Mugoša: Svi ratni zločini se moraju rasvijetliti

Kandidatkinja za VDT-a kaže da ne zna zašto su kavčani istraživali ko je objavio snimak njenog sina

30374 pregleda 210 reakcija 51 komentar(a)
Mugoša, Foto: Boris Pejović
Mugoša, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.01.2024. 15:46h

Kandidatkinja za vrhovnu državnu tužiteljku (VDT) Suzana Mugoša kazala je da će se ako bude izabrana na tu funkciju i te kako pozabaviti ratnim zločinima.

“Mislim da postoji prostor za to - i da se preispitaju predmeti od ranije i da se otvore novi. Kad hoće da se radi, dolazi se do dokaza... Smatram da se svi ratni zločini moraju rasvijetliti”, istakla je Mugoša na saslušanju pred Odborom za politički sistem, upravu i pravosuđe, odgovarajući na pitanje poslanika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića.

Ibrahimović je pitao Mugošu da li će ukoliko bude izabrana za VDT nešto uraditi da se proaktivno počne razrešavanje slučajeva ratnih zločina.

Odbor danas saslušava kandidate koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za izbor vrhovnog državnog tužioca, te će pored Mugoše, saslušati i Miodraga Markovića. To radno tijelo već je saslušalo kandidatkinju Maju Jovanović.

Ibrahimović je predložio da se među partijama vodi dijalog, kako bi se VDT izabrao konsenzusom.

Na pitanje Ibrahimovića koje se odnosilo na krivično-pravno kvalifikovanje postupaka koji su izazvani zbog nacionalne i vjerske netrpeljivosti, Mugoša je odgovorila da bi preispitala donesene odluke, navodeći da je u mnogo slučajeva trebalo pokrenuti krivični postupak protiv određenih osoba.

Mugoša je odgovarajući na pitanje Borisa Mugoše (SD) kakav je njen stav o određivanju pritvora, i koliko državu koštaju neosnovana držanja u pritvoru, kazala da je za dvije ipo godine koliko je sudija za istragu, u skoro svim predmetima određivala pritvore.

“Predlozi koji su došli do mene su bili obrazloženi i utemeljeni da trena odrediti pritvor. Šta se dalje dešava nakon produženja, nisam u saznanju jer ja ne odlučujem o tome, tako da ne znam kako sudovi obrazlažu ta produženja pritvora”.

Na pitanje poslanika SD-a šta treba uraditi da se poboljšaju finansijske istrage, istakla je da je problem zakona što se ne može oduzeti imovina koja je blokirana dok se ne dođe do pravosnažne presude, te da treba mijenjati zakon.

Mugoša je kazala da je svojim znanjem i iskustvom dorasla da vodi državnu tužilačku organizaciju, jer je počela u tužilaštvu kao pripravnica, nastavila kao stručni saradnik i u punom mandatu bila tužilac.

“Moja vizija tužilaštva je da kao državni organ, tužilaštvo ne bude upravo ovo što vi kao političari pokušavate da uradite - da napadima na tužilaštvo a zarad političkih interesa, vršite pritisak i targetirate ljude, zavisno od toga koju odluku donesu. Tužilaštvu treba snažan odgovor na sve ono što vi političari neosnovano izgovarate...”, kazala je Mugoša.

Predsjednik odbora Milun Zogović je upozorio kandidatkinju da ne donosi vrednosne sudove o predstavnicima građana izabranih na izborima.

Mugoša je kazala da ako bude VDT neće dozvoliti da se političari na takav način obraćaju, kao što je bivši premijer ranije komentarisao presudu sudije podgoričkog Višeg suda Miroslava Bašovića, a da nije znao suštinu predmeta.

Na sjednici je došlo i do verbalnog sukoba između nje i poslanika Milana Kneževića (DNP).

SDT još nije zvao zbog izjave da je presuda kupljena

Mugoša je, odgovarajući na pitanja predsjednika odbora Miluna Zogovića (DNP), kazala da je još niko nije pozvao u Specijalno državno tužilaštvo zbog izjave da je presuda Apelacionog suda u predmetu “Državni udar” kupljena.

“Sva svoja saznanja njima ću saopštiti”, kazala je ona.

Ona je kazala da njena ćerka nije završila studije na UDG-u.

Zogović je pitao Mugošu da li smatra da je dostojna da obavlja funkciju istražnog sudije Višeg suda, VDT-a ili bilo koju funkciju u pravosuđu ako se utvrdi da je komunikacija koju su objavili mediji vjerodostojna i autentična, da li je od Vesne Medenice tražila uslugu u vidu pomoći za polaganje tri ispita za ćerku Anu Mugošu kod profesorice Milane Čabarkape i ako je to tačno, kako je to završeno.Ona je kazala da njena ćerka nije završila studije na UDG-u.

Zogović je rekao da je samo iznio osnovane navode koji se mogu pročitati u medijima.

I poslanik DPS-a Andrija Nikolić je potencirao važnost dijaloga između vlasti i opozicije prilikom izbora VDT-a.

On je pitao na koji način je moguće promijeniti ambijent u kome političke stranke u susret izboru VDT-a licitiraju unaprijed i prije političkog dijaloga, i treba li da se neka esnafska imenovanja ponovo vrate u zakonsku regulativu.

Mugoša je kazala da struka treba da bira VDT-a, jer oni najbolje znaju ko će biti najbolji za tužilačku organizaciju.

Istakla je da je sedam godina izložena pritiscima, govoreći da je radila pošteno i da nije dobila stan ni kredit od države. Ona je kazala da će se za optužbe “da je podmazana” tjerati do kraja i da će se vidjeti “ko je podmazan, a ko nije”.

Na pitanje Darka Dragovića (PES) da li bi ako bude izabrana za VDT, podnijela predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti protiv državnog tužioca koji bi izjavio da je optužnica njegovog kolege kupljena, kazala da bi prvo pozvala kolegu da se izjasni o tome i nakon toga odlučila.

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković , koja odboru prisustvuje kao zainteresovana strana, je pitala od kada ima saznanja da je kupljena presuda u slučaju “Državni udar” i zašto nije podnijela krivičnu prijavu.

Mugoša je kazala da se, kad je pročitala odluku, obratila predsjedniku Apelacionog suda dopisom ukazujući da odluka nije donesena u skladu sa ZKP i sudskom praksom.

“Nakon toga je nastupilo ćutanje. To je moje uvjerenje i saznanja, a o dokazima mogu samo pred SDT-a”, kazala je Mugoša.

Na pitanje Ćalović Marković zašto su pripadnici kavačkog klana istraživali kako je procurio snimak njenog sina, Mugoša je kazala da “nema pojma”.

Na pitanje Ćalović Marković da li je sada spremna da saopšti da li je njenom suprugu pozajmljeno 700.000 eura iz ofšor kompanije sa Djevičanskih ostrva, istakla je da su prijavili sve što su imali.

Bonus video: