Popa: Prioriteti Crne Gore su imenovanja u pravosuđu i dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24

Popa očekuje da će Crna Gora do kraja belgijskog predsjedavanja postići konkretne rezultate na putu ka EU

7868 pregleda 3 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Biljana Matijašević
Sa konferencije za medije, Foto: Biljana Matijašević

Prioriteti Crne Gore su imenovanja u pravosuđu i dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24, kazala je šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Oana Kristina Popa.

Ona je rekla da, ako bi to moglo da bude urađeno u nekoliko narednih mjeseci, onda bi bila jako dobra perspektivu od juna pa dalje.

Popa očekuje da će Crna Gora do kraja belgijskog predsjedavanja postići konkretne rezultate na putu ka Evropskoj uniji.

“Takođe, uz novi momentum u procesu proširenja, imamo i novi instrument za Zapadni Balkan - Plan rasta, koji je predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen najavila krajem oktobra”, kazala je Popa na konferenciji za novinare povodom belgijskog predsjedavanja Savjetom EU. Belgija je šestomjesečno predsjedavanje Savjetom EU preuzela 1. januara

Ona je rekla da je jutros bila na sastanku sa premijerom Milojkom Spajićem, koji je, kako je navela, bio vrlo dobar.

Ambasadorka Belgije Kati Bugenhout kazala je da će predsjedavanje njene zemlje Savjetom Evropske unije (EU) biti dinamično, naročito imajući u vidu izbore za Evropski parlament.

Ona je rekla da su prioriteti belgijskog predsjedavanja zaštita građana, jačanje ekonomije i priprema za budućnost. Proširenje je, kako je istakla, postavljeno na vrh liste prioriteta.

Ona je kazala da, što se tiče proširenja EU, raduje se predanom stavu Vlade Crne Gore i najavila niz sastanaka sa predstavnicima Vlade.

Bugenhout je kazala da od Crne Gore imaju velika očekivanja.

"Vi ste jedina država koja pregovara sa svim otvorenim poglavljima i treba vidjeti sa Evropskom komisijom (EK) i Evropskim parlamentom (EP) da li postoji mogućnost zatvaranja tih poglavlja", kazala je Bugenhout.

Ona je rekla da se nada da će do kraja februara biti usvojen Investicioni plan za Zapadni Balkan.

Crna Gora je, kako je ocijenila, za dva mjeseca postigla mnogo stvari u oblasti vladavine prava.

Odgovarajući na pitanje novinara, rekla je da se prioriteti neće mijenjati i da je proširenje na vrhu liste prioriteta. Proširenje, kako je dodala, podrazumijeva da se dobije bolja i sigurnija EU i to je proces koji je odavno trebalo da se desi i mora da se desi, ali u odgovarajućim okolnostima i kada države ispune objektivne kriterijume.

"Vaša država je demokratska i ako ste snažno demokratska zemlja možete se suočiti sa svakom situacijom koja dolazi, jer imate demokratske vrijednosti", kazala Bugenhout odgovarajući na pitanje da li je zabrinuta zbog mogućeg uticaja Rusije na Crnu Goru kroz koaliciju Za budućnost Crne Gore (ZBCG) koja je dio vlasti.

Popa je rekla sa su vrlo svjesni stranog uticaja u svim državama kandidatima, u Crnoj Gori posebno, ali sada su prioriteti imenovanja u pravosuđu i dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24.

Bonus video: