Spajić sa O’Brajenom u Davosu: Politička stabilnost važna za dalji razvoj

"Veoma dobri rezultati Vlade na planu unutrašnje stabilnosti utiču i na očigledno intenziviranje evropske integracije", kazao je pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju

8042 pregleda 14 komentar(a)
Spajić i O'Brajen, Foto: Vlada Crne Gore
Spajić i O'Brajen, Foto: Vlada Crne Gore

Politička stabilnost važan je preduslov daljeg razvoja, a to već prepoznaju američka administracija i privreda koja sve više pokazuje interesovanje za investiranje u Crnu Goru.

To je rekao pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Aziju Džejms O’Brajen, tokom sastanka sa premijerom Milojkom Spajićem, kako je saopštio kabinet predsjednika Vlade.

Spajić boravi u Davosu, gdje se danas na marginama Svjetskog ekonomskog foruma sastao sa O’Brajenom. Iz Spajićevog kabineta navode da je američki zvaničnik pozdravio rezultate Vlade i kazao da SAD snažno podržavaju napore Crne Gore na planu integracije u Evropsku uniju.

Spajić je upoznao sagovornika sa planovima Vlade na daljem razvoju Crne Gore, sa posebnim akcentom na oblasti energetike i infrastrukture. On je istakao da će Vlada nastojati da u kratkom periodu stvori uslove za pokretanje kapitalnih projekata u ovim oblastima što će, kako je rekao, imati efekte na jačanje ekonomije i ukupni standard građana. „Ušli smo u politiku da promijenimo stvari na bolje. Želimo da se Crna Gora razvija i da uskoro vidimo rezultate tog rada. Na tom planu potrebna nam je podrška naših međunarodnih partnera, posebno SAD”, poručio je premijer.

O’Brajen je, kako je saopšteno, istakao da "veoma dobri rezultati Vlade na planu unutrašnje stabilnosti utiču i na očigledno intenziviranje evropske integracije". Organizacija Popisa stanovništva je izuzetan primjer političkog sazrijevanja i postojanja demokratskih kapaciteta - to je model kako treba pristupati brojnim važnim pitanjima, poručio je O’Brajen, kako se navodi u saopštenju.

Kazao je i da je članstvo u NATO-u je prednost Crne Gore i svojevrsna garancija sigurnosti, "koja je važna kako za građane tako i za investitore”.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o prilikama u regionu i ocijenili da Crna Gora kao država članica NATO-a i zemlja koja prednjači na putu članstva u Evropskoj uniji ostaje važan faktor stabilnosti, te da je infrastrukturno povezivanje strateški važno za razvojnu perspektivu Zapadnog Balkana.

Na sastanku je ocijenjeno da će Spajićeva posjeta Vašingtonu biti dobra prilika za intenziviranje kontakata na najvišem nivou, posebno u pravcu konkretizacije saradnje na projektima od obostranog interesa, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: