URA: Spajićeva većina pokazala odnos prema prosvjetarima, korisnicima materijalnog obezbjeđenja, tužiocima...

Skupštinska većina nije glasala za amandmane GP URA na predlog budžeta

12971 pregleda 48 reakcija 49 komentar(a)
Za povećanje zarada prosvjetnim radnicima glasalo 27 poslanika, 42 uzdržana, Foto: URA
Za povećanje zarada prosvjetnim radnicima glasalo 27 poslanika, 42 uzdržana, Foto: URA

Većina koju čine Pokret Evropa sad, koalicija "Za budućnost Crne Gore" i Demokrate danas je pokazala svoj odnos prema prosvjetnim radnicima, korisnicima materijalnog obezbjeđenja, tužiocima, radnicima u javnoj upravi i sudstvu, obespravljenim radnicima Košute i djeci sa smetnjama u razvoju, saopštio je Građanski pokret URA.

Podsjećaju da su poslanici te stranke Dritan Abazović, Miloš Konatar, Ana Novaković Đurović i Filip Adžić pripremili gotovo 100 amandmana na Predlog budžeta za 2024. godinu.

"Današnjim glasanjem Spajićeva većina koju dominatno čini njegov pokret Evropa sad, koalicija Za Budućnost Crne Gore i Demokrate nije glasala ni za jedan od tih amandmana čime je jasno pokazala svoj odnos prema prosvjetarima, korisnicima materijalnog obezbjeđenja, tužiocima, radnicima u javnoj upravi i sudstvu, obespravljenim radnicima Košute i djeci sa smetnjama u razvoju. Loše vijesti večeras su stigle za prosvjetare jer poslanici parlamentarne većine nijesu glasali za amandmane URE, kojima je bilo predviđeno povećanje plata prosvjetnim radnicima od 10 odsto shodno Granskom kolektivnom ugovoru koji je sa Sindikatom prosvjete potpisala Vlada Dritana Abazovića. Takođe, oni su se oglušili i o zahtjeve Sindikata javne uprave i pravosuđa za povećanje i njihovih plata za 10 odsto", dodaje URA.

I dok se, kako su kazali, iz redova vlasti "može čuti deklarativna podrška" Specijalnom državnom tužilaštvu, poslanici su "upravo večeras odbili da glasaju za povećanje njihovih zarada" i time "jasno stavili do znanja koliko cijene borbu i rezultate koje zaposleni u tužilaštvu ostvaruju u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije".

"Naivno smo se nadali da će poslanici Spajićeve većine pokazati malo više senzibiliteta prema ekonomski najugroženijoj grupi našeg stanovništva, prema sedam hiljada porodica koje koriste materijalno obezbjeđenje i koje mjesečno primaju, u zavisnosti od broja članova, socijalnu pomoć u iznosu od 85 do 161 eura", navodi URA.

Kazali su da poslanici PES-a, ZBCG i Demokrata nisu "imali sluha ni za ispravljanje višedecenijske nepravde" prema radnicima-stečajcima cetinjske fabrike obuće "Košuta", niti za izgradnju Dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju u Baru i Kolašinu, kao ni za "druge brojne kapitalne projekte u svim našim gradovima" koje su podnijeli poslanici Građanskog pokreta URA.

"Mi ćemo nastaviti da pružamo podršku prosvjetarima, zaposlenima u tužilaštvu, javnoj upravi i sudstvu, korisnicima materijalnog obezbjeđenja, radnicima Košute u ostvarivanju njihovih prava i boljeg ekonomskog statusa, ali i da se borimo za razvoj svih naših gradova", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: