Bečić: Neprihvatljivo da popis u depou Višeg suda još nije završen

Potpredsjednik Vlade kazao da to

11705 pregleda 25 reakcija 27 komentar(a)
Bečić, Foto: Boris Pejović
Bečić, Foto: Boris Pejović

Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, kazao je da situacija s popisom u depou Višeg suda ne samo da je neprihvatljiva, već da "direktno ukazuje na ozbiljne slabosti u našem pravosudnom sistemu".

"Afera 'Tunel' već je bacila sjenku sumnje na efikasnost i integritet naših pravosudnih i bezbjednosnih institucija, a ovaj najnoviji razvoj događaja samo produbljuje tu problematiku. Dakle, ova afera je crna mrlja na pravosudnom i bezbjednosnom obrazu Crne Gore", rekao je Bečić za Portal RTCG.

Kazao je da nepotpuni popis u depou nije samo administrativni propust:

"To je jasan signal da nešto fundamentalno ne funkcioniše kako treba. Ovakvi događaji podrivaju povjerenje javnosti u sposobnost pravosudnog sistema da djeluje transparentno i u skladu s zakonom. Očekujem da se ovaj problem hitno riješi, a odgovorni suoče s posljedicama svojih postupaka", dodaje Bečić.

Kazao je i da insistira na tome da se sprovede temeljna istraga kako bi se "identifikovali uzroci ovakvih propusta" i preduzeli koraci za njihovo otklanjanje. "Ne možemo dopustiti da ovakvi incidenti postanu normalna stvar", poručio je potpredsjednik Vlade.

Bečić je, na pitanje kako gleda na dešavanja u bezbjednosnom sektoru, kazao da gotovo svakodnevne akcije, hapšenja, procesuiranja čak i pripadnika bezbjednosnih službi, te zapljene, pokazuju da u Crnoj Gori nema nedodirljivih i da "konačno organizovane kriminalne grupe osjećaju strah od države".

"Nastavak čišćenja državnih struktura od mafijaškog upliva je imperativan i kontinuiran zadatak, jer nikada više nećemo dozvoliti izdaju i brukanje države i uniforme. Tako da u bezbjednosnom sektoru nema mjesta uplivu ni kriminala, ni politike, jer Crnoj Gori ne treba zamjena, već promjena, a promjenu i cjelovite reforme donosi samo hrabri, čisti i profesionalni pripadnici bezbjednosnog sektora iza kojih u punom kapacitetu stoji država", rekao je Bečić.

Bonus video: