Đeljošaj: Milatović zakinuo opštine za stotine hiljada eura

"Budući da su dva od tri zakona koji su vraćeni Skupštini iz nadležnosti ministarstva kojim rukovodim, želim upoznati javnost da su sve primjedbe Milatovića - na koje inače nema pravo, jer je kao predsjednik države neustavno preuzeo nadležnosti Vlade, netačne i predstavljaju smišljenu izmišljotinu kako bi pojedincima sačuvale fotelje, a nauštrb funkcionalnosti države", kazao je Đeljošaj

22353 pregleda 32 reakcija 30 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Đeljošaj, Foto: Boris Pejović

Nik Đeljošaj, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, kazao je da je predsjednik države Jakov Milatović, odlukom da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave vrati Skupštini na ponovno odlučivanje, "direktno zakinuo opštine za stotine hiljada eura poreza na promet nepokretnosti."

"Zbog javnosti, 1. januara 2024. godine porez na promet nepokretnosti je nova nadležnost opština na 100 odsto prihoda. Kako bi ova odredba bila funkcionalna, trebalo je usklađivanje zakona o finansiranju lokalnih samouprava. Na ovaj način Milatović je takođe, svjesno ili ne, pojedincima omogućio ostvarivanje ekstra profita, budući da svi koji u periodu do ponovnog usvajanja i stupanja na snagu Zakona budu prometovali nepokretnosti neće morati da plate porez lokalnim samoupravama", napisao je Đeljošaj na Fejsbuku.

Kaže da Milatović treba javnosti da pojasni "za čiji interes je donio ovakvu odluku", budući da je, dodaje Đeljošaj, predsjednik države direktno uticao i da Agencija za elektronske komunikacije "bude obezglavljena", usljed vraćanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama.

"Finalno, budući da su dva od tri zakona koji su vraćeni Skupštini iz nadležnosti ministarstva kojim rukovodim, želim upoznati javnost da su sve primjedbe Milatovića - na koje inače nema pravo, jer je kao predsjednik države neustavno preuzeo nadležnosti Vlade, netačne i predstavljaju smišljenu izmišljotinu kako bi pojedincima sačuvale fotelje, a nauštrb funkcionalnosti države. Za ovakve i slične slučajeve, veoma važno je što smo kompletirali Ustavni sud, kako ne bi dopustili nikome da bude iznad države, Ustava - pa ni predsjedniku države, i kako nijedan pojedinac ne bi mogao da zbog ličnih interesa nanosi štetu institucijama", zaključio je Đeljošaj.

Bonus video: