Felten: Crna Gora je predvodnik u procesu pristupanja EU, može biti dobar primjer u dijelu vladavine prava

Felten je rekao da je važno ne samo brzo sprovesti reforme, već upravo u oblasti zakondavstva imati dobra rješenja koja su usaglašena sa mišljenjima eksperata

2269 pregleda 0 komentar(a)
Felten i Koprivica, Foto: Vlada Crne Gore
Felten i Koprivica, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora je predvodnik u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i može biti dobar primjer, posebno u dijelu vladavine prava, kazao je njemački ambasador u Podgorici Peter Felten.

On je danas razgovarao sa potpredsjednikom Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, Momom Koprivicom.

"Felten je posebno naglasio to što Crna Gora nije samo predvodnik kad je u pitanju proces pristupanja EU, već može biti i dobar primjer, posebno u dijelu vladavine prava", saopšteno je iz kabineta Koprivice.

Navodi se da je na sastanku istaknuto da je veoma značajna dobra komunikacija Vlade sa ekspertima Evropske komisije (EK) i Savjeta Evrope (SE) i da je neophodno uvažiti i preporuke Venecijanske komisije.

Felten je rekao da je važno ne samo brzo sprovesti reforme, već upravo u oblasti zakondavstva imati dobra rješenja koja su usaglašena sa mišljenjima eksperata.

On je kazao da se Njemačka zalaže za pricip regate u pristupanju država EU, odnosno da one države koje ispune sve uslove postanu članice Unije na bazi pojedinačnih zasluga.

Koprivica je poručio da su osnovni prioriteti 44. Vlade institucionalna i normativna reforma, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i zatvaranje poglavlja 23 i 24.

On je rekao da su postignuta važna imenovanja, da je izabran sedmi sudija Ustavnog suda i tri člana Sudskog savjeta.

Koprivica je dodao da je preostao izabr vrhovnog državnog tužioca, što je, kako je kazao, veoma značajno za evropske integracije.

Kako je naveo, usvojeni su i važni reformski zakoni, a koji se tiču borbe protiv korupcije i pranja novca.

Koprivica je naglasio da Crna Gora cijeni ulogu Njemačke, koja je, kako je rekao, uvijek bila pouzdan i konstruktivan partner po pitanju podrške Crnoj Gori na evropskom putu.

Navodi se da je u svemu tome ključni fokus na poglavljima 23 i 24, vladavini prava i reformi zakonodavstva, a sve u skladu sa mišljenjima EK.

U saopštenju se dodaje da je u djelokrugu kabineta potpredsjednika i izrada strategije za borbu protiv korupcije, koju Crna Gora nema od 2015. godine.

Kako je saopšteno, u djelokrugu kabineta potpredsjednika je i izmjena i dopuna Zakona o sprečavanju korupcije u skladu sa mišljenjem eksperata SE, kao i učestvovanje kabineta Koprivice u radnim grupama, a koje se odnose na reforme zakona u oblasti sudstva i tužilaštva.

Navodi se da je na sastanku istaknuto usvajanje odluke o obrazovanju Savjeta za vladavinu prava, kao i da je u toku donošenje odluke o obrazovanju Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, čiji je cilj izrada Strategije za borbu protiv korupcije, kao i davanje smjernica i predloga Vladi.

Koprivica je istakao da je ispunjen jedan dio GRECO preporuka, kroz izmjenu Poslovnika i uredbe Vlade gdje je propisan osnov za provjeru integriteta dijela članova Vlade, kao i antikorupcijska provjera propisa koji se dostavljaju Vladi na razmatranje i usvajanje.

Cilj je, kako se dodaje, da Crna Gora bude dobar primjer na Zapadnom Balkanu.

Saopšteno je da su se sagovornici osvrnuli na temu Berlinskog procesa, koji donosi mnogobrojne benefite i saglasili se da je Berlinski proces optimalan put za razvoj regionalnog tržišta i evropsku integraciju Zapadnog Balkana.

„Između navedenih benefita tu su sada već četiri sporazuma o mobilnosti, čija ratifikacija predstavlja važan međukorak ka Zajedničkom regionalnom tržištu“, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, u iščekivanju jubilarnog samita povodom deset godina Berlinskog procesa, naglašeno je da je namjera da se što više iskoristi Berlinski proces kako bi se postigao dalji konkretan napredak.

Felten je naveo da Berlinski proces može biti od koristi i u oblasti političkih pitanja i pitanja vladavine prava u odnosu između svih šest zemalja Zapadnog Balkana i naglasio da su otvoreni za sve inicijative.

On je naglasio da je sada, kako je više puta preporučio OEBS, pokrenut proces sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori, koji bi, kako je ocijenio, mogao doprinijeti osiguravanju da izborni procesi što je najbolje moguće odražavaju političku volju građana Crne Gore.

Na kraju razgovora zaključeno je da će Njemačka pružiti punu podršku Crnoj Gori na putu ka EU i jačanju vladavine prava.

Bonus video: