Demokrate Budve o odluci suda u Ženevi: Krapović pokrenuo pravnu borbu, očekuje procesuiranje pred domaćim sudovima

"Pred ovakvim izazovom mnogi politički akteri, ali i oni koji su obnašali najznačajnije funkcije u tužilaštvu, pa sve do nekih koji su piskarajući na ovu temu da bi sebi dali značaja, pokazali pravo lice”

9539 pregleda 47 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Demokrate Nikšić
Foto: Demokrate Nikšić

Budvanske Demokrate pozdravile su odluku međunarodnog suda u Ženevi podsjećajući da je pravnu borbu protiv, kako je nazivaju, najveće korupcionaške afere budvanske organizovane kriminalne grupe predvođene političkim prvacima Demokratske partije socijalista (DPS), te zaštite od milionske pljačke Budve započeo Dragan Krapović.

“Danas zajedno sa građanima i građankama opštime Budve dijelimo radost i zadovoljstvo zbog presude Međunarodnog suda u Ženevi u našu korist i korist države Crne Gore. U najštetnijem korupcionaškom poslu budvanske organizovane kriminalne grupe predvođene političkim prvacima DPS-a, opštini Budva prijetila je godinama finansijska blokada na iznos od više desetina miliona eura. Pred ovakvim izazovom mnogi politički akteri, ali i oni koji su obnašali najznačajnije funkcije u tužilaštvu, pa sve do nekih koji su piskarajući na ovu temu da bi sebi dali značaja, pokazali pravo lice”, navodi se u saopštenju opštinskog odbora Demokratske Crne Gore.

Podsjećaju da se sa "katastrofalnim korupcionaškim ugovorom" sa njemačkim koncernom WTE/EVN zatekla je nova politička garnitura oličena u današnjem ministru odbrane - Draganu Krapoviću.

“Osim ogromnih dugovanja koja su ostala nakon DPS-ove pohare Budve, ostao je i potencijalno najveći problem sa postrojenjem za preradu otpadnih voda koji je i finansijski i ekološki mogao da uništi naš grad. Angažovana je renomirana firma Dr Duhovnika iz Slovenije za vještačenje zatečenog izvedenog stanja (u Crnoj Gori ni danas ne postoji stručnjak ni preduzeće koje ima kapacitet da izvrši ovaj zadatak), kao i gospođe Ilinčić kao finansijskog vještaka, kako bi se što bolje zaštitila Budva i Crna Gora u izvjesnom međunarodnom arbitražnom postupku. Angažovana je i advokatska kuća gospodina Rodića u samom startu. Gospodu iz WTE-a tada je zastupala Ana Đukanović”, ističu Demokrate Budve.

Od samog starta, kako se dodaje, jasno je bilo da se radi o "DPS-ovom lopovskom projektu" koji u svojoj politički terminalnoj fazi, nije prezao ni da uništi jedan grad zbog novca koji je trebalo da uzmu pojedinci iz njihove partije.

“Rano smo uvidjeli da nemamo partnere u državnim institucijama koje su tada vodili DPS-ovi kadrovi. SDT I Vlada nisu prstom mrdnuli da pomognu. Milivoje Katnić, svojim nečinjenjem i Duško Marković, svojim činjenjem, otvoreno stali na stranu njemačke kompanije. Kako to obično u Crnoj Gori biva, priključili su im se i razni prepaid kolumnisti, neostvareni političiki lideri i neznalice (ne zaslužuju pominjanje), koji su dodatno opterećivali cijeli proces zlonamjernim komentarima o modelu rješenja ovog problema i 'visokom iznosu' koji je plaćen za vještačenje i zastupanje opštine Budva, koja je, ponavljamo, od strane svih državnih institucija ostavljena na cjedilu. Vrijeme je majstorsko rešeto. Lijepo je što je Budva imala slobodne, istrajne, hrabre i mudre ljude da prebrode i ovaj izazov. Na prvom mjestu bio je to Dragan Krapović i njegov pravni tim, čija energija da zaštite svoj grad od pljačke je pokrenula cijeli proces sa mrtve tačke”, ističu iz Demokrata.

Na putu dostizanja pravde i pravičnosti, kako naglašavaju, susreli su se sa neviđenim opstrukcijama.

“Prosto, trebalo je prevazići i dokazati brojne malverzacije u kojma su učestvovali, nažalost, i naši sugrađani koji su dijelom i odgovarali za to. Očekujemo da se pred našim pravosudnim institucijama utvrdi odgovornost svih koji su učestvovali u ovom koruptivnom poslu. Čestitamo i zahvaljujemo se na doprinosu cijelom advokatskom timu, svim vještacima kao i svima koji su svojim angažovanjem učinili da Budva dobije ovaj izazovan spor. Najslađe su pobjede nakon ljutih borbi. Živjela Budva i njeni građani i građanke”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: