Budva: Mikijelj i Kuljača preuzeli većinu u bivšem DF-u

Do kraja januara mogla bi da bude riješena politička kriza u Budvi, jer bi novi koalicioni sporazum trebalo da potpišu privremeni odbor NSD, PzP, DNP i novoformiranog kluba odbornika koji predvodi Mladen Kažanegra

39890 pregleda 99 reakcija 62 komentar(a)
Kažanegra, Mikijelj, Božovićj, Kuljača i Jovanović nakon izbora u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Kažanegra, Mikijelj, Božovićj, Kuljača i Jovanović nakon izbora u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Politička kriza u Budvi koja traje punih devet mjeseci od pritvaranja predsjednika Opštine Mila Božovića mogla bi da bude riješena do kraja januara, do kada bi članice koalicije koju je na minulim lokalnim izborima predvodio prvi čovjek Budve potpisale novi koalicioni sporazum.

To je “Vijestima” rečeno u privremenom odboru Nove srpske demokratije koji je pokrenuo pregovore sa predstavnicima budvanskih odbora Pokreta za promjene i Demokratske narodne partije, kao i novoformiranog kluba odbornika koji predvodi nezavisni odbornik Mladen Kažanegra (nekadašnji odbornik DF-a).

Iako se očekivalo da će uoči Nove godine biti postignut konačan dogovor i finalizovan sporazum, jer su se predstavnici tri partje i Kažanegra načelno dogovorili, previranja u Novoj srpskoj demokratiji, odnosno neslaganja pojedinih odbornika sa formiranjem privremenog odbora prolonigarali su formiranje nove gradske uprave. Izvršni odbor NSD na čelu sa Milutinom Đukanovićem formirao je privremeni odbor u Budvi. Za predsjednika tog odbora postavljen je pritvoreni Božović, a potpredsjednici Mladen Mikijelj, direktor JP Morsko dobro i Nemanja Kuljača, direktor Turističke organizacija Budva.

Sporazum će predvidjeti precizne ciljeve koje će lokalna uprava morati da realizuje do 2026. Jasno će biti definisani prioriteti lokalne uprave, koji su to projekti koji mogu biti realizovani, jer je građenima obećano mnogo čega, a gotovo ništa nije ni započeto. Ono što je sasvim sigurno je da će se u lokalnoj administraciji, ali i preduzećima i ustanovama, dogoditi brojne čistke na ključnim pozicijama

U proteklih dvadesetak dana, od kada su javnosti predočili da su počeli pregovori, predstavnici privremenog odbora NSD, te PzP, DNP i Kažanegra, uspjeli su da obezbijede dvotrećinsku podršku unutar odborničkog kluba koalicije “Milo Božović - Budva na prvom mjestu”.

“Vijestima” je rečeno da sve više odbornika prihvata taj politički kurs.

Unutar nekadašnjeg budvanskog Demokratskog fronta postoje dvije struje, jedna okupljena oko predsjednika Skupštine opštine Nikole Jovanovića (DNP), koja uz sebe ima pojedine opštinske sekretare i direktore, te dio odbornika, i struja koja je pokrenula inicijativu za novim koalicionim sporazumom, za šta već sada u Skupštini opštine ima podršku 12 odbornika. Tu struju podržava i lider NSD Andrija Mandić, koji je još prije dva mjeseca najavio rješenje političke krize u Budvi, ne znajući da će doći do još većeg razdora unutar dvije struje.

Božović je na oktobarskim izborima 2022. osvojio apsolutnu većinu, 18 od ukupno 33 odbornika koliko broji budvanski parlament. Međutim, njegovim hapšenjem 13. aprila, pod optužbom Specijalnog državnog tužilaštva da je učestvovao u švercu kokaina, dovodi do jasnih političkih lomova u vladajućoj koaliciji. Da postoji neslaganje sa ovakvim načinom vođenja grada prvi je ukazao Mladen Kažanegra, koji je zatražio još ljetos da se nešto mora uraditi kako bi grad profukcionisao.

Neispunjavanje izbornih obećanja, loše upravljanje gradom, doveli su do toga da nekadašnji DF u Budvi na parlamentarnim izborima za nepunih osam mjeseci od lokalnih izbora izgubi čak polovinu glasačkog tijela. Nezadovoljstvo građana, posebno kako je bila realizovana minula sezona (nerad lokalne inspekcije, vašarište na ulicama, izgled grada, neefikasna administracija), ujedinili su budvansku opoziciju koja kao jedini izlaz iz duboke krize u kojoj se našla Budva vidi u prijevremenim izborima.

Vladajućoj koaliciji koju još predvodi Božović iz spuškog Istražnog zatvora, odlazak na izbore bio bi koban, i toga su svi svjesni iako govore kako su spremni da se izmjere sa drugim političkim partijama.

Mikijelj i Kuljača, zajedno sa liderima budvanskih odbora DNP i PzP Jovanom Gregovićem i Nikolom Vučićevićem, te nezavisnim odbornikom Mladenom Kažanegra koncipiraju sasvim novi koalicioni sporazum, koji će, kako je “Vijestima” rečeno, biti predočen svim odbornicima nekadašnjeg DF-a.

“Očekujemo da ćemo imati podršku svih 17 odbornika, te nezavisnog odbornika Kažanegre”, rekao je jedan od izvora “Vijesti”.

Sporazum će predvidjeti precizne ciljeve koje će lokalna uprava morati da realizuje do 2026.

Jasno će biti definisani prioriteti lokalne uprave, koji su to projekti koji mogu biti realizovani, jer je građenima obećano mnogo čega, a gotovo ništa nije ni započeto.

Ono što je sasvim sigurno je da će se u lokalnoj administraciji, ali i preduzećima i ustanovama, dogoditi brojne čistke na ključnim pozicijama. Imajući u vidu da je grad u v.d. stanju, odnosno da brojni sekretari, direktori, načelnici… su u v.d. stanju, biće izabrani novi, odnosno zapošljavani novi, stručni ljudi, isključivo preko konkursa. Ostaje da se vidi da li će novoformirana većina obezbijediti kompletnu podršku nekadašnjeg DF-a, odnosno da li će im i preostalih pet ili šest odbornika tog političkog bloka dati zeleno svjetlo. Ukoliko se to ne desi, sporazum će biti ponuđen i drugim političkim partijama, osim DPS-u.

Božović da predloži drugog potpredsjednika

Izbor potpredsjednice Opštine Jasne Dokić, aktuelne direktorke Vodovoda, koju je još prije dva mjeseca predložio Božović, još je pod znakom pitanja.

Skupštinska sjednica na čijem dnevnom redu je izbor Dokić prekinuta je krajem novembra, jer odbornički klub DF-a nije bio jedinstven, pa je sjednica prekinuta pod izgovorom da su pojedini odbornici morali da odsustvuju. Očekivalo se da će sjednica SO biti nastavljena 29. decembra, ali kako do tada nije bio koncipiran koalicioni sporazum, izbor Dokić je odložen.

U međuvremenu se Dokić, iako je bila pozvana na sastanak privremenog odbora NSD, tom pozivu nije odazvala.

Time je izgubila podršku odbora, iako su uoči Nove godine predstavnici tog privremenog odbora NSD (Mikijelj i Kuljača), te lideri PzP, DNP i Mladen Kažanegra Dokić proglasili potpredsjednicom i na društvenim mrežama objavili fotografiju sa zajedničkog sastanka kome je ona prisustvovala u hotelu “Mogren”, te najavili rješenje političke krize u gradu.

Odmah nakon tog sastanka u “Mogrenu” oglasila se predsjednica kluba odbornika NSD Marijana Božović, koja je jasno ukazala da ne podržava privremeni odbor.

Ostaje da se vidi da li će Milu Božoviću, nakon što bude zaključen novi koalicioni sporazum, biti upućen zahtjev da predloži drugog kandidata za potpredsjednika, imajući u vidu da Dokić za sada nema podršku od 17 odbornika, koliko je potrebno za njen izbor. Božović je prije Dokić, neformalno za svoga zamjenika predložio Nikolu Jovanovića, što je on javno demantovao, koji takođe nije mogao da obezbijedi odborničku većinu.

Bonus video: