Ivanović - Hasani: Evropska budućnost najbolja garancija stabilnosti Zapadnog Balkana

”Naši bilateralni odnosi su odlični, veoma dobro sarađujemo u okviru NATO-a, kao i kroz regionalne inicijative“

3453 pregleda 0 komentar(a)
Ivanović i Hasani, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ivanović i Hasani, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Zajednička, evropska budućnost najbolja je garancija dugoročne sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana, ocijenio je ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović na sastanku sa albanskim kolegom Iglijem Hasanijem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Ivanović je rekao da je posjeta Hasanija Crnoj Gori potvrda veoma dobrih međudržavnih odnosa, ali i bliskosti naroda dvije susjedne zemlje i saveznice.

On je istakao da te dvije države dijele evropsku perspektivu, kao i posvećenost regionalnoj saradnji, što, uz aktivno i kredibilno članstvo u NATO-u, daje dodatan impuls daljem razvoju saradnje.

„Kroz navedene oblasti prožimaju se brojni obostrani interesi, inicijative i projekti, a zajednički imenilac im je nastojanje i posvećenost dva ministarstva vanjskih poslova i nas lično, da doprinesemo snaženju veza, razvoju naših društava i napretku ka članstvu u Evropskoj uniji (EU)”, kazao je Ivanović.

On je podsjetio na odlučnost Crne Gore da, kao predvodnik u procesu integracije, sprovođenjem reformi u ključnim oblastima napravi iskorak na putu ka članstvu u Uniji.

„Zajednička, evropska budućnost najbolja je garancija dugoročne sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana“, naglasio je šef crnogorske diplomatije.

Hasani je kazao da Crna Gora, kao prijateljska i susjedna zemlja, saveznica u NATO-u i zemlja koja je lider u procesu evropske integracije, predstavlja primjer za ostale zemlje regiona.

”Naši bilateralni odnosi su odlični, veoma dobro sarađujemo u okviru NATO-a, kao i kroz regionalne inicijative“, rekao je Hasani.

On je ukazao na važnost zajedničke evropske perspektive i ocijenio da je svaki napredak Crne Gore ka EU dobra vijest i za Albaniju.

Iz MVP-a su kazali da su Ivanović i Hasani razgovarali o mogućnostima za unaprjeđenje ekonomske saradnje.

Sagovornici su se, kako se navodi, saglasili da poseban fokus treba staviti na realizaciju zajedničkih projekata koji se odnose na izgradnju mosta na rijeci Bojani, kao i održivo upravljanje ribarstvom u regionu Skadarskog jezera i rijeke Bojane.

„Ukazano je i na značaj infrastrukturnih projekata, sa posebnim osvrtom na oblast energetike, kao značajnim resursom za dalju, sveukupnu privrednu saradnju“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: