Huter: Mandić skrnavi državu i njene simbole, nadležni iz straha ćute, PES ne zna zakon ili demonstrira licemjerje

Poslanik DPS je rekao da Zakon o državnim simbolima, jasno definiše koji se simboli smiju isticati u državnim ustanovama.

6994 pregleda 49 reakcija 58 komentar(a)
Huter, Foto: DPS
Huter, Foto: DPS

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Oskar Huter saopštio je danas da parlamentarna većina i nadležni organi iz straha ćute na to što predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić skrnavi državu i njene simbole.

"Reagovanje poslanika PES-a Darka Dragovića u vezi sa zastavom Republike Srbije i Republike Srpske, koju Mandić drži u kabinetu predsjednika Skupštine Crne Gore pokazuje da ovaj politički subjekt ne poznaje zakon, ili demonstrira ogromno licemjerje kojim pokušava da sačuva parlamentarnu većinu na okupu", istakao je Huter u saopštenju.

On je dodao da Zakon o državnim simbolima, jasno definiše koji se simboli smiju isticati u državnim ustanovama.

"U članu 28 ovog Zakona piše da državni i vojni simboli Knjaževine Crne Gore i Kraljevine Crne Gore, uživaju zaštitu kao i državni simboli utvrđeni ovim zakonom. Nigdje ne piše da ih je moguće koristiti ravnopravno kao i zvanične državne simbole Crne Gore. Pitanje državnih simbola nije pitanje ukrašavanja enterijera, posebno ako se radi o kabinetima državnih funkcionera. Postoji pravilnik koji precizno definiše kako se zastava ističe, upotrebljava, od kakvog materijala treba da bude izrađena. U članu 4 tog Pravilnika, jasno stoji da zastava mora da stoji sa desne strane radnog mjesta lica čiji je kabinet, i sa lijeve ako se gleda ka tom mjestu. Na tom mjestu umjesto državne zastave, kod Mandića stoji trobojka", kazao je Huter.

On je rekao da sve što je Mandić uradio/nabavljao zastave po sopstvenom nahođenju, ukrašavao kabinet po svom ukusu, stavio zastavu Srbije i Republike Srpske sa svoje desne strane, gdje treba da stoji državna zastava Crne Gore, sve je on to činio sa jasnom namjerom.

"To što se Ministarstvo kulture i medija, sakrilo, što nadležni organi prelaze preko skrnavljenja državnih simbola od strane Mandića, a poslanik vladajuće stranke to odobrava, samo pokazuje ko je zapravo šef vladajuće većine", zaključio je Huter.

Bonus video: