Jovanović: Božović ne treba da podnosi ostavku; Radović: Ne lamentirajte nad Božovićem

Početak sjednice kasnio je više od sat, jer vladajuća većina iz redova nekadašnjeg DF-a nije mogla da održi skupštinski odbor za finansije, jer je njihova odbornica bila odsutna

8692 pregleda 4 komentar(a)
Sa današnje sjednice, Foto: Vuk Lajović
Sa današnje sjednice, Foto: Vuk Lajović

Skupština opštine (SO) Budva usvojila je danas većinom glasova, nakon dvočasovne rasprave program rada SO za narednu godinu.

Početak sjednice kasnio je više od sat, jer vladajuća većina iz redova nekadašnjeg DF-a nije mogla da održi skupštinski odbor za finansije, jer je njihova odbornica bila odsutna.

Kvorum u Sali pružio je novi odbornički klub „SNP- nezavisni odbornik Mladen Kažanegra“ sa njihova dva odbornika.

I dok je opozicija ostala pri stavu da je grad u blokadi, te da vladajuća većina mora nešto da uradi, smijeni i izabere novog predsjednika Opštine, jer se iz takve situacije mora izaći, te ponavljajući da su izbori jedino rješenje, dotle su odbornici Božovićeve koalicije i lično predsjednik SO Nikola Jovanović bili izričiti da sve funkcioniše kako treba i da Božović ne treba da podnosi ostavku, jer bi se time protumačilo da priznaje njegovu krivicu.

A raspravu je pokrenula odbornica Slavica Maslovar (DCG) koja je istakala je da je Skupština opštine kojom rukovodi Nikola Jovanović je tokom ove godine imala manje od 50 odsto uspješnosti u radu.

"Imamo jedan nerad Skupštine opštine tokom ove godine, nema ni 30 odsto realizacije onoga što je bilo zacrtani“, naglasila je Maslovar, te spočitala da se u medijima kao senzacionalne vijesti objavljuju da su radnici Opštine primili decembarsku zatradu, koja im pripada.

Replicirala je odbornica NSD Mirjana Gregović navodeći da u programu nije bilo predviđena hapšenja predsjednika Opštine Mila Božovića, te da administracija izuzetno dobro funkcioniše u ovakim uslovima koji su je zadesili.

Maslovar joj je odgovorila da Božoviću želi da dokaže svoju nevinost, ali to je njegova lična borba, a Opština pripada građanima.

Ivan Ivanović (URA) naglasio je da aktuelna većina ima način da riješi ovu situaciju ako želi i da nema mjesta patetici da je predsjednik uhapšen.

"Ako želite da riješite ovo možete, i na vama je sve. Božoviću želim svu sreću. Mi smo za to da se usvoji budžet i da se raspusti parlament i raspišu izbori“, kazao je Ivanović.

Dragana Kažanegra Stanišić (DCG) pozvala je odbornike de vrate mandat koji ne dolaze na zasijedanja, zbog čega je sjednica danas kasnila sat i po, što je neodgovorno. Ona je kazala da u trenutnoj situaciji ni izbor potpredsjdnice nije rješenje za probleme u kojima se nalazi Budva.

"Nama je potreban predsjednik ili predsjednica u punom kapacitetu. To Budva zaslužuje“, naglasila je Kažanegra Stanišić.

Radović: Poštovani građani i vi u ZIKS-u

"Poštovani građani i vi u ZIKS-a“, obratio se lider Demokrata Krsto Radović aludirajući na lidera DNP kako počinje u republičkom parlamentu svoje izlaganja.

"I danas je pokazalo da ne funkcioniše u vladajućoj većini, iako imate apsouslutnu većinu, ne možete ni na vrijeme početi sjednicu. Paradoks je da na današnjoj sjednici donosimo odluke koje nema ko da sprovodi. Zato nije bilo uopšte razloga za hitno zakazivanja sjednice. Prosto 500 strana ovog materijala trebali smo da pročitamo za 24 časa i napišemo amandmane. Da smo svi članovi MENSE ne bismo to uspjeli“, kazao je Radović i dodao da je za ovakvu situaciju odgovoran Jovanović, te da treba raspustiti parlament.

"Podsjetiću vas ja sam bio predsjednik SO i kada sam vidio da ne funkcioniše podnio sam ostavku. Bili su izbore, izgubili smo izbore, mi smo vam pružili ruku, dali podršku Božoviću i Jovanoviću, obećali ste bolnice, šetališta, tunele i ne znam šta, od toga nema ništa. Ljudi ovo ne funkcioniše. Poštovana odbornice Gregović, nije nas ništa zadesilo, ništa se nije desilo gradu, to se desilo privatno Božoviću, a ne građanima. Nemojte da lamentiramo nad gospodinom Božovićem. Ovo nema nikakve veze sa nikakvom lojalnošću, sjutra ćete biti odgovorni zbog toga što ništa niste uradili“, kazao je Radović.

Marijana Božović (NSD) kazala je da nema nikakav problem od izbora, ali imam problem da se ne uvažava predlog jedinog legitimnog predsjednika Opštine.

"Imamo legitimnog predsjdnika i ne vidim ni jedna razlog zbog čega bi bio smijnjen. Moram konstatovati da su 29 . decembra isplaćene sve obaveze, Opština uspješno realizuje sve ono što je u njenoj nadležnosti“, kazala je Božović.

Samardžić: Neozbiljno je zakazivati sjednicu po hitnom postupku

Saša Samardžić (DPS) naglasio je da je krajnje neozbiljno zakazivanje 11. sjednice po hitnom postupku, jer su u utorak veče odbornici dobili materijale za 13 tačaka.

"Nijesmo imali ni dovoljno vremena da pročitamo dokumenta, ni prethodna, deseta sjednica takođe zakazana po hitnom postupku, nije održana. Ako je išta važno u Skupštini, to je budžet, krovni dokument od koga zavisi funkcionisanje lokalne uprave. Tek sada smo dobili mišljenje Ministarstva finansija. Ne znam ni kako je ministar za jedan dan uspio da sagleda na kvalitetan način budžet. Drugi put imamo hitnu sjednicu, onu prethodnu nijesmo završili. Pitam da li možemo kvalitetno raditi danas. Smatram da niko odgovoran ne može da diskutuje i daje sugestije“, kazao je Samardžić i ponovio da treba vratiti mandat građanima, jer trenutno Opština nema ni predsjednika, ni potpredsjednika.

Predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović kazao je da će prekinuta deseta sjednica SO biti veoma brzo nastavljena i na njoj izabran potpredsjednik. On je ponovio da vjeruje u nevinost Božovića, da je hapšenje politički motivisano, te da će podržati svaki njegov predlog. Naglasio je da Božović ne treba da odnosi ostavku, jer bi takav čin značio da priznaje krivicu.

A na poziv opozicije, Jovanović je kazao da su spremni za izbore. Petar Odžić (SDP) podsjetio je vladajuću većinu da imaju predlog predsjednika Opštine o tome ko će biti potpredsjednik, te da očigledno nema saglasja, jer ne mogu da održe sjednicu.

"Dajte da se urazumimo, da se iz ovoga izađe. Ovako produžavanja agonije ni tehnički nije izvodljivo. Politika je egzaktna, ili ima većine ili ne. Ako ne postoji džaba nam i što usvojimo budžet“, kazao je Odžić.

Sjednica se nastavlja, na dnevnom redu je budžet za narednu godinu.

Bonus video: