Milatović sa Hasanijem: Crna Gora i Albanija ostaju posvećene zajedničkim ciljevima i vrijednostima

Milatović je istakao da su crnogorske manjinske zajednice jedna od najznačajnijih spona dvije države

6550 pregleda 6 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Crna Gora i Albanija ostaju posvećene zajedničkim ciljevima i vrijednostima, u cilju daljeg jačanja stabilnosti regiona, poručio je crnogorski predsjednik Jakov Milatović.

Iz Službe za informisanje predsjednika saopšteno je da je Milatović danas primio albanskog ministra vanjskih poslova Igljija Hasanija.

"Milatović je naveo da Crna Gora i Albanija, kao NATO saveznice i susjedne države koje su otvorile pregovore sa Evropskom unijom, ostaju posvećene zajedničkim ciljevima i vrijednostima, u cilju daljeg jačanja stabilnosti regiona", kaže se u saopštenju.

Na sastanku su, kako se navodi, konstatovani dobri međudržavni odnosi koji se zasnivaju na principima prijateljstva i saradnje, ojačane partnerstvom u NATO-u, zajedničkim ciljevima na regionalnoj ravni i evropskoj perspektivi, potvrđeni brojnim susretima na visokom i najvišem nivou.

Milatović je istakao da su crnogorske manjinske zajednice jedna od najznačajnijih spona dvije države.

milatović
foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

On je rekao da se Crna Gora sa pažnjom odnosi prema svim manjinskim zajednicama i da je posvećena poboljšanju njihovog položaja i ostvarivanju garantovananih prava u cilju očuvanja nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta.

"Milatović je čestitao Albaniji na uspješno završenom mandatu nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN-a za period 2022-2023 i podsjetio na važnost albanske podrške Crnoj Gori, koja je istakla kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti za period 2026-2027.", kaže se u saopštenju

Dodaje se da je Milatović ukazao na potrebu kontinuirane brige i o zajedničkim prirodnim resursima, kao što je Skadarsko jezero koje istovremeno pruža velike potencijale za ekonomske, turističke i druge modele zajedničke valorizacije.

milatović
foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Hasani je, kako se navodi, kazao da je današnja zvanična posjeta Crnoj Gori potvrda odličnih odnosa dvije susjedne države i da predstavlja dodatan impuls daljoj međudržavnoj saradnji.

“Sagovornici su istakli i važnost bliske i intenzivne bilateralne saradnje na realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, što bi bio korak naprijed u boljoj saobraćajnoj i privrednoj povezanosti dvije zemlje”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: