Parlament o VDT-u 27. januara

Saslušanje kandidata na odboru deset dana ranije

11012 pregleda 2 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić zakazao je za 27. januar sjednicu parlamenta na kojoj će se glasati o izboru vrhovnog državnog tužioca (VDT).

On je to učinio nakon što su ranije danas poslanici parlamentarne većine podnijeli taj zahtjev Skupštini.

Konsultativno saslušanje kandidata za VDT-a pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu, zakazano je za 17. januar.

Biće saslušani svi kandidati za VDT-a koji ispunjavaju uslove za tu poziciju.

U prvom krugu glasanja, krajem decembra prošle godine, kandidatkinja Maja Jovanović nije dobila potrebnu većinu od 54 glasa.

U drugom krug glasanja VDT će se birati iz reda svih kandidata koji ispunjavaju zakonske uslove. Osim Jovanović, to su još Milorad Marković i Suzana Mugoša, a za izbor je potrebna tropetinska većina - glasovi 49 parlamentaraca. Kako sad stvari stoje, najveće šanse za izbor ima Marković.

glasanje za VDT
foto: Privatan arhiva

V. d. stanje u VDT-u traje od oktobra 2019. Jovanović je preko dvadeset godina u tužilačkoj organizaciji, a Tužilački savjet je 5. februara 2022. izabrao da obavlja funkciju v. d. VDT-a, na kojoj je bila u dva mandata. Za vrijeme tih mandata, a na njen predlog, TS je izabrao novog glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, a potom je pokrenuto nekoliko istraga koje su rezultirale podizanjem optužnica protiv nekadašnjih čelnika pravosuđa.

Marković je magistar pravnih nauka s dugogodišnjim iskustvom u oblasti vladavine prava - ljudskih prava, pravosuđa, krivičnog prava i oduzimanja imovinske koristi. Radio je na Pravnom fakultetu i kao ekspert/konsultant na projektima EU, Savjeta Evrope, OEBS-a, UNDP-a...

Suzana Mugoša je sutkinja Višeg suda u Podgorici. Karijeru je počela 1995. u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici kao pripravnik, da bi 1999. bila izabrana za savjetnika. Nakon pet godina podnijela je ostavku i izabrana je za sudiju podgoričkog Osnovnog suda, a potom je napredovala u sudskom sistemu. Sudila je u predmetu “Zavala”, a donijela je i prvostepenu presudu u slučaju “državni udar”, u kom su optuženi lider koalicije Za budućnost Crne Gore.

Bonus video: