Protest ispred Skupštine u petak: "Za sve civilne žrtve rata"

Protest protiv najnovijih amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, koje su danas podnijeli NSD i Demokrate

7363 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Akcija za ljudska prava i Udruženje "Štrpci - Protiv zaborava” najavili su protest ispred Skupštine, u petak u 9.50, pod nazivom "Za sve civilne žrtve rata".

Poručili su da "snažno protestuju" protiv najnovijih amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, koje su danas podnijeli poslanici Slaven Radunović (Nova srpska demokratija - NSD) i Momčilo Leković (Demokrate).

Amandmanima se, ocjenjuju, još više sužava institut civilne žrtve rata, "koji su prethodno poslanici NSD i DNP u Predlogu zakona već predložili na diskriminatoran način".

"NSD i Demokrate sad predlažu da se civilnim žrtvama rata smatraju samo crnogorski državljani koji su poginuli, umrli ili nestali usled oružanih sukoba na teritoriji Crne Gore, a što i dalje kao korisnike prava iz zakona isključuje članove porodice putnika iz Crne Gore koji su oteti iz voza u Štrpcima i ubijeni na teritoriji BiH, kao i porodice otetih i nestalih ljudi iz Crne Gore na Kosovu, iako svi žive u Crnoj Gori i državljani su Crne Gore. Ovakav pristup, koji civilnim žrtvama rata smatra samo žrtve NATO intervencije, a isključuje sve druge crnogorske državljane stradale na teritoriji bivše zajedničke države, suprotan je ljudskim pravima i svim moralnim principima", ističe se u saopštenju.

Smatraju da je predlog NSD-a i Demokrata "čak dodatno restriktivan":

"Uvodi i uslov prethodnog izdržavanja članova porodice od strane civilne žrtve rata, a što kao korisnike prava isključuje roditelje stradale djece, pa tako čak i pojedine članove porodica žrtava NATO bombardovanja! Predloženim amandmanima porodice stradale desetogodišnje Julije Brudar i trinaestogodišnjih Olivere Maksimović i Miroslava Kneževića ne bi mogle da ostvare pravo na socijalnu podršku jer ih stradala djeca nijesu izdržavala".

Rekli su da se postavlja pitanje zašto se zakon propisuje samo za pojedince i zašto se iz njegove primjene "isključuju svi oni koji zaslužuju priznanje statusa civilne žrtve rata".

"Pozivamo sve građane i građanke da sjutra u 10 do 10 h ispred Skupštine Crne Gore izraze svoj protest protiv ovakvih zakonskih predloga i pošalju poruku da porodice SVIH civilnih žrtava rata zaslužuju prava na socijalnu podršku i da niko ne bi smio da ih dijeli", zaključuje se u saopštenju koje potpisuju Akcija za ljudska prava, Udruženje Štrpci - Protiv zaborava i Bošnjačko vijeće.

Bonus video: