Milatović izrazio spremnost za pružanje podrške za otvaranje Papske nuncijature u Podgorici

Predsjednik Crne Gore primio apostolskog nuncija u Crnoj Gori sa sjedištem u Sarajevu, nadbiskupa Fransisa Asisija Ćulikata

4369 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je apostolskog nuncija u Crnoj Gori sa sjedištem u Sarajevu, nadbiskupa Fransisa Asisija Ćulikata, i tom prilikom izrazio spremnost za pružanje neophodne podrške za otvaranje rezidentne Papske nuncijature, sa sjedištem u Podgorici.

Milatović je, kako je saopštio njegov kabinet, kazao da Crna Gora cijeni zalaganje Svete Stolice i pape Franja kada je u pitanju promovisanje mira, pravde i jednakosti među ljudima, i pozdravio aktivnosti koje papa čini na tom planu.

“Crna Gora je istinski multietnička, multikonfesionalna i multikulturalna država, posvećena punoj valorizaciji duhovne i kulturne tradicije svih vjerskih zajednica. Naša država predstavlja primjer suživota različitih naroda i vjerskih zajednica, što potvrđuje da smo kroz istoriju uspjeli da sačuvamo mir i međuetnički i međureligijski sklad i toleranciju, što služi na čast i ponos našem društvu”, rekao je Milatović.

milatović asisi
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Sagovornici su se saglasili da saradnju Crne Gore i Svete Stolice karakteriše intenzivan i konstruktivan politički dijalog, prijateljski odnosi i odsustvo otvorenih pitanja, te spremnost za dalje snaženje saradnje.

"Predsjednik je podsjetio na značaj pokrenute inicijative rezidentnog predstavljanja Svete Stolice u Crnoj Gori i izrazio spremnost za pružanje neophodne podrške za otvaranje rezidentne Papske nuncijature, sa sjedištem u Podgorici. Predsjednik Milatović je iskazao spremnost za dalje unaprjeđenje međudržavnih odnosa i jačanje političkog dijaloga na najvišem nivou. Naglašeno je da će predstojeća posjeta Crnoj Gori ministra vanjskih poslova Svete Stolice Pola Ričarda Galagera dati dodatni impuls u tom pravcu", zaključuje se u saopštenju.

Sastanku je prisustvovao i nadbiskup barski Rok Đonlešaj.

Bonus video: