Klubovi odbornika PES-a i Demokrata u Pljevljima zaključili sporazum o saradnji

"Sporazum ne mijenja saradnju sa ostalim klubovima parlamentarne većine, već naročito naglašava principe i vrijednosti kojih ćemo se držati i koji treba da budu utkani u konačni Sporazum ukupne parlamentarne većine, a naročito način vršenja vlasti ubuduće", navodi se u saopštenju

6657 pregleda 1 komentar(a)
Božica Cvijetić i Milomir Drobnjak, Foto: Demokrate
Božica Cvijetić i Milomir Drobnjak, Foto: Demokrate

Klubovi odbornika Pokreta Evropa sad i Demokrata u Skupštini opštine Pljevlja, koji su dio lokalne vlasti u tom gradu, zaključili su Sporazum o saradnji. Sporazum je potpisan u cilju zajedničke realizacije programskih ciljeva dogovornim pristupom i međusobnoj podršci klubova u okviru parlamentarne većine u SO Pljevlja.

"Potpisnici Sporazuma se obavezuju da će zauzeti zajednički stav i sinhronizovano djelovati u cilju: podsticanja razvojne strategije opštine parlamentarne većine u opštini Pljevlja, obezbijeđenju proporcionalne zastupljenosti klubova u svim sferama lokalne vlasti, samostalnosti u medijskoj prezentaciji dostignuća, ravnomjernoj i proporcionalnoj kadrovskoj politici u okviru parlamentarne većine, sprovođenju i podsticanju infrastrukturnih projekata, podsticanju ravnopravnog i pravičnog izdvajanja iz budžeta Opštine za potrošačke jedinice i lokalna javna preduzeća saglasno realnim potrebama i propisima. spostavljanju politike očuvanja građanskog koncepta i poštovanja multietničkog i multikulturalnog sklada u opštini Pljevlja'', navodi se u saopštenju.

Potpisnici su istakli da ostaju snažno privrženi parlamentarnoj većini, ali i ideji unaprjeđenja rada lokalne vlasti kroz uspostavljanje principa proporcionalnog učešća u svim odlukama i svim sferama rada, svih političkih subjekata koji konstituišu vladajuću većinu.

"Ovaj sporazum daće novu vrijednost parlamentarnoj većini i sveukupno lokalnoj vlasti u Pljevljima. Imajući u vidu da ni jedna politička partija ili koalicija shodno rezultatima lokalnih izbora nema ni približno podršku za samostalno vršenje vlasti, a time ni pravo primata u okviru parlamentarne većine ili vršenja vlasti, to je u cilju očuvanja interesa opštine Pljevlja i svih njenih građana, neophodna saradnja na principima proporcionalnosti i zajedničkom usaglašavanju u donošenju svih odluka, što će potpisani Sporazum naročito osigurati i obezbijediti.

"Radi javnosti i ostalih političkih subjekata iz parlamentarne većine posebno ističemo da ovaj Sporazum ne mijenja saradnju sa ostalim klubovima parlamentarne većine, već naročito naglašava principe i vrijednosti kojih ćemo se držati i koji treba da budu utkani u konačni Sporazum ukupne parlamentarne većine, a naročito način vršenja vlasti ubuduće. Sve odluke koje donosi Skupština opštine Pljevlja moraju biti rezultat prethodnog zajedničkog usaglašavanja svih činilaca parlamentarne većine koja ih i glasa, kako u dijelu kreiranja, tako i u dijelu sprovođenja nadležnih organa lokalne samouprave", navodi se u saopštenju.

Sporazum su potpisali predsjednik odborničkog kluba PES-a Milomir Drobnjak i predsjednica odborničkog kluba Demokrata Božica Cvijetić.

Bonus video: