Fond za manjine ipak neće vratiti sredstva za projekte u budžet: Novac odobravaju do kraja godine

Potpisivanje ugovora sa korisnicima počelo juče i trebalo bi da bude završeno za dan-dva

16271 pregleda 2 komentar(a)
Podjela novca bila upitna zbog odluka UO Fonda, Foto: Luka Zekovic
Podjela novca bila upitna zbog odluka UO Fonda, Foto: Luka Zekovic

Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava ipak će uspjeti da do kraja godine odobri isplatu oko 1,4 miliona eura za finansiranje projekata.

Potpisivanje ugovora sa korisnicima tih sredstava počelo je juče, a iz Fonda su “Vijestima” kazali da će biti završeno kroz dan-dva i da će novac biti isplaćen.

Isplata za ovu godinu bila je pod znakom pitanja zbog poteza Upravnog odbora (UO) Fonda da poništi konkurs, a potom i odluku o raspodjeli novca za projekte, zbog čega je postojala velika mogućnost da sredstva budu vraćena o budžet. Da se to desilo, novac bi bio isplaćen iz budžeta za 2024. godinu.

Međutim, komisija za vrednovanje projekata nije postupila po nalozima UO, koji je bio prihvatio žalbe dijela aplikanata na odluku o raspodjeli novca, pa je donijeta nova odluka o raspodjeli, koja je ista kao i prethodna - za 209 projekata biće isplaćeno 1.409.880 eura.

Fond je prvobitno u julu donio odluku da podijeli 1,4 miliona eura za 187 projekata. Novac se dodjeljuju za projekte čiji je cilj “očuvanje i razvoj nacionalnih, odnosno etničkih posebnosti pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica”.

Međutim, predstavnici nacionalnih savjeta i vijeća bili su nezadovoljni načinom na koji je novac distribuiran i zahtijevali su poništavanje konkursa na osnovu kog je donesena odluka. UO Fonda je poništio odluku početkom oktobra, i raspisao novi konkurs, nakon kog je odlučeno da se podrži 209 projekata.

Međutim, UO je 12. decembra prihvatio žalbe dijela aplikanata na odluku o raspodjeli novca za te projekte i poništio odluku komisije za vrednovanje projekata. “Vijestima” su tada iz UO saopštili da su žalbe usvojene prvi put od osnivanja Fonda, poručivši da će zahtijevati da se preispita rad trenutne komisije, čijim funkcionisanjem, kako su naveli, nisu zadovoljni predstavnici savjeta/vijeća manjinskih naroda i nacionalnih zajednica.

U komisiji, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, nijesu zadovoljni odlukama UO i smatraju da su njegovi članovi pod uticajem vijeća/savjeta.

Nakon prihvatanja tri žalbe aplikanata (od 14 podnijetih), 18. decembra je donijeta nova odluka o raspodjeli novca, ali bez promjena u odnosu na prethodnu. Među dobitnicima sredstava ove godine, uglavnom su bile široj javnosti nepoznate organizacije i pojedinci, uz tek poneku poznatu NVO.

Iz Fonda su “Vijestima” objasnili da aplikanti koji su odbijeni zbog nepotpune dokumentacije, a čije su žalbe prihvaćene, nijesu dobili sredstva, jer komisija za raspodjelu nije mogla da postupi po njima iz razloga što bi u tom slučaju, tvrde, ušla u nezakonito postupanje.

“Komisija za vrednovanje projekata je stava da bi se time, uz nezakonito postupanje, učinila šteta podnosiocima projekata čiji su projekti ušli u raspodjelu sredstava, a što povlači različite vrste odgovornosti”, navodi se u obrazloženju nove odluke o raspodjeli.

Kako su “Vijesti” pisale, iz četiri od šest savjeta i vijeća koji imaju predstavnike u UO Fonda, tvrdili su da su u procesu raspodjele novca privilegovani pojedinci - predstavnici nekih partija, aludirajući na Bošnjačku stranku i ljude bliske njoj.

Iz te četiri organizacije - Srpskog nacionalnog savjeta, Nacionalnog savjeta Albanaca, Hrvatskog nacionalnog vijeća i Savjeta Muslimana, navode da su dobili oko 20 odsto ukupnih sredstava i da je to kulminacija nepravde koja traje godinama. Zbog toga su tražili da se poništi konkurs i raspiše novi.

S predstavnicima četiri nezadovoljna savjeta početkom avgusta su razgovarali tadašnji premijer Dritan Abazović i ministar ljudskih prava Fatmir Đeka.

Predstavnici ta četiri savjeta, kao i Romskog, za danas su najavili konferenciju za novinare.

UO: Podnosioce trebalo pozvati da otklone nedostatke

U obrazloženju odluke UO o prihvatanju žalbi, navedeno je da je prvostepeni organ propustio da pozove podnosioce zahtjeva da ih dopune i otkolne nedostatke.

Prihvaćena je bila žalba Milutina Praščevića koji je kandidovao projekat “Pravoslavno kulturno-istorijsko nasljeđe plavsko-gusinjskog kraja”, zatim Muhameta Nike za projekat “Štampanje knjige ‘Tajna grada Svača kod Ulcinja’” i Šejle Pepić za projekat “Uticaj negativnog aspekta tradicije na obrazovanje”.

Bonus video: