INTERVJU Meken: Dobra obećanja Vlade, ispunjenje sljedeći korak

Ujedinjeno Kraljevstvo sarađuje sa državama, ne vladama, dobro sarađuje sa Skupštinom i susret sa predsjednikom parlamenta je bio prirodan rezultat ovog odnosa. UK podržava napore glavnog specijalnog tužioca i to odražava našu zajedničku posvećenost borbi protiv korupcije

21987 pregleda 9 komentar(a)
Don Meken, Foto: Marko Ilić
Don Meken, Foto: Marko Ilić

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) ne govori državama koje pojedince treba uključiti u njihove vlade i sarađivaće sa bilo kojom vladom koju izaberu građani Crne Gore, poručila je britanska ambasadorka u Podgorici Don Meken.

Ona je prva ambasadorka država “kvinte” (Sjedinjene Američke Države, Francuska, Italija, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo) koja se sastala sa predsjednikom Skupštine Andrijom Mandićem, koji je i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore. Mandić je na dužnost predsjednika Skupštine stupio 30. oktobra, a Meken se s njim sastala 21. decembra.

Države “kvinte” su kritikovale ulazak ZBCG u vlast poručujući da im partneri mogu biti vlade sa kojima dijele iste vrijednosti.

Meken je u intervjuu “Vijestima” rekla da Ujedinjeno Kraljevstvo poštuje demokratski proces Crne Gore.

Kazala je i da u Crnoj Gori postoje ohrabrujući znaci napretka u suzbijanju korupcije, a vidljiva je i jača posvećenost u borbi protiv organizovanog kriminala.

UK, kako je rekla, pozdravlja javno izraženu posvećenost nove Vlade napretku u svojim ključnim prioritetima u vezi sa pristupanjem EU i članstvom u NATO-u, unapređenjem crnogorske ekonomije i borbom protiv teškog i organizovanog kriminala i korupcije.

“Sljedeći ključni korak za vladu će biti sprovođenje toga”, poručila je Meken.

Sastali ste se sa predsjednikom Skupštine Andrijom Mandićem, jednim od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore, čiji su ulazak u vlast zvaničnici Vaše zemlje kritikovali. Da li to znači da je počela neka vrsta saradnje sa Mandićem i koalicijom Za budućnost Crne Gore?

Oduvijek smo imali dosljedan stav: Ujedinjeno Kraljevstvo poštuje demokratski proces Crne Gore i UK sarađuje sa državama, ne vladama. UK ne govori državama koje pojedince treba uključiti u njihove vlade, a mi ćemo sarađivati sa bilo kojom vladom ovdje koju izaberu građani Crne Gore. Stepen u kojem Ujedinjeno Kraljevstvo sarađuje s vladom zavisi od obima naših zajedničkih interesa i vrijednosti. Jasno je da je lakše dobro sarađivati s vladama s kojima dijelimo zajednički jezik, zajedničke ciljeve i zajedničke vrijednosti. Ujedinjeno Kraljevstvo dobro sarađuje sa crnogorskom Skupštinom i moj susret sa predsjednikom Skupštine je bio prirodan rezultat ovog odnosa.

Otkako ste stupili na dužnost ambasadorke u Crnoj Gori, imali ste sastanke sa premijerom i više ministara iz nove Vlade Crne Gore. Da li ste nakon tih sastanaka uvjereni da nova vlast može sprovesti neophodne reforme, posebno u oblasti vladavine prava? U kojoj mjeri ova Vlada i njeni konstituenti dijele vrijednosti Ujedinjenog Kraljevstva?

Pozdravljamo javno izraženu posvećenost nove Vlade napretku u svojim ključnim prioritetima u vezi sa pristupanjem EU i članstvom u NATO-u, unapređenjem crnogorske ekonomije i borbom protiv teškog i organizovanog kriminala i korupcije. Sljedeći ključni korak za vladu će biti sprovođenje toga. Radujemo se jasnom napretku u neophodnim reformama 2024. godine i nastavićemo da sarađujemo s vašom Vladom kako bismo je podržali u ostvarivanju ovog napretka. Ujedinjeno Kraljevstvo i Crna Gora su saveznici u NATO-u i to nas povezuje. Poštujemo težnje Crne Gore da se bez odlaganja pridruži Evropskoj uniji, a naša zajednička posvećenost evropskim vrijednostima i principima čini osnovu za snažne odnose između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore.

Da li je značajan pomak u tom pravcu izbor članova Sudskog savjeta i sedmog sudije Ustavnog suda? Očekujete li da će Skupština uskoro izabrati i Vrhovnog državnog tužioca?

Pozdravljamo nedavna imenovanja u Sudskom savjetu i Ustavnom sudu i vidimo ih kao pozitivne korake ka efikasnijem i nezavisnijem pravosuđu u Crnoj Gori. Ova imenovanja su i odgovor na zahtjeve crnogorskih građana za jačom vladavinom prava u ovoj zemlji. Vjerujemo da je jako pravosuđe, pravosuđe koje djeluje efikasno, transparentno i nezavisno, od ključnog značaja za vladavinu prava koje građani Crne Gore zaslužuju. Što se tiče izbora vrhovnog državnog tužioca, odgovornost je na crnogorskoj Skupštini koja treba da postigne konstruktivan konsenzus, iako vjerujemo da bi što ranije imenovanje bilo od koristi za Crnu Goru. Ovo imenovanje je u skladu sa širim ciljevima Vlade jačanja vladavine prava u Crnoj Gori i ispunjavanja očekivanja crnogorskih građana.

U posljednjem izvještaju Evropske komisije, kao i prethodnim, kritikovano je stanje u crnogorskom pravosuđu. Šta mislite zašto se ove kritike ponavljaju i zašto je i dalje nezavisnost crnogorskog pravosuđa upitna? Da li bi veting bio dobro rješenje?

Ponovljene kritike u izvještajima Evropske komisije vjerovatno proizlaze iz činjenice da temeljna pitanja koja su i izazvala kritike u tim ranijim izvještajima još nisu riješena. Ključ za otklanjanje pitanja o nezavisnosti crnogorskog pravosuđa je zapravo u tome da se pravosuđe učini nezavisnijim. Ovo je logičan korak ka rješavanju ovih problema. Što se tiče vetinga, odluka je na crnogorskim vlastima. Pregledanje iskustava drugih zemalja moglo bi pružiti jedan vrijedan uvid u sprovođenje ključnih reformi vladavine prava. Ali i uopšteno govoreći, oslanjanje na lekcije naučene na drugim mjestima u reformi pravosuđa bilo bi dragocjeno u procesu donošenja informisanih odluka u Crnoj Gori.

Jedna od kritika koja se godinama ponavlja je i ta da Crna Gora ima problem sa korupcijom. Vidite li pomake u tom dijelu?

Odavno se kritikuje korupcija u Crnoj Gori. Postoje i neki ohrabrujući znaci napretka. Rad glavnog specijalnog tužioca, posebno u rješavanju predmeta posebnog značaja, služi kao vidljiv i upečatljiv pokazatelj posvećenosti zemlje u sprovođenju vladavine prava. To ne samo da rješava zabrinutost u vezi sa korupcijom, već i uliva povjerenje javnosti da se preduzimaju odlučne mjere. Međutim, očito je da se mora uraditi više na smanjenju kritike i vraćanju povjerenja. UK podržava napore glavnog specijalnog tužioca i to odražava našu zajedničku posvećenost borbi protiv korupcije. Nastavićemo da radimo sa Crnom Gorom u nastavku rješavanja pitanja korupcije i postizanja još opipljivijih rezultata u budućnosti. Želimo pristup saradnje koji pomaže našim zajedničkim ciljevima očuvanja vladavine prava i njegovanja transparentnog i odgovornog okruženja u Crnoj Gori.

Da li ste zadovoljni saradnjom sa crnogorskom policijom i tužilaštvom, da li je prethodnih godina bilo “šumova” ili eventualnih opstrukcija u smislu da crnogorski organi nijesu procesuirali neka saznanja kolega iz Ujedinjenog Kraljevstva?

UK veoma blisko sarađuje sa crnogorskom policijom i graničnom policijom i ima odličan radni odnos sa kancelarijom glavnog specijalnog tužioca. UK je razvilo kapacitete i sposobnosti unutar policije i granične policije što je imalo za rezultat pozitivne operativne ishode uključujući hapšenja, zapljene vatrenog oružja, identifikaciju i hapšenja prestupnika na internetu koji dijele nepristojne slike djece i hapšenja visokog profila koja su u vezi sa međunarodnim kriminalnim grupama za trgovinu drogom baziranim u Crnoj Gori. Nastavićemo da blisko sarađujemo sa Crnom Gorom u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala. UK je posebno fokusirano na razvoj specijalizovanih kapaciteta za sprovođenje zakona u Crnoj Gori kako bi sistematično unaprijed identifikovale i pratile sumnjive aktivnosti u svim vidovima transporta. Radimo sa Crnom Gorom na kreiranju dugoročnih strategija koje će omogućiti presretanje ilegalne robe, krijumčarenja ljudi, trgovine ljudima i pojedinaca od interesa, kao i na podršci graničnoj policiji i policiji Crne Gore da razmjenjuju informacije i osiguravaju svoje granice.

Nedavno su SAD na crnu listu stavile crnogorske biznismene Miodraga Daku Davidovića i Branislava Brana Mićunovića. I Ujedinjeno Kraljevstvo ima sličnu listu. Da li bi se na njoj uskoro mogao naći neki crnogorski državljanin (koji)?

Britanska Vlada uzima u obzir sve potencijalne osobe od interesa, pritom vodeći se dokazima i ciljevima relevantnog režima sankcija i našim širim ciljevima vanjske politike. Međutim, nije prikladno spekulisati o tome ko bi se u budućnosti našao na takvoj listi.

Otvoreni smo za podršku vitalnim projektima u infrastrukturi i energetici

Da li ste zadovoljni ekonomskom saradnjom Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore? Gdje vidite prostor za proširenje saradnje?

Uz potvrdu dobrog dosadašnjeg napretka u trgovinskoj saradnji, svakako postoji potencijal za zajednički rast. Britanske kompanije posjeduju vrijednu ekspertizu u različitim oblastima, a u toku su napori da se identifikuje gdje ta stručnost može značajno koristiti crnogorskoj ekonomiji. Ujedinjeno Kraljevstvo je nedavno proširilo podršku kroz UK Export Finance (UKEF), britansku izvozno-kreditnu agenciju. U praktičnom smislu, to znači da smo otvoreni za podršku realizaciji vitalnih projekata u infrastrukturi i energetici, u vrijednosti do 800 miliona eura, što je trenutni apetit UKEF-a za Crnu Goru. Vjerujem da je ovo odličan alat za jačanje naše saradnje i zajedničko poboljšanje infrastrukture i energetske otpornosti.

Rezultati protiv organizovanog kriminala samo su početak borbe

Ujedinjeno Kraljevstvo pruža Crnoj Gori podršku u borbi protiv šverca cigareta. Da li ste zadovoljni rezultatima koje Crna Gora ostvaruje na tom polju, i uopšte u borbi protiv organizovanog kriminala?

Borba protiv šverca cigareta i organizovanog kriminala je nešto na čemu će Crna Gora morati da radi onoliko dugo koliko to bude potrebno. Krijumčarenje i organizovani kriminal izjedaju zemlju za dobrobit pojedinih, pritom oduzimajući korist mnogima, i problemi su koji se rijetko u potpunosti rješavaju. Grupe organizovanog kriminala su prilagodljive, tako da je rijetkost da jedna zemlja kaže: “U redu, završili smo s tim”, jer uvijek ima prostora za borbu. Međutim, ima tu i jedna dobra strana: vidimo jaču posvećenost Crne Gore borbi protiv organizovanog kriminala. Vidjeli smo pravi trud i vidjeli smo neke opipljive rezultate, ali ovo je samo početak. Zamislite ovaj napor kao jednu rastuću biljku. Još nije u potpunosti izrasla, ali možete vidjeti kako postaje sve viša i jača. Želimo da ta biljka nastavi da raste. Da bi se to i osiguralo, napori Crne Gore se moraju nastaviti i jačati. UK će nastaviti da radi sa Crnom Gorom i da podržava vlasti u ovim naporima.

Bonus video: