Grgurović podržao odluku Milatovića da Skupštini vrati izmjene i dopune Zakona o finansiranju lokalnih samouprava

Grgurović navodi da razumije potrebu Vlade Crne Gore da podrži razvoj sjevera, ali to ne bi smjelo da bude na štetu opština u Primorskom i Središnjem regionu

13346 pregleda 20 reakcija 21 komentar(a)
Aleksandar Grgurović, Foto: Opština Danilovgrad
Aleksandar Grgurović, Foto: Opština Danilovgrad

Predsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović podržao je odluku predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da Skupštini vrati na ponovno odlučivanje predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

Grgurović, koji je i član predsjedništva Pokreta Evropa sad, je ocijenio da bi proglašenje tog zakona izazvalo probleme u finansiranju opština u Primorskom i Središnjem regionu.

"Novim zakonskim odredbama predviđeno je smanjenje sa 50 odsto na 40 odsto poreza na dohodak fizičkih lica, prihod opštine Danilovgrad bio bi smanjen za više od 100.000 eura", piše u saopštenju Opštine Danilovgrad.

Grgurović ističe da bi ova izmjena ugrozila budžet opštine, narušavajući tekuću likvidnost, s obzirom na to da je usvojeni budžet planiran prema trenutno važećim zakonskim odredbama, a na isti je Ministarstvo finansija dalo saglasnost.

Grgurović navodi da razumije potrebu Vlade Crne Gore da podrži razvoj sjevera, ali to ne bi smjelo da bude na štetu opština u Primorskom i Središnjem regionu.

"Danilovgrad kao opština Središnjeg regiona ima indeks razvijenosti ispod 100 odsto i koristi sredstva Egalizacionog fonda, dok više Opština u Sjevernom regionu uživaju razvijeniji status u odnosu na opštinu Danilovgrad", piše u saopštenju.

Grgurović je podsjetio da je naslijeđeni dug danilovgradske Opštine višemilionski.

"Apeluje na skupštinsku većinu da pažljivo razmotri donesene odluke i pristupi pronalaženju modela za razvoj Opština u Sjevernom regionu, bez narušavanja interesa Opština u Primorskom i Središnjem regionu, a sve u cilju pronalaženja održivih rešenja koja će osigurati cjelokupan društveni i ekonomski napredak", piše u saopštenju.

Bonus video: