Marković: U tužilaštvu želim da na strateški, sistemski način postavim efikasno i samostalno djelovanje na osnovu zakona

On je rekao da će kontrola, nadzor i evaluacija biti osnov funkcionisanja i podrazumijeva se da je u prvom periodu potrebno skenirati stanje i na osnovu toga djelovati

45092 pregleda 52 reakcija 43 komentar(a)
Marković, Foto: Boris Pejović
Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.01.2024. 19:25h

Kandidat za vrhovnog državnog tužioca (VDT) Milorad Marković rekao je da u državnom tužilaštvu želi da na strateški, sistemski način postavi efikasno i samostalno djelovanje i samo na osnovu zakona.

On je to kazao na saslušanju pred Odborom za politički sistem, upravu i pravosuđe.

Slaven Radunović (NOVA) je pitao Markovića da li dijeli mišljenje da je praktično najveći problem u Crnoj Gori činjenica da je dugogodišnja povezanost organizovanih kriminalnih grupa i državnih funkcionera u tužilaštvu i policiji uzela maha i da li je spreman da krene sa "čišćenjem takvih kadrova".

On je kazao da će NOVA podržati Markovića i zato što nije bio dio tih struktura.

Marković je odgovorio da bi se uzdržao od komentarisanja, imajući u vidu da je pokrenut veliki broj krivičnih postupaka.

"Kada budemo imali pravosnažnu sudsku presudu, moći ćemo i na osnovu toga da konstatujemo stvarno stanje", rekao je Marković.

On je rekao da će kontrola, nadzor i evaluacija biti osnov funkcionisanja i podrazumijeva se da je u prvom periodu potrebno skenirati stanje i na osnovu toga djelovati.

Istakao je da ne želi da a priori optužuje bilo koga do trenutka kad će kao mogući VDT imati poziciju da sagleda stanje u svakom tužilaštvu i u odnosu na svakog tužioca i nakon toga, samo u skladu sa zakonom, pokrenuti postupke ako postoje konkretni dokazi.

Marković je odgovarajući na pitanja Borisa Mugoše (SD) rekao da ne bi sjedio tu da ne ispunjava uslove za VDT-a, navodeći da ima 22 godine pravničkog iskustva, iako nije bio dio tužilačke organizacije.

Marković je u uvodnom dijelu rekao da Tužilaštvo mora da se unapređuje na svim nivoma da bi ispunilo standarde savremenog svijeta.

Istakao je da ima viziju tužilaštva čije bi glavne karakteristike bile nezavisnost, profesionalnost i nepristrasnost. Marković je naglasio da tužilaštvo mora obezbijediti dobre uslove rada zaposlenima, ali da oni moraju raditi profesionalno i kvalitetno.

"Građanima treba otvoreno predstaviti rad tužilaštva", smatra Marković.

Istakao je da se kvalitetan napredak može postići kroz reformski proces koji dugo traje, ali i kroz dobro osmišljene male korake.

"Svi rezultati u prethodnom periodu su postignuti zbog individualnog doprinosa pojedinih tužilaca, i njihove velike žrtve. Individualni doprinos je veoma tnačajan, ali neophodne je strateški nastupiti kako bi se obezbijedila održivost", rekao je Marković.

On je ocijenio da se posebna pažnje mora posvetiti finansijskim istragama, imajući posebno u vidu da dosadašnja tužilaštva nijesu imali ovakve prakse.

"Neophopdno je izvršiti evaluaciju potreba tužilaštva, ali i uspostaviti potpunu digitalizaciju tužilaštva koje će omogućiti nadzor i postupanje tužilaca".

Marković je odgovarajući na pitanje Jovana Vučurovića (NOVA) vezano za praktičnu primjenu Zakona o oduzimanju imovinske koristi proistekle iz kriminalne djelatnosti, rekao da taj zakon zahtijeva konsenzus.

"Jasno je da su potrebne izmjene i dopune zakona, ali smatram da ne smije da bude ni zakon same vlasti, niti jedne političke partije. On treba da bude konsenzus cjelokupnog društva", rekao je Marković.

Istakao je da je postojeći zakon mogao biti primijenjen u kvalitetnom smislu, "ali da se pokazalo da nemamo efikasno krivično pravosuđe".

Andrija Nikolić (DPS) je pitao za mišljenje o ambijentu u susret izboru VDT-a, navodeći da je politika najavljivala podršku određenim kandidatima, pa i njemu, a Marković je rekao da smatra da nije kompromitovan postupak izbora VDT-a.

Istakao je da bi najviše volio da i o izboru VDT-a bude konsenzus, ali da na njegovo postupanje neće uticati iako bude izabran i sa minimalnim brojem glasova.

Marković je odgovarajući na pitanje Vasilija Čarapića (PES) kakav bi mu bio pristup naslijeđenom problemu poput afere “Koverta”, rekao da VDT nije u poziciji da se bavi svakim predmetom, da to i ne treba i ne smije.

"Po ZKP-u imate rokove koji bi morali da se poštuju. Na mjesečnom nivou ću zahtijevati od državnih tužilaštava da po pitanju rada svakog tužioca, sačinjavaju izvještaje iz koji će se moći vidjeti koliko efikasno tužioci postupaju", rekao je on.

On je kazao da ako bude izabran za VDT-a strateško pitanje će mu biti pitanje ratnih zločina.

Marković je odgovarajući na pitanja poslanika Borisa Mugoše (SD) i Andrije Nikolića (DPS) koja su se ticala slučaja profesora Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Bobana Batrićevića, da li bi kao VDT preispitao odluku postupajućeg tužioca u odnosu na pokrenuti postupak protiv Batrićevića zbog javno saopštenih stavova u tekstu u medijima, rekao da u konretnim predmetima ne može da da stručno mišljenje.

"Jer iza svog stručnog mišljenja želim da stojim, a mogu da stojim samo ako vidim spise predmeta. Na vaše pitanje ću odgovoriti - da bih da sam bio u situaciji da sam VDT u trenutku kad se desio taj slučaj...jer bi to bila moja obaveza kao VDT-a, izvršio nadzor, prespitao i konsultovao tužioca i rukovodioca tužilaštva”, rekao je Marković.

On je rekao da bi u konkretnom slučaju, imajući u vidu da je interes javnosti bio takav, svakako bilo odgovorno provjeriti navode onog što je bio stav NVO po tom pitanju.

Predsjednik Odbora Milun Zogović (DNP) je pitao Markovića da li će ako bude izabran za VDT-a o spreman da preispita postupanje kompletne tužilačke organizacije u slučaju “Državni udar” i da u skladu sa zakonskim ovlašćenjima budu procesuirani “svi pripadnici ove organizovane kriminalne grupe”. On je pitao Markovića i šta misli o presudi Apelacionog suda za koju je Suzana Mugoša rekla da je kupljena i da je kupio neki ambasador, kao i da se izjasni o konverzaciji Mugoše i Vesne Medenice.

Marković je rekao da je spreman, ne samo u tom predmetu, nego i u bilo kom drugom, za koji postoji interesovanje javnosti i bilo kakve indicije, da se preispita da li je postupanje konkretnog tužioca bilo u skladu sa zakonom ili nije.

“Jer je to obaveza koju ima državno tužilaštvo kao institucija prema javnosti, da im saopšti da li je bilo zloupotreba ili nije”.

On je kazao da se svaka presuda mora poštovati, te da on nema mogućnost da da svoj izričit stav o nečemu u šta nije imao uvid:

“Ali mogu da tvrdim da ću u vršiti kontrolu nad radom državnih tužilaštava, naročito SDT”.

Ćalović Marković: Marković u biografiji nije naveo da je za CeMI nadgledao finansiranje kampanje političkih blokova na referendumu 2006. godine

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković kazala je da Marković u biografiji nije naveo da je za nevladinu oraganizaciju Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) nadgledao finansiranje kampanje političkih blokova na referendumu 2006. godine.

Ćalović Marković je upitala da li je Marković dao ijednu izjavu kojom ukazuje na bilo koji oblik zloupotrebe na birače, o aferama "Koverta" i "Snimak" ili bilo kog drugog slučaja, kao i da li je ikada kritikovao rad SDT-a.

Marković je rekao da su imena Milo Đukanović, Brano Mićunović, Daka Davidović, za VDT-a nebitna.

"Državni tužilac mora da postupa jednako i da pokrene postupak kad postoji osnov sumnje. Tada SDT mora da pokrene izviđajni postupak i kad postoje elementi da pokrene finansijsku istragu", rekao je Marković.

On je kazao da nije u kumovskim vezama sa Davidovićem niti ga je ikad vidio.

Marković je, govoreći o radu u CeMI-ju, rekao da su se u svim tim procesima sačinjavani izvještaji na osnovu onoga o čemu je imao saznanja u tom trenutku.

On je, govoreći o tome da li je ikad kritikovao rad SDT-a, rekao da ličnu promociju nikad nije želio kao i da to nije ni mogao zbog rada u međunarodnim organizacijama

Bonus video: