mandić i Milojko Spajić, Foto: Boris Pejović

Koalicija “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) neće uslovljavati eventualnu podršku izboru vrhovnog državnog tužioca (VDT) rekonstrukcijom Vlade Milojka Spajića.

To su “Vijestima” nezvanično kazali izvori iz vrha jedne od partija konstituenata te koalicije, komentarišući spekulacije da ZBCG navodno neće glasati za izbor šefa tužilaštva ako se ne dogovori kadrovsko “osvježenje” izvršne vlasti.

Jedan izvor tvrdi da u tim pričama nema nimalo istine, a drugi da nema nikakvog uslovljavanja tog tipa.

Taj sagovornik kaže da su funkcioneri ZBCG pokrenuli priču o rekonstrukciji zato što je u parlamentu brzo obavljeno popunjavanje dijela ključnih pozicija u pravosuđu (izbor sedmog sudije Ustavnog suda i tri člana Sudskog savjeta), što je, navodi, bio prioritet skupštinske većine. Zbog toga u ZBCG, dodaje, misle da nema prepreka da se razgovara o proširenju Spajićevog kabineta.

Podsjećajući da je koalicionim sporazumom o vlasti rekonstrukcija predviđena do kraja 2024. godine, isti izvor poručuje da to ne znači da se ona mora obaviti na kraju te godine, već da je moguća i ranije.

Iz ZBCG su proteklog vikenda saopštili da bi rekonstrukcija trebalo da uslijedi nakon novogodišnjih praznika, nekoliko mjeseci nakon toga ili u prvoj polovini 2024. Naglašavaju da ne vide zašto ne bi dobili priliku da kroz rekonstrukciju doprinesu “rješavanju svih onih izazova pred kojima se nalazi 44. Vlada”.

“Vijesti” su juče objavile da su iz PES-a nezvanično kazali da sa ZBCG nije bilo nikakvog govora o rekonstrukciji, ali da je ona izvjesna tokom 2024, kad se, kako je objasnio sagovornik iz vrha te partije, o tome dogovore svi konstituenti skupštinske većine, na osnovu koalicionog sporazuma. Iz ZBCG su nezvanično rekli da do vikenda nije bilo razgovora s PES-om o “osvježenju” Spajićevog kabineta, koji je izabran prije nepuna dva mjeseca, te da poruke o rekontrukciji predstavljaju “testiranje”, ali moguće i neku vrstu pritiska.

U političkim krugovima se, nakon stava ZBCG o rekonstrukciji, najčešće postavlja pitanje - zašto baš sad pominju taj proces. Neki sagovornici “Vijesti” to povezuju s predstojećim drugim krugom glasanja za VDT-a, podsjećajući na situaciju od prošle godine, kad je izbor nekih ljudi na pravosudne pozicije bio uslovljen Vladinim potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, što se i desilo početkom avgusta te godine. U septembru je izabran jedan član Sudskog savjeta a u februaru naredne godine troje sudija Ustavnog suda.

O VDT-u će se odlučivati najranije krajem januara, a biraće se iz reda svih kandidata koji ispunjavaju zakonske uslove. Osim Maje Jovanović, koja nije dobila potrebno podršku u prvog krugu glasanja održanom prošle sedmice, to su još Milorad Marković i Suzana Mugoša, a za izbor je potrebna tropetinska većina - glasovi 49 parlamentaraca. Kako sad stvari stoje, najveće šanse za izbor ima Marković.

Konstituenti ZBCG, Nova srpska demokratija (NSD) Andrije Mandića i Demokratska narodna partija (DNP) Milana Kneževića, nemaju jedinstven stav o pitanju VDT-a. Dok iz NSD-a kažu da je Marković dobar izbor, iz DNP-a ističu da neće podržati nijednog kandidata, pa ni Markovića, dok se ne izjasni o slučaju “državni udar”, u kom se Mandiću, Kneževiću i još nekim članovima ZBCG sudi za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.

Koalicionim sporazumom o vlasti predviđeno je da ZBCG nakon rekonstrukcije pripadne pet mjesta u Vladi. Tom savezu je namijenjeno potpredsjedničko mjesto za infrastrukturu, kao i resori saobraćaja, prosvjete, turizma i prostornog planiranja i urbanizma. Ti resori sad su u sklopi širih ministarstava, što znači da će, ako dođe do rekonstrukcije, morati da budu izdvojeni iz njih.

U dokumentu piše da je rekonstrukcija planirana najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025, što bi trebalo da znači do kraja sljedeće godine. Navedeno je da se, “u skladu s dosljednim i potpunim poštovanjem svih odredbi sporazuma”, premijer obavezuje da će se ona sprovesti.

Dok ne dođe do nje, konstituenti ZBCG predložiće “u cilju što jednostavnije tranzicije resora” državne sekretare u ministarstvima koja treba da dobiju. Državni sekretari iz te koalicije su Dragan Bojović (Ministarstvo prosvjete), Aleksandar Sekulić (Ministarstvo zdravlja) i Zoran Đukić (Ministarstvo saobraćaja). Sva trojica su predstavnici DNP-a.

Spajićeva Vlada trenutno ima 19 ministarstava i 23 člana. Ako dođe do rekonstrukcije, imaće 23 ministarstva i 28 članova.

Zogović: Saslušaćemo i Markovića i Mugošu

Predsjednik skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Milun Zogović (DNP), rekao je “Vijestima” da je to tijelo dužno da nakon Maje Jovanović, sasluša i preostala dva kandidata za VDT-a.

“Kako bi Skupština mogla da se najranije mjesec dana nakon prvog kruga glasanja izjasni o sva tri kandidata i potencijalno izabere VDT-a ako neko dobije tropetinsku podršku”, naveo je Zogović, dodajući da će se saslušanje Markovića i Mugoše održati “u skladu s pomenutim rokovima”.

Bonus video: