Izbori u DPS-u: U igri zasad samo jedno "novo" lice

Među dosadašnjim kandidatima za šefa i potpredsjednike, samo Aleksandra Vuković Kuč nije bila na nekoj od tih funkcija. Rok za podnošenje prijava ističe danas, kandidaturu zvanično predao samo Jevto Eraković

40615 pregleda 148 reakcija 76 komentar(a)
Aleksandra Vuković Kuč, Foto: BORIS PEJOVIC
Aleksandra Vuković Kuč, Foto: BORIS PEJOVIC

Među kandidatima za predsjednika i potpredsjednike Demokratske partije socijalista (DPS) zasad je samo jedna osoba koja ne pokriva neku od tih pozicija - poslanica i članica Predsjedništva DPS-a Aleksandra Vuković Kuč.

Ona na predstojećim neposrednim izborima u DPS-u konkuriše za jedno od četiri potpredsjednička mjesta, dok su u igri za preostala tri aktuelni potpredsjednici - Ivan Vuković, Abaz Dizdarević i Jevto Eraković.

Njih trojica izabrani su na te funkcije na vanrednom kongresu DPS-a, u januaru 2021. godine. Za potpredsjednicu je tada imenovana i Sanja Damjanović, koja je nedavno podnijela ostavku na sve funkcije u najjačoj opozicionoj partiji zbog, kako je rekla, ličnih i profesionalnih razloga.

Jedan funkcioner DPS-a rekao je "Vijestima" u neformalnom razgovora da to što u igri za čelne funkcije u toj stranci nema novih imena, predstavlja "konzerviranje" trenutnog stanja.

Eraković je, kako je juče saopšteno iz DPS-a, prvi koji je predao kandidaturu, dok su je ostali najavili i tek treba da formalizuju predloge.

Kad je riječ o poziciji šefa DPS-a, kandidaturu je zasad najavio samo vršilac dužnosti (v. d.) predsjednika te stranke Danijel Živković.

Iako se u javnosti spekulisalo da bi za to mjesto mogao da konkuriše i poslanik DPS-a Nikola Janović, on se, prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", neće kandidovati.

Kandidaturu za predsjednika i potpredsjednike DPS-a podnose se danas do kraja dana. Nakon toga, kandidaciona komisija DPS-a odlučivaće u roku od 72 sata o prijavama i njihovom potvrđivanju ili odbijanju, poslije čega podnosi izvještaj Predsjedništvu partije, odnosno Glavnom odboru (GO), čime se stiču uslovi da otpočne predizborna kampanja koja će trajati do dana izbora - 28. januara sljedeće godine.

Odlukom o pravilima, kriterijumima i načinu sprovođenja neposrednih izbora u DPS-u, predviđeno je da GO te stranke može dopuniti listu, odnosno utvrditi kandidaturu za predsjednika i potpredsjednike na predlog najmanje 20 članova tog organa.

Odlukom je predviđeno da za šefa i potpredsjednike DPS-a mogu biti predloženi članovi koji ispunjavaju nekoliko uslova - da su upisani u stranačku evidenciju (zaključno sa 25. decembrom) i da su članovi u kontinuitetu u posljednje tri godine, da "ukupnim ponašanjem, stručnim, radnim i moralnim kvalitetima uživaju ugled i povjerenje u široj društvenoj zajednici", da imaju lični i partijski integritet, prepoznate stručne i organizacione sposobnosti...

Rukovodstvo DPS-a biraće se neposredno - glasovima članstva, a ne partijskih delegata, što je prvi takav slučaj u Crnoj Gori. Članovi će stranačko vođstvo birati elektronski, odnosno pomoću aplikacije koja će garantovati pouzdanost i tajnost tog procesa.

Za kandidaturu za prvog čovjeka DPS-a potrebni su potpisi najmanje dva odsto od ukupnog broja članova, a za potpredsjednike potpisi najmanje jedan odsto njih. Imajući u vidu da bi, kako su "Vijesti" objavile, o vođstvu DPS-a trebalo da odlučuje oko 20 hiljada članova, to znači da je za predsjedničku kandidaturu neophodno najmanje 400 potpisa, a za potpredsjedničku najmanje 200.

DPS planira da neposredno bira i šefove lokalnih odbora.

Bonus video: