ASP: I nova vlada rasipa novac građana, više od 1,1 milion eura za putovanja i reprezentaciju u decembru

U istom mjesecu izdvojeno 720.000 eura za materijalna davanja ugroženim porodicama

4759 pregleda 7 komentar(a)
Foto: ASP
Foto: ASP

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) je saopštila da je trošak, kako su kazali, preglomazne centralne administracije za putovanja i reprezentaciju u zemlji i inostranstvu za prošli mjesec prikazan u iznosu od više od 1,1 milion eura. Navode da su u istom mjesecu materijalna davanja ugroženim porodicama bila 720 hiljada eura.

Centralnu administraciju, pojašnjavaju, čine zaposleni u upravno-pravosudnom sistemu (ministarstva, Skupština, predsjednik, uprave, zavodi, sekretarijati, sudovi, tužilaštva), u zdravstvu i obrazovnom sistemu.

"Ovaj podatak ukazuje da vlada Milojka Spajića nastavlja rasipnički trend prema novcu građana, kao i njegov prethodnik Dritan Abazović, umjesto da se stavi rampa, odnosno ograniče bahaćenja zaposlenih u javnoj administraciji i za ove svrhe se troši jedino ono što je neophodno", saopštio je ASP.

Kazali su da je u prošlom mjesecu samo za dnevnice zaposlenih potrošeno 345.000 eura, od čega za dnevnice u inostranstvu 206.000 eura. Za smještaj na službenim putovanjima u zemlji i inostranstvu potrošeno je 226.000, a za prevoz "bezmalo 200 hiljada eura."

"U isto vrijeme, nepunih 190 hiljada se prikazuje na generalan način kao službena putovanja i ostali troškovi, pa to može biti bilo šta od navedenih stavki. Dodatno, trošak reprezentacije (ručkovi, večere, potrepštine) iznosi oko 204 hiljade eura, od čega je u inostranstvu 43 hiljade", dodaje ASP.

U istom mjesecu je, kako su kazali, za materijalna davanja ugroženim porodicama izdvojeno 720.000 eura.

"Još nije poznat ukupan broj korisnika tih porodica za decembar, ali je on u novembru lani iznosio nepunih 20 hiljada članova, pa bi to značilo da je prosjek da član takve porodice praktično (i dalje) ima nešto preko 1 eura dnevno na raspolaganju za život. To je dovoljna ilustracija kakva je Crna Gora kao država u pogledu socijalne pravde", navodi se u saopštenju.

Kada se, kako su kazali, uporedi trošak od više od 1,1 miliona eura za putovanja i reprezentaciju u decembru prošle godine sa prethodnim mjesecom, odnosno novembrom 2023, koji je bio prvi mjesec upravljanja nove vlade, taj trošak je "veći za više nego duplo", odnosno za oko 625 hiljada.

U novembru je taj izdatak prikazan na nepunih 538 hiljada, od čega su, navodi ASP, dnevnice bile 241.000 eura, smještaj 113.000, reprezentacija 52.000...

"Akcija za socijalnu pravdu kontinuirano ukazuje da zaposleni u javnoj upravi, uz pristojne zarade, o trošku svih građana imaju i sijaset benefita (plaćene telefone, gorivo, mnogi službena vozila, garancije po osnovu kolektivnih ugovora, prekovremeni rad, varijabile, komisije, radne grupe (često za poslove iz redovnih zaduženja)). Sa druge strane, za javnu administraciju se u javnom diskursu kontinuirano ukazuje da je prekobrojna (poslednje procjene iz zadnjeg kvadrata protekle godine preko 46 hiljada), puna partijskog i nepotističkog kadra, od kojih je dobar dio sa kupljenim, tj lažnim diplomama, i nedovoljno sposobnu da bude na usluzi građanima, zbog kojih i postoji", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: