Spajić: Nije bilo razgovora o rekonstrukciji Vlade prije roka

Premijer rekao i da nije bilo zahtjeva od koalicije Za budućnost Crne Gore da se ubrza rekontrukcija Vlade

20746 pregleda 15 komentar(a)
Spajić, Foto: Biljana Matijašević
Spajić, Foto: Biljana Matijašević

Premijer Milojko Spajić rekao je danas da nije bilo zahtjeva od koalicije Za budućnost Crne Gore za rekonstrukciju Vlade prije roka predviđenog sporazumom.

"Sve smo sporazumom definisali, nemam dodatni komentar", rekao je premijer novinarima u Skupštini, nakon premijerskog sata.

Na pitanje ima li zahtjeva od koalicije Za budućnost Crne Gore da rekonstrukcija Vlade bude što prije, Spajić je rekao da nije bilo takvih razgovora.

Komentarišući raspravu sinoć na Kolegijumu predsjednika Skupštine, kazao je da Vlada mora da rješava konkretne stvari za građane,

On je rekao da su sinoć na Kolegijumu imali malo žustriju raspravu. “To je nekako nama u Crnoj Gori nama svojstveno, mislim da ne treba praviti bauk od te priče. Samo sa izrazio zadovoljstvo zato što imamo toliko reformi koje treba da budu usvojene u parlamentu, imamo budžet i ne želimo da uđemo u privremeno finansiranje”, rekao je Spajić. On je kazao da su bitne stvari i Zakon o Centralnoj banci, kao i o Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja.

Prema informacijama Vijesti, ti zakoni biće sjutra razmatrani na novoj sjednici Skupštine. “Želim da se budžet i svi ovi reformski zakoni usvoje, tako da možemo da govorimo o minimalnim penzijama već od januara”, rekao je Spajić.

Komentarišući zahtjeve prosvjetara, kazao je da će današnji sastanak sa prosvjetarima biti inkluzivan i da ne očekuje da će biti završen danas, već da očekuje da će trajati više mjeseci.

Poručio je da se rad mora razdvojiti od nerada, a znanje od neznanja.

"Prosvjeta je bila zapostavljena i ne možemo ići na način da se svima povećavaju zarade. Bitno je da se napravi podsticaj za one koji prave rezultate. Trenutno rezultati izostaju na tom polju, PISA testovi su na jako lošem nivou i moraju se locirati oni koji ne prave rezultate u prosvjeti. Njih ne možemo da nagradimo", rekao je Spajić.

On je naveo da neće licirati sa procentima i da će povećanja biti dio jednog sistemskog zakona koji predlažu za sve zarade u javnom sektoru. “Kao sto je 2021. zdravstvo bilo prioritet, sada je prosvjeta prioritet, jer je najveća kriza upravo u prosvjeti”, naveo je Spajić.

Bonus video: