Komisija za popis bez predsjednika: Vlast ne očekuje probleme

Boris Marković je “Vijestima” potvrdio da je podnio neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Komisije, što, kako kaže, automatski znači da više nije ni njen član

20322 pregleda 68 reakcija 56 komentar(a)
Popis formalno završen, slijedi unos podataka u bazu: popisni listić (Ilustracija), Foto: Ilustracija
Popis formalno završen, slijedi unos podataka u bazu: popisni listić (Ilustracija), Foto: Ilustracija

Parlamentarna većina ne očekuje probleme u funkcionisanju Komisije za praćenje uspostavljanja softvera za provjeru podataka prikupljenih tokom popisa, nakon što je predsjednik tog tijela Boris Marković podnio ostavku.

Iz većine niko nije htio zvanično da govori o tome, ali su izvori “Vijesti” rekli da je sve “na Vladi” i da bi trebalo da bude sve u redu. Popis je završen u četvrtak.

Iz Vlade su “Vijestima” odgovorili da su pitanja u vezi sa daljim funkcionisanjem Komisije, proslijedili kabinetu premijera, ali odgovor nije stigao. Komisija je formirana krajem novembra nakon pregovora sa opozicijom koja je prijetila bojkotom popisa ako im se ne omogući da učestvuju u kontroli tog procesa.

Marković je “Vijestima” potvrdio da je podnio neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Komisije, što, kako kaže, automatski znači da više nije ni njen član.

Kazao je da je ostavku podnio jer “se ne radi ono što je odlukom Vlade definisano”.

Komisija je, između ostalog, biti zadužena da pripremi specifikacije za raspisivanje javnog poziva za izradu softverskog rješenja za provjeru podataka, te za izradu specifikacije za raspisivanje javnog poziva za izbor IT kompanije za reviziju koda softvera iz države EU. Uz to, oni će pratiti i samu implementaciju softvera za provjeru podataka.

Nakon ostavke Markovića, u Komisiji su ostala tri člana - Tihomir Dragaš (PES), Branka Raičević (Monstat) i Aleksandar Anđić.

Markovića je Vlada na čelo Komisije imenovala na predlog DPS-a.

Iz DPS-a juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li su informisani o ostavci Markovića i da li će i kada predložiti novog predsjednika.

Direktor Monstata Miroslav Pejović rekao je u četvrtak da će odmah nakon novogodišnjih i božićnih praznika raspisati oglas za operatere za unos podataka u bazu.

“Razmišljamo u kojem broju - 60 ili 100 operatera. Planirali smo da radimo u dvije smjene kako bi proces unosa podataka brzo završili. O tome ćemo obavijestiti Odbor”, odgovorio je Pejović na pitanja poslanika na sjednici skupštinskog Odbora za praćenje popisa.

Bonus video: