Popović: Povlačim Predlog zakona o elektronskim komunikacijama

Ona je poručila da bez obzira što smatra da se radi o dobrom zakonskom rješenju, sa željom da da određeno vrijeme da se Evropska komisija upozna sa prednostima ovog Zakona

23364 pregleda 33 reakcija 19 komentar(a)
Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Popović, Foto: Demokratska Crna Gora

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović saopštila je danas da povlači Predlog zakona o elektronskim komunikacijama.

Popović je u saopštenju koje je dostavila Demokratska Crna Gora čiji je ona član kazala da je to uradila nakon konsultacija i razgovora sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksom Bečićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom ekonomskog razvoja Nikom Đeljošajem, kao i ministarkom evropskih poslova Maidom Gorčević, a imajući u vidu stav Evropske komisije.

Popović je navela da paralelno ukazuje na posljedice nedonošenja ovog zakona.

"Prvo, Agencija je od 28.12. ostala bez svog Savjeta, jer je članovima istekao treći nezakoniti mandat. Uz to, ne postoji zakonska mogućnost da im se isti ponovo produži. Drugo, prema važećem Zakonu Odbor za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore raspisuje javni konkurs, te procedura za izbor novog Savjeta se ne može okončati prije aprila ili maja mjeseca ove godine", istakla je Popović.

Ona je poručila da bez obzira što smatra da se radi o dobrom zakonskom rješenju, sa željom da da određeno vrijeme da se Evropska komisija upozna sa prednostima ovog Zakona, kao i sa posljedicama njegovog nedonošenja, a imajući u vidu da se uskoro očekuje predlaganje novog Zakona o eletronskim komunikacijama od strane resornog ministarstva i Vlade Crne Gore, povlači ovaj predlog kako ne bi dozvolili da se manipuliše sa stavovima Evropske komisije od strane političkih subjekata unutar zemlje.

Ovaj predlog zakona bio je jedan od onih koje je Skupštini Crne Gore ranije vratio predsjednik države Jakov Milatović.

Klub poslanika Demokrata ranije je izmjenama predložio da se procedura izbora Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) promijeni, tako da ih, umjesto Skupštine, bira Vlada, da direktor EKIP-a ima mandat od pet umjesto četiri godine, kao i da se pitanje zarada u toj instituciji uredi u skladu sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru.

Predsjednik Milatović je u obrazloženju odluke da vrati zakon naveo da je izmjenama predviđeno da će ključnu nadzornu ulogu nad EKIP-om imati Vlada, a ne Skupština kao do sada. Podsjetio je da je u prethodnom periodu EK isticala da se pitanje nezavisnosti EKIP-a, kao regulatora, tretira kao jedno od najznačajnijih aspekata u kontekstu mjerila za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 10 (informatičko društvo i mediji).

Bonus video: