Raičević: DPS uvijek bila partija koja je kreirala trendove

“Moramo povratiti povjerenje. Povjerenje jedni u druge, i povjerenje građanama koje nam je neophodno da bi ponovo bili stožer vlasti“

6794 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Sa tribine DPS-a u Beranama, Foto: DPS
Sa tribine DPS-a u Beranama, Foto: DPS

Jedinstvo i snaga Demokratske partije socijalista (DPS) biće jedini pobjednik unutarpartijskih izbora 28. januara, poručeno je sa tribine u Beranama.

Kandidat za potpredsjednika DPS-a Dušan Raičević kazao je da je ta stranka uvijek bila avangarda, najmodernija partija koja je kreirala nove trendove.

„Upravo zbog toga smo ovdje zajedno sa vama na početku kampanje za unutarpartijske izbore koji se po prvi put održavaju u Crnoj Gori“, rekao je Raičević

Kako je kazao, siguran je da sa energijom koja se osjeća u Beranama mogu da računaju na dobar izborni rezultat u izbornim ciklusima koji slijede.

Raičević je rekao da je tim taj koji pobjeđuje, kao i da je tim taj koji se legitimiše pred građanima.

“Moramo povratiti povjerenje. Povjerenje jedni u druge, i povjerenje građanama koje nam je neophodno da bi ponovo bili stožer vlasti“, rekao je Raičević.

Kako je rekao, svjedoči se tome da je prethodne tri godine rna Gora u ozbiljnim izazovima i da ti izazovi postaju sve veći i veći.

Raičević je naveo da DPS nije samo politika, nego i sistem funkcionisanja države.

Kandidat za potpredsjednika DPS-a Elvir Zvrko rekao je da je DPS građanska, antifašistička i državotvorna partija, koja nikada neće biti opozicija državi.

“Ono što nas odvaja od ostalih je i to što smo emancipatorska partija. Mi smo luča i preteča svih ostvarenja Crne Gore”, kazao je Zvrko.

Kako je rekao, oni znaju da Crnu Goru mogu uvesti u EU i uvjereni su da će to vrijeme uskoro doći.

„Kao što su nekada 1996. i 2006. djelovale daleko, tako je možda nekome i 2020. godina djelovala daleko. Predviđali su nam kraj ali mi smo i dalje tu, snažni, što masovnost večeras i potvrđuje“, rekao je Zvrko.

On je naveo da je DPS pokazao da zna da djeluje i iz opozicije i krenuli su u promjene – unutarpartijske izbore.

Knadidat za potpredsjednika partije Abaz Dizdarević kazao da je uloga DPS-a emancipatorska.

“Tako kako smo radili na emancipaciji ljudi, da spoznaju da je važno imati svoju državu i preuzeti odgovornost, tako smo se brinuli i o bezbjednosti naše države pa smo samim tim postali članica NATO saveza i Crnu Goru doveli pred vratima Evropske unije (EU)“, rekao je Dizdarević.

On je kazao da su danas njihovi oponenti preuzeli ta ostvarenja kao ključne ideološke matrice za svoje djelovanje.

Dizdarević je istakao da se ni pod koju cijenu ne smije odustati od građanskog koncepta Crne Gore.

“DPS je svetionik građanske Crne Gore, nasuprot onoj klerikalnoj koju već godinama pokušavaju da nam nametnu i suprostave. Ovo nije država suživota, već država istinskog života jednih s drugima. Ova partija, naša politika nude upravo takvu vrstu politike – emancipatorsku“, kazao je Dizdarević.

Kandidat za potpredsjednika DPS-a Jevto Eraković čestitao je Berancima na istrajnosti u prethodnim godinama u odbrani nezavisne, suverene, evropske, građanske i antifašističke Crne Gore.

“Čestitam vam na tome i na hrabrosti što ste na svim adresama pokazali kako se brani Crna Gore. Nije to jednostavno raditi u Beranama, zato to ima posebnu težinu“, rekao je Eraković.

Kako je kazao, u Beranama deset godina vlada interesna grupacija koja ništa nije uradila za svoj grad.

„Naš sastav u ovoj opštini čine ljudi koji su naš ponos, i predstavljaju prave nasljednike beranskih i vasojevićkih mudraca i junaka“, kazao je Eraković.

On smatra da se država nalazi u takvoj situaciji kad su neke imaginarne vrijednosti mnogo važnije od suštinskih i pravih vrijednosti.

“Nažalost ne vrijedi šta može da se uradi za svoj grad i svoju državu, nego se cijeni šta može da se uradi protiv svog grada i protiv svoje države. Međutim, prave vrijednosti na kraju uvijek pobijede. Budite sigurni da će tako biti i sa Beranama i sa čitavom Crnom Gorom, i da ćemo na kraju pobijediti“, poručio je Eraković.

On je istakao da je DPS pokazao da i iz opozicionog djelovanja može sačuvati temelj države i da su srušili dvije vlade.

„Uvjeren sam da slijedi jedna nova etapa u životu DPS-a i u životu naše Crne Gore. Prvi korak je organizacija neposrednih izbora na kojima ćemo na drugačiji način izabrati rukovodstvo i krenuti u nove, sigurne pobjede DPS-a, jer jedino mi možemo vratiti državu na put ka EU i spasiti je propadanja“, rekao je Eraković.

Ivan Vuković, kandidat za potpredsjednika DPS-a, kazao je da je veoma ponosan što pripada toj partiji, jer, kako je ocijenio, sve ono dobro što se desilo u protekle tri decenije vezano je za rezultate DPS-a.

„Sve što smo radili, uradili smo da jačamo temelj Crne Gore. I sad se vidi da smo napravili jake temelje države i na to moramo biti ponosni”, ocijenio je Vuković.

On je rekao da svi skupa treba da budu ponosni na ono što su postignuti rezultati.

“I kad smo bili na vlasti i sad kad djelujemo iz opozicije, nijesmo pognuli glavu, nijesmo pokleknuli, nijesmo oboljeli od kompleksa niže vrijednosti. Nama niko iz regiona ne smije podviknuti kako bismo smanjili zvono na telefonu. To nije DPS“, rekao je Vuković.

Kako je kazao, DPS je jedina partija u Crnoj Gori koja je smogla snage da prizna neke stvari, da je mogla i morala da radi drugačije.

„Takvu poruku nećete čuti nikad od drugih. I ta vrsta samokritike i svijesti da smo mogli i da možemo bolje nas takođe odvaja od političke konkurencije. Moramo se češće gledati, češće razgovarati, jer ovu bitku nema ko da dobijem sem mi svi zajedno“, zaključio je Vuković.

Bonus video: