Pejović: Građani koji podnesu zahtjev do 16 časova biće popisani u naredna dva dana, preliminarni podaci 25. januara

Direktor Uprave za statistiku rekao da je Vlada na jučerašnjoj elektronskoj sjednici donijela uredbu

19084 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 28.12.2023. 09:43h

Do danas je u Crnoj Gori popisano 627.340 osoba, 201.935 domaćinstava i 365.139 stanova, rekao je direktor Uprave za statistiku Monstata Miroslav Pejović.

On je, na sjednici Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima održavanja popisa, rekao da nijedna popisna komisija za ovu sjednicu nije dostavila nijednu nepravilnost.

Pejović je rekao da je Vlada Crne Gore na elektronskoj sjednici usvojila uredbu kojom se omogućava da građani budu popisani i u naredna dva dana, ukoliko ne stignu danas, a da se popis zvanično završava danas.

Istakao je da su juče primili značajan broj poziva građana u čiju, kako je kazao, opravdanost i tačnost nije ulazio.

"Cilj nam je da popišemo svakog stanovnika. I u tom kontekstu smo se juče obratili Vladi Crne Gore... Popis definitivno završava danas, ali smo htjeli da izađemo u susret svakom građaninu koji se do 16 časova javi sa zahtjevom da bude popisan ukoliko se ne stigne danas sjutra ili prekosjutra", rekao je Pejović.

On je apelovao na građane da pozovu kol centar Monstata na 020/230811 i 068851500, putem mejla contact@monstant.org i na brojeve popisnih komisija.

Pejović je odgovorio na pitanje Camaja sa prethodne sjednice.

"Pitanje gospodina Nikole Camaja što se tiče Gusanja - u pitanju je Kruševo, umjesto Gusanja i taj problem smo riješili. Što se tiče Plava, imali smo određenu situaciju gdje je popisivač imao smrtni slučaj, zato je dva dana bio onemogućen popis u tom dijelu, ali u naredna dva dana i to je obavljeno", rekao je Pejović.

Poslanik Camaj je rekao da je rad od prethodnih mjesec dana donio rezultate i podiglo povjerenje kod građana, zbog čega se popis uspješno završava.

Poslanik Adrijan Vuksanović rekao je da su ga kontaktirali mještani tivatskih naselja Bogdašić i Mrčevac koji žive nedaleko od centra, a koji nisu popisani.

"Imamo slučajeve ljudi koji žive blizu ceste a niko nije došao da ih popiše i to ih uznemirava", rekao je Vuksanović.

Poslanik Jevto Eraković smatra da i mediji i političari treba da se suzdrže od bilo kakve interpretacije rezultata.

"Konstatovali smo da procenti se ne odnose direktno na opštine, već da će tek, nakon detaljne obrade podataka, doći do pravih brojki... Ne bih da intepretacije naruše popis", rekao je Eraković i dodao da je saglasan sa uredbom koju je Vlada donijela.

"Znajući mentalitet naših građana koji vole da sve svoje obaveze završavaju u posljednjem trenutku... I mi kao Odbor treba da iskoristimo ovu sjednicu da pozovemo građane da se jave na brojeve telefona".

Kopredsjednik Odbora Nikola Rakočević (DPS) je kazao da i unos podataka treba da bude propraćen na adekvatan način od strane odbora i pitao kada otpočinje druga faza, odnosno unos podataka u bazu.

Pejović je rekao da će odmah nakon novogodišnjih i božićnih praznika raspisati oglas za operatere.

"Razmišljamo u kojem broju - 60 ili 100 operatera. Planirali smo da radimo u dvije smjene kako bi proces unosa podataka brzo završili. O tome ćemo obavijestiti Odbor", odgovorio je Pejović.

Pozvao je društvene aktere da se suzdrže od interpretacije podataka, jer, kako je poručio, jedino Monstat to može uraditi.

"Kroz neke medije se provlače procenti o eventualnom padu broja stanovništva u određenim opštinama, kao na sjeveru... U pitanju je popisano stanovništvo i nisu uporedive kategorije i tek nakon završetka popisa, konkretno - plan je da preliminarne podatke objavimo 25. januara i nakon toga ćemo imati preciznije podatke", rekao je Pejović.

Bonus video: