Grlić Radman: Za Hrvatsku nesporna granica sa Crnom Gorom na kopnu, pitanje granice na moru moramo riješiti

Ministar vanjskih poslova Hrvatske kazao da očekuje da ploča u Morinju i dalje ostane na tom objektu

21956 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Sa susreta Grlić Radmana i Ivanovića krajem decembra prošle godine u Zagrebu, Foto: mvep.gov.hr
Sa susreta Grlić Radmana i Ivanovića krajem decembra prošle godine u Zagrebu, Foto: mvep.gov.hr

Za Hrvatsku je nesporna granica sa Crnom Gorom na kopnu, ali pitanje granice na moru moramo riješiti.

To je danas u Tivtu kazao ministar vanjskig poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman koji je prisustvovao obilježavu Dan hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.

On je u Tivtu je imao sastanak s potpredsjednicima opština Tivat i Kotor, a nakon toga je održao sastanak s ministrom vanjskih poslova Filipom Ivanovićem.

"Razgovarali smo o onim otvorenim pitanjima koja već 34 godine opterećuju odnose dvije države. Iako je Hrvatska od samih početaka podržavala Crnu Goru na putu prema NATO-u, članstvu u NATO-u i što je Crna Goru postala, i naravno, Hrvatska takođe podržava Crnu Goru na ostvarivanju članstva u EU-u. Međutim, sva pitanja koja su nasljeđe Domovinskog rata, otvorili smo i prije par godina, stavljena je ploča u Morinju za koju iskazujemo želju da će ona naravno i dalje ostati na tom objektu zloglasnog logora Morinj. Razgovarali smo takođe i o granicama, da treba da se formiraju što prije s crnogorske strane članovi komisije za granicu. Za nas je nesporna granica na kopnu, ali pitanje granice na moru moramo riješiti", rekao je nakon sastanka Grlić Radman, prenosi HRT.

Grlić Radman će u nedjelju prisustvovati misi u katedrali svetog Petra u Baru, nakon čega će se sastati s hrvatskom zajednicom u kripti katedrale.

Dan hrvatskoga naroda obilježava se 13. januara jer je taj dan poznat kao Dan prenosa mošti svetoga Tripuna u Kotor 809. godine, poznat kao Karike.

Bonus video: