Lekić: Neko će morati da odgovara zbog nanijete ljage srpskom narodu, znao sam da su grafiti mržnje rukopis DPS

On je kazao da prosto, svi režimi koji nisu utemeljni na većinskoj volji naroda, pribjegavaju produbljivanju podjela među narodima, po onom starom pravilu "zavadi pa vladaj"

18418 pregleda 43 reakcija 44 komentar(a)
Lekić, Foto: Opština Pljevlja
Lekić, Foto: Opština Pljevlja

Neko će morati da odgovara zbog nanijete ljage srpskom narodu, a znao sam od početka da su grafiti sa porukama mržnje prema muslimanskom stanovništvu, koji su nakon parlamentarnih izbora ispisivani u Pljevljma, rukopis Demokratske partije socijalista (DPS), saopštio je predsjednik Optšinskog odbora Nove srpske demokratije i poslanik u crnogorskom parlamentu Milan Lekić.

On je to kazao povodom toga što su Vijesti danas objavile da je po završetku izbora 2020. godine policajac Petar Lazović organizovao da se Pljevlja iscrtaju srpskim simbolima, kako bi izazvao međunacionalnu netrpeljivost u tom gradu na sjeveru države.

Nakon što su "crtači" grafita uhapšeni, tražio je od tadašnjeg šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića da prema njima blago postupa, na što je ovaj i pristao, proizilazi iz transkripata njihove komunikacije...

"Kada su, nakon istorijske pobjede opozicije, u Pljevljima osvanuli grafiti sa sramnim porukama mržnje prema muslimanskom stanovništvu, odmah sam znao da je riječ o rukopisu Đukanovićeve (Milo Đukanović, bivši predsjednik DPS i Crne Gore) tajne službe. Na takav zaključak su me naveli brojni slučajevi podstrekivanja vjerske i nacionalne mržnje u režiji DPS-a svih ovih godina i decenija, a sve zbog potrebe da se jedna takva odnarođena vlast održi u sedlu", istakao je Lekić.

On je dodao da prosto, svi režimi koji nisu utemeljni na većinskoj volji naroda, pribjegavaju produbljivanju podjela među narodima, po onom starom pravilu "zavadi pa vladaj".

"Znao je to i narod, znali su i naši politički protivnici da Demokratski front nema veze sa ovom sramotom, ali je nekome odgovaralo da baci ljagu na pljevaljske Srbe. Htjeli su da nas osramote i pokažu da smo nedostojni slobode koju smo posle toliko borbe konačno osvojili", naveo je Lekić u reagovanju.

On ističe da su materijalni dokazi potvrdili njegovu tezu da "iza skandaloznih poruka stoji tajna policija Mila Đukanovića, tj. sin njegovog dugogodišnjeg saradnika Zorana Lazovića, te da su optužbe na račun DF-a i Srba iz Pljevalja skuvane upravo u kuhinji ANB-a (Agencija za nacionalnu bezbjednost) i njihovih slugu iz političkih partija, medija i nevladinog sektora".

"Svima je jasno protiv kakve organizovane kriminalne bande smo se borili svih ovih godina. To su ljudi koji ne prezaju ni od čega. Međutim, nisam odustao, niti sam ikada ostavio na cjedilu svoj narod, bez obzira što sam trpio medijsku hajku i pritiske od strane Đukanovića i njegovih satelita, i što su već presudili meni da sam navodni inspirator jedne takve atmosfere u gradu, a članovima pljevaljskog DF-a da direktno stoje iza ovog slučaja. Nisam odustao, borio sam se i hvala Bogu istina i pravda su konačno ugledalo svjetlost dana", naveo je Lekić.

Kazao je i da se neće zaustaviti na ovim saznanjima.

"Tražimo od tužilaštva da ponovo otvori ovaj slučaj i privede pravdi sva lica koja su neposredni izvršioci događaja koji su mogli da eskaliraju u sukobe širih razmjera. Tražimo podizanje optužnice za sva lica koja se pominju u Skaj prepiskama Petra Lazovića. Zahtijevamo od crnogorskog pravosuđa adekvatnu reakciju i konkretne rezultate. Da bi Crna Gora iskoračila naprijed, neophodno je raskrinkati DPS hobotnicu u potpunosti i privesti pravdi sve bestidnike koji su imali plan da izazovu građanski rat u Pljevljima. To moramo prije svega da uradimo zbog budućnosti naše djece, kako se više niko nikada ne bi usudio da od našeg grada bogate istorije, kulture i svijetlih primjera međuvjerskog sklada, pravi eksperiment i bure baruta za tuđe interese", zaključio je Lekić.

Bonus video: