Joković preuzeo podijeljenu stranku

Iako je njegov izbor propraćen negodovanjem dijela delegata i otvorenim uvredama, Joković je pozvao na spuštanje tenzija i jačanje partije
85 pregleda 16 komentar(a)
Vladimir Joković, Snežana Jonica, SNP, Foto: Boris Pejović
Vladimir Joković, Snežana Jonica, SNP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.08.2017. 05:30h

Vladimir Joković izabran je za novog predsjednika Socijalističke narodne partije (SNP) sa 25 glasova više od protivkandidata Snežane Jonice.

Joković je na osmom vanrednom kongresu SNP-a u Podgorici osvojio 224 glasa, Jonicu je podržalo 199 delegata, Gorana Dašića četiri, dok su nevažeća bila dva listića.

Iako je njegov izbor propraćen negodovanjem dijela delegata i otvorenim uvredama, Joković je pozvao na spuštanje tenzija i jačanje partije.

“Nema ovdje ni pobjednika ni pobijeđenih. Samo je jedan od troje jedanakih dobio više glasova. Pobjednici ćemo biti svi ako SNP krene putem napretka i jačanja, ali i poraženi ako se to ne desi”, kazao je Joković.

Novi stranački lider zaustavljao je skandiranje pristalica nakon što su bili poznati rezultati glasanja, ali je nezadovoljstvo u svom taboru smirivala i Jonica. Ipak, pojedini delegati napuštali su salu nakon proglašenja rezultata, dok su neki poručivali da “za njih SNP više ne postoji” a neki su novog stranačkog šefa glasno psovali.

Nakon proglašenja rezultata Jokoviću je prvi čestitao dosadašnji predsjednik stranke Srđan Milić, izbjegavši da ga članstvu sa govornice promoviše kao nasljednika. Jokoviću je pobjedu čestitala i Jonica, navodeći da je time htjela da pokaže kako na kongres ne gleda kao na utakmicu “niti bio koga kao pobijeđenog i poraženog”.

“U ovoj priči je SNP i ono što žele članovi SNP-a. A oni su danas donijeli odluku koju sam rekla da ću poštovati”, rekla je Jonica novinarima nakon kongresa.

Ona je Jokoviću poželjela uspjeh u onome što ga čeka, ističući da jučerašnji kongres mora biti kongres jačanja.

“Očekujem da Joković uradi sve da do toga dođe. Brojke su manje bitne, pobijedio je SNP-ovac”, kazala je Jonica, dok se Dašić nije obraćao javnosti nakon glasanja.

Joković je naglasio da će njegovi ciljevi u narednom periodu biti riješavanje nesuglasica u stranci “koje nijesu bile prevelike”.

“Nadam se da ćemo preko toga preći i da će SNP krenuti putem oporavka i jedinstva i da će ponovo biti jedna od najjačih ako ne i najjjača opoziciona partija u Crnoj Gori”, rekao je Joković.

On je delegatima rekao da nije očekivao kandidaturu za predsjednika SNP-a, navodeći da ga je “ljubav prema partiji vodila da se kandiduje”.

“Da mi je neko prije 20 dana rekao da ću biti kandidat, a ne predsjednik SNP-a rekao bih mu da ima bujnu maštu. Nikad za tim nisam imao želju, ali došao je trenutak kada sam morao da preuzmem odgovnornost”, kazao je Joković, koji je i predsjednik Karate saveza Crne Gore.

On je poručio da sada nema mjesta za euforiju, ističući da se ne smiju ponoviti razlozi koji su SNP doveli u tešku situaciju.

“Neka nam bude za nauk i opomena za ubuduće. Ima mjesta za sve koji žele napredak SNP-a i Crne Gore. Ljubav prema SNP-u i godine provedene sa svima vama zajedno i zebnja da može doći do potpune polarizacije partije me je nagnala da se kandidujem za predsjednika”, rekao je Joković.

Novi predsjedenik SNP-a je poručio da će biti prvi među jednakima u partiji ističući da u SNP-u neće biti "vrhuški".

“Jedino po čemu ću isticati pojedine članove biće po njihovom doprinosu za jačanje partije. Nadam se da ćemo krenuti putem napretka za SNP i Crnu Goru. Posljednji izbori su najniža tačka koju je dotakao SNP i zato ćemo od sada pa ubuduće ići naprijed", rekao je Joković.

Joković je nakon kongresa novinarima rekao da ima plan saradnje sa opozicijom u budućnosti, ali da njegova realizacija zavisi od ostalih opozicionara i njihovog odnosa prema SNP-u.

Dok su delegati odlazili kući, Đukanović prošao sa pratnjom

Neposredno nakon kongresa, predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović napustio je zgradu stare Vlade, u kojoj se nalazi njegova partijska centrala. Dok su delegati napuštali zgradu nakon kongresa, kroz gužvu na platou ispred stare Vlade lagano su prošala tri automobila, a u srednjem je bio lider DPS-a. Đukanovićev automobil sa pratnjom uputio se dalje Ulicom Jovana Tomaševića prema mostu Milenijum.

Za razliku od uobičajene prakse, na jučerašnjem kongresu SNP-a nije bilo gostiju iz drugih političkih partija. Ustaljena praksa je da se na takvim događajima pojave predstavnici vladajućih i opozicionih partija. Za razliku od prethodnih kongresa, na jučerašnjem skupu nije bilo svečanog dijela.

Novi lider ne može u parlament, jer nije bio na izbornoj listi

Joković, kao i njegovi protivkandidati nije bio na izbornoj listi koalicije “Ključ”, zbog čega će SNP biti jedina opoziciona stranka čiji lider neće biti u poslaničkim klupama.

SNP u crnogorskom parlamentu predstavlja dosadašnji šef stranke Srđan Milić, koji je nakon podnošenja ostavke kazao da će mandat dati stranci na raspolaganje. U poslaničkim klupama je i potpredsjednica Danijela Pavićević kao i bivši šef poslaničkog kluba Aleksandar Damjanović, koji je u međuvremenu razriješen stranačkih funkcija.

Milić je juče podnoseći izvještaj o radu kazao da mu je bila čast da vodi stranku, i da bez SNP-a nema stabilne Crne Gore.

Bonus video: